כללי ריכוזיות חדשים במשק החשמל: עידן עופר יוגבל ברכישת תחנות כוח
רשות החשמל פרסמה הנחיות חדשות לעידוד תחרות במשק החשמל: גוף פרטי יוכל לייצר עד 1,600 מגה־ואט. החברה לישראל, שמחזיקה ברישיונות ובקשות בהיקף של 1,700 מגה־ואט, היא הנפגעת העיקרית
רשות החשמל פרסמה אתמול אסדרה חדשה במשק החשמל שעיקרה הצבת רף ייצור חשמל חדש אותו יכול להחזיק גוף פרטי. הרף החדש, שתקף עד לשנת 2020 ויימדד מחדש אחת לשנתיים, הוצב כרגע על כ־1,600 מגה וואט, היקף ייצור ששקול לכ־12% מכושר הייצור של חברת החשמל. מדובר רק בתחנות כוח קונבנציונאליות (שמופעלות על ידי טורבינה), כאשר תחום ייצור החשמל ה"ירוק" (סולארי, רוח, אגירה שאובה) לא נכלל בשל חלקו הקטן יחסית בעוגת ייצור החשמל במשק.
- מי צודק במלחמת הברום?
- בנק לאומי דוחה את פרסום הדוחות הכספיים לסוף החודש
- הקשר האנרגטי של עידן עופר לישראל: ICP במגעים לרכישת תחנת כוח נייר חדרה
האסדרה החדשה מגיעה לאחר שביולי 2014 פנתה הרשות להתייעצות בנושא מול הממונה ההגבלים העסקיים, וזאת לקראת הרפורמות שעובר שוק החשמל הפרטי עם כניסת תחנות הכוח הפרטיות. נכון להיום פועלים בשוק כ־20 גופים, חלקם יצרני חשמל פרטיים קיימים וחלקם בהקמה. הגדולים מבניהם הם החברה לישראל (באמצעות OPC ־ 440 מגה וואט) ודוראד (כ־850 מגה וואט). ביולי הקרוב תפעל במלואה תחנת הכוח הפרטית של דליה אנרגיות (כ־870 מגה וואט), מה שיעמיד לטענת חברת החשמל את נתח השוק שלה על כ־77% בלבד, ואילו הייצור הפרטי יגיע לכ־23%.
עד היום היתה אסדרה ראשונית שקבעה שיצרן פרטי לא יחזיק מעל ל42% מכושר הייצור במשק בכל מגזר ייצור. האסדרה החדשה ממירה את שיעור אחזקת תחנות הכוח משיעור מכלל הייצור לתקרת ייצור שנמדדת במגה וואטים.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
לפי רשות החשמל, הביקוש לחשמל גדל בשיעור של כ־2.66% לשנה. תכנון קצב הקמת תחנות הכוח הפרטיות מעלה שכושר הייצור הכללי הנוכחי (חברת החשמל ויצרנים פרטיים) נע סביב 15 אלף מגה וואט, כאשר עד סוף העשור חלקו של השוק הפרטי הקונבנציונאלי יגיע לכ־5.2 אלף מגה וואט, כלומר קרוב ל־35% (או קרוב ל43% אם משקללים גם את הייצור הירוק כולל סולארי ורוח).
ברשות החשמל חוששים שבעל הון יחזיק בידיו הרבה תחנות, מה שייצור תלות כפולה. הראשונה היא של לקוחות שרוכשים ממנו חשמל והשניה מצד המדינה שקובעת עבורו את התעריפים ותאלץ להתגמש בתמחור בשל השפעתו של בעל ההון על המשק.
לפיכך, רשות החשמל מיפתה את השחקנים הגדולים שפועלים במשק כדי לראות מי אינו יכול להקים או לרכוש יותר מדי תחנות כוח, כאשר למשל החברה לישראל מחזיקה ברישיונות ובקשות בהיקף של כ־1700 מגה וואט, מה שמגביל אותה הרכישת כל תחנת כוח חדשה.
במשק החשמל הופתעו מהרגולציה החדשה, כאשר חלק מהשחקנים למדו עליה מפניית "כלכליסט". ההערכות הן שהרגולציה תשפיע בשלב הראשון רק על יכולת רכישת תחנות הכוח שיופרטו ־ אם וכאשר ־ במסגרת רפורמה בחברת החשמל. בנוגע להקמת תחנות כוח חדשות, כאן כבר השוק פחות מודאג שכן מי שירצה להקים תחנה היום יוכל להפעיל אותה טכנית בתחילת העשור הבא.