$
בארץ

טורפים כחול לבן

מפעל ההדברה הביולוגית BioBee מקיבוץ שדה אליהו מייצא לאפריקה חרקים טורפים כדי להדביר כנימות שפוגעות ביבולים

עוזי בלומר 11:2623.04.15

פעם, כשהמדינה היתה קטנה וצעירה,  ייצאו מכאן הרבה פרי הדר, תפוזי "ג'אפה" היו מותג עולמי. אחר כך המשק גדל והתפתח, והתחיל לייצא טכנולוגיה, וחברות טכנולוגיה. מפעל ההדברה הביולוגית BioBee מקיבוץ שדה אליהו שבעמק המעיינות, מחבר את שני התחומים האלה, של חקלאות והיי טק.

המפעל מייצר חרקים טורפים, ומייצא אותם לדרום אפריקה ולמדינות אחרות, שם הם נלחמים בכנימות מסוג "כנימה קמחית" שגורמות נזקים אדירים לחקלאות, כל זה ללא שימוש בחומרי הדברה רעילים. מדובר ביצוא של מיליארדי חרקים בשנה. והפעילות בעולם מניבה מחזור של עשרות מיליוני שקלים בשנה.

 


 

החרקים המיוצאים לאפריקה הם משני סוגים. סוג אחד הוא חיפושית שנקראת "מושית קריפטולמוס" ( Cryptolaemus montrouzieri) והסוג השני הוא "צרעת אנגירוס" ( Anagyrus pseudococci). החיפושית נלחמת בכנימות המזיקות באופן ישיר, וטורפת אותן ואת שקי הביצים שלהן. הצרעה משתמשת בשיטה אחרת. היא מטילה את הביצים שלה בתוך הכנימות, והזחלים שלה מתפתחים בתוך הכנימות ומכלים אותן מבפנים, עד שהם בוקעים החוצה

.

התגברות השימוש בהדברה ביולוגית בעולם נובעת משתי סיבות. האחת - העליה במודעות לסכנות הסביבתיות והבריאותיות הנובעות משימוש בחומרי הדברה כימיים. השנייה- חומרי ההדברה מאבדים מיעילותם כי החרקים המזיקים מפתחים אליהם עמידות. עלות פיתוח חומרי ההדברה היא גבוהה, אך מדי כמה שנים יש צורך ברענון החומרים כדי להשיג תוצאות טובות בשטח.  

תחום ההדברה הביולוגית מגלגל היום כ-1.5 מיליארד דולר בשנה, אך לדברי שאול בשיא, מנכ"ל "ביובי" התחום צפוי לצמוח בשנים הקרובות פי חמישה. בחברת ביובי מתכננים להגדיל את המכירות בדרום אפריקה, ולפתח את תחום ההדברה הביולוגית באמצעות מוצרים נוספים כגון שמנים, פטריות וחיידקים מועילים לחקלאות.

 

 

 

 

 

 

בקיעת צרעה טפילית מתוך כנימה "מארחת" בקיעת צרעה טפילית מתוך כנימה "מארחת" צילום: ביו בי / שאול גרינברג

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x