בלעדי לכלכליסט
האוצר רוצה לקחת מבנק ישראל את הפיקוח על סולקי האשראי
שוק האשראי נשלט כיום בידי שלוש חברות השייכות לבנקים, והפיקוח עליהם מציב תנאים נוקשים למתחרים חדשים בתחום האשראי. האוצר שוקל להעביר את הסמכות לרגולטור פיננסי חדש שיוקם במטרה לפקח על האשראי החוץ־בנקאי כולו
צוות בראשותו של היועץ המשפטי של משרד האוצר יואל בריס בוחן אם להוציא מידי בנק ישראל את הפיקוח על גופים חדשים שמבקשים לסלוק אשראי ולהעביר אותו לידי רגולטור פיננסי שעתיד לקום.
- בנק מזרחי טפחות יחל להנפיק כרטיסי אשראי של לאומי קארד
- מסתמן: דרור שטרום יעמוד בראש הוועדה לקידום התחרות באשראי
- כאל העלתה את עמלת הסליקה לעסקים ב-35%
כיום מפוקח שוק כרטיסי האשראי כולו על ידי בנק ישראל, מאחר שקיימות בו שלוש חברות בלבד, שהן חברות־בנות של הבנקים. לכן שחקנים חדשים וחוץ־בנקאיים שרוצים להיכנס לתחום סליקת כרטיסי האשראי צריכים לקבל את אישור המפקח על הבנקים, שמציב כיום תנאים נוקשים. לפיכך רגולטור פיננסי חדש, שיפקח על נותני שירותי אשראי חוץ־בנקאיים, עשוי לאפשר כניסה קלה יותר של סולקים חדשים.
ועדה בראשות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט פרסמה בפברואר דו"ח בנוגע לפעילות נותני שירותי המטבע, ובו המליצה על הקמת הרגולטור החדש שיספק אישור לכל גוף המבקש לספק אשראי, כולל ניכיון צ'קים, שטרי חוב, שירותי פקטורינג והלוואות חוץ־בנקאיות. בעקבות המלצות הדו"ח הקים האוצר את הצוות בראשות בריס, הבוחן אם להעביר את הפיקוח גם לשחקנים החוץ־בנקאיים המבקשים לקבל רישיון סליקה.
במשרד האוצר פנו לבנק ישראל בנושא ובין הצדדים מתקיימים דיונים על אופן יישום המלצות ועדת ליכט.
משרד המשפטים המליץ להסדיר את פעילותו של הרגולטור החדש בחקיקה שתתבצע על פי פרק ההמלצות שלו עד סוף שנת 2015.
סביר להניח שבנק ישראל יתנגד להוצאת הפיקוח של הסולקים החוץ־בנקאיים מסמכותו, שכן הוא רואה בסליקה ובשוק התשלומים חלק בלתי נפרד מהפעילות הבנקאית. בנק ישראל אף הקים צוות לבחינת שוק התשלומים האלקטרוניים בראשות מנהלת מערכות התשלומים בבנק עירית מנדלסון, בהתאם לועדת לוקר.
נוסף על כך, סביר שבנק ישראל יתנגד לצעד בשל יוזמת רשות ניירות ערך, בתמיכת הבנק, להחלת מערכת פיקוח פיננסי דו־ראשי, שתייתר את תפקידו הרגולטורי־פיננסי של משרד האוצר למעשה.
שר האוצר המיועד משה כחלון נפגש בשבוע שעבר עם נגידת בנק ישראל קרנית פלוג, והשניים החליטו על הקמת ועדה שתבחן את ההשלכות של הפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים והעברת סמכויות הפיקוח לשר האוצר. כחלון הבטיח את הצעד הזה עוד במצע הכלכלי שפרסם לפני הבחירות הארציות, ואף הכניס סעיף בנושא להסכמים הקואליציוניים שנחתמו בין הליכוד וראש הממשלה בנימין נתניהו לבין סיעת כולנו של כחלון.
בנק ישראל מצדו מתנגד להוצאת חברות כרטיסי האשראי מפיקוחו. בדיון שנעשה בעבר בועדת הכלכלה אמר, המפקח על הבנקים דודו זקן טען בעבר כי "כרטיסי האשראי הם חלק מחשבון העו"ש, בדיוק כמו פנקס צ'קים, ולכן אין מדובר בניגוד עניינים". עוד אמר זקן כי הפרדת חברות האשראי תעביר את הריכוזיות לענף המוסדי ולא תפתור את הבעיה.
ממשרד האוצר נמסר: "הצוות שמינתה מנכ"לית משרד האוצר ליישום ההמלצות בנושא רגולציה של נותני שירותי מטבע בוחן בימים אלה את מרחב הפיקוח של המפקח החדש על נותני שירותי מטבע ושירותים חוץ־בנקאיים". עוד נמסר מהאוצר כי הצוות יציג את מסקנותיו בתוך 120 יום ממועד הקמתו.
מבנק ישראל לא נמסרה תגובה.