הותר לפרסום: פרקליטת מחוז ת"א לשעבר נעצרה בפרשת רונאל פישר
על פי החשד, עו"ד רות בלום דוד הייתה חלק מהמנגנון שטווה פישר ביחד עם קצין המשטרה ערן מלכה, לפיו הודלף מידע רגיש מחקירות בתמורה לשוחד. בית משפט השלום בי-ם האריך את מעצרה ב-3 ימים; בא כוחה עו"ד גולן: "אני מאמין בלב שלם שחפותה תצא לאור"
התפתחות בפרשת עו"ד רונאל פישר. המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) עצרה אתמול (ג') את עו"ד רות בלום-דוד, שותפתו של פישר ומי ששימשה כפרקליטת מחוז ת"א (פלילי) עד שנת 2010.
- פרשת רונאל פישר: נחקרים 3 עורכי דין נוספים ובכיר בתחום הרפואה
- אדון ההדלפות: הקצין שהניע לכאורה את השוחד של רונאל פישר
- מח"ש לערן מלכה: מסור מידע שיש לך ללא חסינות
על פי החשד, בלום-דוד הייתה חלק מהמנגנון שטווה פישר ביחד עם קצין המשטרה ערן מלכה, לפיו הודלף מידע רגיש מחקירות בתמורה לשוחד. בלום-דוד ייצגה את פישר בדיון הארכת המעצר שלו ביום ראשון. אלא שאתמול היא כבר הפכה לחשודה בעצמה, והיום היא הובאה להארכת מעצר בבית משפט השלום בירושלים. מעצרה הוארך ב-3 ימים בהסכמה. במח"ש מייחסים לעו"ד דוד-בלום חשד לביצוע עבירות של תיווך לשוחד ושל שיבוש הליכי חקירה.
שני עורכי הדין היו ביחסים קרובים בזמן שעו"ד דוד-בלום עבדה בפרקליטות. בימים הקרובים יבחנו החוקרים תיקים שעברו תחת ידה וכאלה שהיה להם קשר לעו"ד פישר או לקצין המשטרה לשעבר, מלכה. בין השאר חושדים במח"ש כי עו"ד בלום דוד העבירה, ביחד עם פישר, פרטים חסויים מחקירתו של יאיר ביטון, מבעלי חברת הנדל"ן הציבורית ב. יאיר, זאת במסגרת הפרשה שבה היה מעורב.
בא כוחה של עו"ד רות בלום דוד, עו"ד יאיר גולן, אמר בתום הדיון כי הפרקליטה כופרת במיוחס לה מכל וכל. "היא שורבבה לפרשה שאין לה קשר אליה", אמר עו"ד גולן. "היא משתפת פעולה באופן מלא עם החוקרים והסכימה למעצר כדי שחקירת מח"ש תתמצה ל-3 ימים. היא עונה לכל שאלות החוקרים ואף מסרה ביוזמתה את מכשירי הטלפון שלה וכל פרט שיכול לסייע. היאזרו בסבלנות ואל תמהרו לשפוט אותה. היא במצב קשה מאוד, כל חייה היא הייתה סמל ומופת לשלטון החוק וכולם נשאו אליה עיניים. כעת היא מוצאת את עצמה במצב מאוד קשה. אני מאמין בלב שלם שחפותה תצא לאור ולכן אני מבקש להמתין. החשדות נקשרו אליה כי הייתה במשך תקופה ארוכה שותפה של עו"ד פישר במשרד. היא לא ידעה על המעשים המיוחסים לו, היא לא מכירה את האנשים ולא קשורה לשוחד".
כיהנה 8 שנים כפרקליטת מחוז ת"א
בלום־דוד כיהנה משנת 2002 ובמשך שמונה שנים כפרקליטת מחוז ת"א (פלילי). לאחר פרישתה ומספר חודשי צינון, כרבים מגמלאי ופורשי הפרקליטות, היא פתחה משרד פרטי. בהמשך חברה למשרדו של פישר. במקביל שימשה כדירקטורית בחברה הנדל"ן ב.יאיר, שבעל השליטה בה יאיר ביטון היה לקוח של פישר. בלום-דוד עצמה ופישר ייצגו את ביטון במהלך דיוני הארכות המעצר שלו, במסגרת פרשת הלבנת ההון שביצע לכאורה עבור ארגון הפשיעה של איציק אברג'יל.
