$
בארץ

ראיון כלכליסט

"הריבים בין בעלי המניות פוגעים במיזם הסיבים"

דני לאובר, מנכ"ל IBC, טוען שהתנהלות הרגולטור מעכבת חיבור לקוחות לאינטרנט המהיר, אך לא ממהר לצאת במבצעים: "אנו לא שחקני מחיר"

אופיר דור וליאור גוטמן 07:2630.04.15

"פרויקט תשתית הוא תמיד מסובך אבל ציפינו שדברים ישתנו בתקינה וברגולציה - ועד היום זה לא קרה. יש אמנם ועדה להסרת חסמים עבור מיזם הסיבים, אבל היא לא נתנה פירות". כך אומר ל"כלכליסט" דני לאובר, מנכ"ל חברת הסיבים IBC, לקראת כנס הנדל"ן והתשתיות של "כלכליסט" ב־6 במאי שבו ישתתף.

 

 

מיזם פריסת הסיבים האופטיים על גבי תשתית חברת החשמל הוא אחד הפרויקטים המשמעותיים ביותר שיצאו לדרך בישראל, בוודאי בכל הנוגע לתחום התקשורת. המיזם, שנולד לפני יותר מחמש שנים, ביוזמת שר התקשורת דאז משה כחלון, מבטיח להקים רשת תקשורת סופר־מודרנית שתאפשר העברת אינטרנט בקצב של 1 גיגה־ביט לשנייה סימטרי (מהירות העלאה והורדה זהה), פי חמישה ויותר מהקיים היום, ולייצר אלטרנטיבה שלישית בפריסה ארצית שתתחרה בדואופול של HOT ובזק. אלא שהמיזם השאפתני נתקל בלא מעט קשיים ואינו זז בקצב המצופה. כמעט שנתיים חלפו מאז קיבלה חברת IBC, המקימה את המיזם תחת המותג אנלימיטד, רישיון מהמדינה ועד כה מחוברים אליו רק כמה מאות מנויים. לאובר מודה שקצב הפריסה מפגר משמעותית אחרי התוכניות.

 

"לעובדה שאנחנו לא עומדים בקצב יש הרבה סיבות. התחלנו באיחור של שנה את הפריסה, ולמעשה אנחנו פורסים רק מאוקטובר 2014 במתכונת מלאה, כלומר חצי שנה בלבד. בנוסף היינו צריכים לעשות התאמות טכנולוגיות לרשת החשמל בישראל. אבל אני חושב שאנחנו נמצאים בפתחה של פריצת דרך מאוד משמעותית מבחינת הפריסה באזורים עירוניים ובמרכזי עסקים. אנו מביאים בשורה לשוק העסקי והפרטי בדמות מוצר אינטרנט שאין שני לו בישראל ואפילו בעולם. רק במקומות בודדים בעולם מציעים קצב של 1 גיגה־ביט".

 

סיבים אופטיים סיבים אופטיים צילום: shutterstock

 

לאובר מעדיף שלא להתייחס לכך אך הסיבה המרכזית לעיכוב בפריסה של מיזם הסיבים היתה השביתה שהנהיג ועד העובדים בחברת החשמל במשך כחצי שנה. חברת החשמל היא קבלן הביצוע של המיזם שמבצע את פריסת הסיבים במקביל לכבלי החשמל, אך הוועד סירב לקדם את העבודות בפרויקט כל עוד לא יסוכם התגמול שיקבלו העובדים. גם היום לא נחתם סופית הסכם עם העובדים, מה שעומד כמו חרב מעל צווארה של IBC.

 

לדברי לאובר, כיום מגיע המיזם כבר לעשרות אלפי בתי אב, ועד סוף השנה הוא צפוי להרחיב את הפריסה עד לחצי מיליון. "אנו כבר נמצאים בבאר שבע, ראשון לציון ורעננה, ונהיה עוד השנה ברמת השרון, צפון תל אביב, רמת גן, הרצליה וגבעתיים".

 

אתה גר ברמת השרון ועדיין לא חוברת. יכול להיות שהסנדלר הולך יחף?

"הסיב עובר ליד הבית השלי ואני שוקל אם להתחבר מפחד של מה יכתבו בעיתונים. גם ככה כותבים עליי דברים רעים".

 

ועד עובדי חברת החשמל אינו הבעיה היחידה של IBC. כפי שחזו רבים תחילה, לא לקח זמן עד שהחלו לצוץ חיכוכים בין בעלי המניות במיזם ובעיקר בין חברת החשמל (40%) וויה אירופה השבדית, המשקיעה הפרטית הגדולה במיזם (30%), לבין יתר המשקיעים הישראלים הכוללים את טמרס אחזקות של פויו זבלדוביץ', באטם, רפק ויהודה זיסאפל (30%). כל השותפים במיזם הם גם ספקי ציוד או שירותים לו, מה שיוצר ניגוד אינטרסים מובנה אצלם, וככל שהפרויקט מתעכב, המתחים בין השותפים רק גדלים. החיכוכים בתוך החברה הגיעו לשיא כשאחת השותפות, טמרס, הגישה תביעה נגד IBC בטענה שהיא לא משלמת עבור השימוש בכבל התת־ימי שלה.

 

הפרסומים האלה פוגעים במיזם?

"חד־משמעית, כן. אנחנו מנהלים משאים ומתנים עם גופים מאוד גדולים על חוזים ארוכי טווח ל־5–10 שנים, וכשיש ריבים, זאת לא סביבה בריאה. זה מוציא שם רע למיזם ולא בצדק, כי הלקוחות שלנו סופר־מרוצים מהשירות שהם מקבלים ומהמחירים המאוד אטרקטיביים".

 

גם פריסת הסיבים מתגלה כמבצע משפטי ובירוקרטי לא פחות ואולי יותר מאשר פרויקט הנדסי, ו־IBC צריכה להתמודד עם הגחמות והדרישות של ראשי העיריות שאינם ששים לאשר למיזם לבצע חפירות בשטחם. בנוגע למחירים, IBC אמנם מציעה מוצר עדיף טכנולוגית על זה של בזק ו־HOT, אך המחיר שהיא מציעה אינו נמוך ולפעמים אפילו גבוה מהתעריפים הקיימים בשוק. על חבילת תשתית וספק של 100 מגה באנלימיטד ישלם לקוח פרטי כ־120 שקל בחודש לעומת כ־100 שקל במסגרת החבילות המשולבות על תשתית בזק.

 

חברות כמו גולן טלקום או HOT mobile חדרו לשוק אפילו במחיר הפסד. למה אתם לא עושים בליץ מחירים?

"בשוק העסקי אנחנו כבר עושים מהפכת מחירים מאוד רצינית. בית עסק שרוכש תמסורת סימטרית של 10 מגה־ביט סימטרי משלם מעל 1,000 שקל. אנו מציעים 100 מגה סימטרי בעשירית המחיר. בשוק הפרטי אנחנו הולכים להרחיב את היצע המוצרים והמחירים שלנו בקרוב ואולי אפילו נציע חבילות של מתחת ל־100 מגה־ביט, אבל בניגוד לגולן או HOT אנחנו לא שחקן מחיר. אני חושב שהמחירים שלנו נמוכים ביחס למה שאנחנו נותנים".

 

דני לאובר יייקח חלק בוועידת הנדל"ן והתשתיות של "כלכליסט" שתתקיים בתל אביב ב־6 במאי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x