אחרי הדרישות של יהדות התורה, האם ישאר כסף לש"ס?
ש"ס תקיים ישיבת סיעה במחאה על כך שהמו"מ עם הליכוד אינו מתקדם; הבית היהודי מקשיחה את הדרישות; בכולנו הדגישו שההסכמות עם החרדים ייסגרו רק בהתאם לתמונה התקציבית שכחלון קיבל מראשי האוצר
שמונה ימים לתום התקופה הקצובה להקמת ממשלה, וגם היום (ג') נראה שהקשיים במשא ומתן הקואליציוני רק גוברים. ש"ס, שבימים האחרונים החריפה את הטון ואת דרישותיה, נתקלה בנתק מצד ראש הממשלה בנימין נתניהו ומגיבה בזעם. הבית היהודי מצהירה גם היא שלא תמשיך במו"מ עד שלא תקבל תשובות בנוגע למספר דרישות.
- המטרה של נתניהו: לפצות את ש"ס ולהרגיע את הליכוד
- פעילים בבית היהודי לוחצים על בנט: "אל תוותר על תיק הדתות"
- כחלון יצטרך לקצץ עד 12 מיליארד שקל ב־2016
ש"ס הודיעה כי בכוונתה לקיים ישיבת סיעה במחאה על כך שהמו"מ עם הליכוד אינו מתקדם, ובשל הנתק לדבריה. מפלגתו של אריה דרעי יצאה בימים האחרונים במתקפה פומבית ראשונה מאז תחילת המו"מ, שבו פירטה את דרישותיה המקוריות: פטור ממע"מ על מוצרי יסוד בפיקוח, הקצאת דירות לדיור ציבורי בכל פרויקט שייבנה ושליטה מלאה בתיקי הפנים והדתות במתכונתם הנוכחית.
ככל הנראה נתניהו אינו מתכוון או אינו יכול להיענות לאף אחת מהדרישות, וההערכה היא שדרעי מבקש לשפר את כוח המיקוח שלו כדי לקבל שני משרדים לשליטתו האישית - הכלכלה והרווחה או התחבורה והנגב והגליל. גם דרישות אלה אמורות להיתקל בהתנגדות מצד בכירי הליכוד שתיקי הכלכלה והתחבורה הם מהבכירים שנותרו להם. ככל הנראה, המתקפה של ש"ס הביאה לנתק ולהתרחקות במו"מ, למרות שללא ש"ס - לנתניהו אין ממשלה.
גם הבית היהודי הודיעה במקביל על הקשחת התנאים כשהסיעה החליטה פה אחד שתמשיך במו"מ רק לאחר תשובות בנושאי החקיקה, הבנייה ביו"ש והמשרד לשירותי דת. המשרד הובטח לש"ס כמשרד שני, והיא אינה מסכימה לכל דריסת רגל של הבית היהודי. אתמול שלחה השדרה המרכזית של הפעילים המוניציפליים של הבית היהודי מכתב ליו"ר נפתלי בנט ובו הם דורשים ממנו שלא יוותר על הדתות ויותיר לש"ס לשלוט במינויים של רבני יישובים.
ביהדות התורה אישרו כי הסעיפים התקציביים המרכזיים שנחשפו היום נכונים. עפ"י בדיקת "כלכליסט", הדרישות הקואלציוניות של יהדות התורה מסתכמות ב-3.7 מיליארד שקל לפחות. בין הדרישות: העלאת קצבאות הילדים, שעלותה מגיעה לכ-2 מיליארד שקל בשנה, ביטול הקיצוץ בתקציבי התמיכה באברכים שלומדים בכוללים, תוספת שכר לגננות שעובדות בגני הילדים של רשת החינוך החרדי והחזרת תקציב הבטחת הכנסה לאברכים.
במפלגה הדגישו כי ההסכם שפורסם הוא הצעה שהיתה נכונה לתחילת המו"מ, ובינתיים המפלגה ויתרה בין השאר על החוק המאפשר מינוי סגן שר שאינו חבר כנסת, או ההתנגדות לפתיחת אזורי רישום. הם ציינו כי חלק מההטבות – כמו העלאת קצבאות הילדים וטיפולי שיניים – מועילות לכל הציבור ולא רק למגזר החרדי, אך במפלגה מתכוננים למתקפה ציבורית נגדם. אחרי כ-15 פגישות אינטנסיביות, סיכמו צוותי המו"מ של יהדות התורה והליכוד את טיוטת ההסכם המוסכמת. הטיוטה תוצג לנתניהו ולגדולי התורה של היהדות החרדית לקראת חתימה קרובה.
שאלת התקציב הדו-שנתי עדיין לא ברורה
בכולנו של כחלון כבר מוכנים כמעט סופית לחתימה על ההסכם, אך ממתינים שתמונת הקואליציה תתבהר. בהמשך לפרסומים על הכוונה להאריך את משך הזמן שבו יכולה הממשלה להעביר תקציב אחרי כינונה, פורסם אתמול בערוץ הכנסת כי כחלון דרש לשנות את חוק יסוד: הכנסת כך שאפשר יהיה להגיש את התקציב אחרי 150 ימים, ולא אחרי 100. המשמעות היא שתקציב 2015-2016 יעבור בסביבות נובמבר, כשעד אז התקציב יתנהל במשטר חודשי של 1/12 מתקציב 2014. שר האוצר שוקל אם גם תקציב 2017-2018 יהיה דו שנתי.
בכולנו הדגישו שההסכמות עם החרדים ייסגרו רק בהתאם לתמונה התקציבית שכחלון קיבל בשבוע שעבר מראשי האוצר – ראש אגף התקציבים אמיר לוי והחשבת הכללית מיכל עבאדי-בויאנג'ו, בישיבה שבה השתתף גם נתניהו ויועצו הכלכלי של כחלון גל הרשקוביץ. ככל הנראה כחלון ונתניהו קבעו מסגרת מקסימלית להסכמים עם החרדים, וייתכן שיהדות התורה ניצלה את כולה – ולא הותירה מקום להישגים עבור ש"ס.