מעצרה של בלום-דוד היכה בהלם בכירים במערכת האכיפה. פרקליט מחוז הוא תפקיד רב עוצמה, שבידו הסמכות להחליט על הגשת כתבי אישום וסגירת תיקים. ישנם 8 פרקליט מחוז הכפופים ישירות לפרקליט המדינה. בשלב זה לא ידוע על חשד של מח"ש לפעילות לא חוקית או אסורה של דוד-בלום בעל שהייתה פרקליטת מחוז. על פי מקורבים לתיק החקירה של פישר, מלכה עצמו רמז לחוקרים שימסור מידע מפליל על בכירים במערכת האכיפה, אם יחתום על הסדר מקל. טרם ידוע האם המידע שלטענתו הוא מחזיק קשור גם לפעילותה של דוד-בלום בעת שכיהנה כפרקליטת מחוז.
במסגרת תפקידה בעבר כפרקליטת מחוז, בלום-דוד ליוותה חקירות רגישות וחתמה על כתבי אישום נגד איש ציבורי בכירים. בין התיקים: כתב האישום נגד שר האוצר לשעבר אברהם הירשזון, שהורשע בגניבת 2 מיליון שקלים ונגזרו עליו 5.5 שנות מאסר; עסקת הטיעון עם עמרי שרון, שהורשע בעבירות על חוק מימון המפלגות ושבועת שקר, בפרשת עמותות הקש שהוקמו למימון התמודדותו של אביו, אריאל שרון ז"ל, בפרימרייז של הליכוד בשנת 1999; פרשת העמותות של אהוד ברק שנסגרה מחוסר ראיות; והתיק נגד שר המשפטים לשעבר, חיים רמון, שהורשע בביצוע מעשה מגונה בפרשת הנשיקה.
דו"ח חמור של מבקר המדינה
ביוני 2010 פרסם מבקר דאז, מיכאל לינדשטראוס, דו"ח חמור שבו קבע כי נמצאו ליקויים משמעותיים וכשלים אישיים בטיפול בהאזנות הסתר בפרשת הנשיקה. המבקר קבע כי מקור הליקויים בכשלים אישיים בתפקודם של כמה מעורבים, ביניהם בלום-דוד. לינדשטראוס מצא ששיחות שסווגו כנוגעות וכרלוונטיות לא תוקצרו ולא תומללו על-ידי המשטרה, אלא לאחר פניית סנגוריו של רמון לאחר שהנושא התגלה. תוכנן לא נבחן בידי הפרקליטות בעת שזו שקלה אם להגיש כתב אישום נגד רמון, וחומרי החקירה הרלוונטיים לא הועברו במועד לידי צוות ההגנה.
באפריל 2012 התראיינה בלום-דוד ל"כלכליסט". "עורכי דין מבצעים עבירות כמו כל אדם אחר. ידיעת החוק לא הופכת אותם למוסריים יותר", אמרה במהלך הראיון. לשאלה על החלטת הפרקליטות לחקור עורכי דין אמרה "זה במיוחד בשנים האחרונות, שבהן כאשר אתה זורק אבן אתה פוגע בחתול או בעורך דין, כי יש עורך דין על כל 140 תושבים".
ש: רבים מעמיתייך, שעברו לצד השני של המתרס, מרבים לבקר את הפרקליטות שממנה באו. האם תצטרפי אליהם?
"גם כשהייתי בפנים לא חשבתי שהכל טוב, וכנראה אמשיך לחשוב כך גם עכשיו. תמיד חשבתי ופעלתי תחת ההנחה שלמדינה יש כוח ואסור לה להתעמר, ועליה להפעיל את כוחה בצורה שוויונית. בעניין אחר, התנגדתי להצעה המתגבשת במשרד המשפטים להרחיב את חובות הדיווח על עורכי הדין ולצמצם את החיסיון. לדעתי אסור להפוך עורך דין לסוג של שוטר או בלש שמדווח על לקוחותיו. לפגיעה בחיסיון יש משמעות נרחבת, הרבה מעבר למתבקש במלחמה בהלבנת ההון. אמרתי זאת כשהייתי בפנים ואני אומרת זאת עכשיו".