חרף הביקורת במפלגה: אבי גבאי צפוי לקבל את תיק הגנת הסביבה
אחרי שספג ביקורת על תפקודו כראש מטה כולנו, נותר מחוץ לרשימת המפלגה לכנסת, והפסיד לגלנט את ההבטחה לתיק השני של המפלגה - אבי גבאי, מנכ"ל בזק לשעבר ומקורבו של כחלון, צפוי להתמנות לתפקיד השר להגנת הסביבה
אם לא יהיו הפתעות השבוע - כלומר אם בנימין נתניהו יצליח להרחיב היום את הממשלה במהלך בזק בכנסת ומשה כחלון לא יפתיע את מקורביו - בממשלה הבאה יהיה לפחות מינוי אחד יוצא דופן של שר שאינו חבר כנסת. אבי גבאי, מנכ"ל בזק לשעבר ואחד האנשים המקורבים ביותר לכחלון, צפוי להתמנות כשר להגנת הסביבה, אחד משלושת התיקים שהובטחו למפלגת כולנו.
בניגוד לבית היהודי ואפילו לש"ס, בכולנו לא מוכנים להתייחס רשמית למינויים או לפרסם את מועמדיהם לתפקידים השונים, ומציעים לחכות בסבלנות עד להשבעת הממשלה. אף שכל הגורמים במפלגה שעמם שוחח "כלכליסט" מסכימים שכחלון "סגור" על המינוי, חלקם ציינו כי ייתכן שמעמדו של גבאי לצד כחלון אינו חזק כפי שנראה תחילה.
ידידות של מנכ"ל ורגולטור
גבאי (48) נולד בשכונת בקעה בדרום ירושלים למשפחה של שמונה אחים. את דרכו המקצועית החל באגף התקציבים באוצר כרכז צוות תקשורת, ומשם עבר ב־1998 להיות העוזר האישי של מנכ"ל בזק עמי אראל, אז עוד חברה בשליטת המדינה. בגיל 36 קיבל גבאי את תפקיד מנכ"ל החברה־הבת בזק בינלאומי ובגיל 40 מונה למנכ"ל בזק הקווית.
משיחות עם עמיתים ומנהלים בבזק מתואר גבאי כמנהל חריף ומבריק, "איש של אנשים", שיורד לשטח ומשוחח גם עם הטכנאי הזוטר. לגבאי, שנכנס לתפקידו כשנתיים לאחר הפרטת החברה, היתה מערכת יחסים מצוינת אפילו עם הוועד הלוחמני. "הוא הצליח בנועם הליכות להגיע ליעדים ולהימנע מפיצוצים וריבים", אומר גורם בחברה.
במהלך שנותיו כמנכ"ל בזק הסתכמה עלות שכרו של גבאי ביותר מ־42 מיליון שקל. לאחר פרישתו הוזכר שמו כמועמד מוביל לתפקיד מנכ"ל משרד האוצר, אך הוא סירב לקבל אותו. לדברי מקורביו, הוא לא האמין שיוכל להשפיע באופן אמיתי בתפקיד.
ההיכרות בין כחלון לגבאי החלה ב־2009, כשכחלון מונה לשר התקשורת. גורמים בענף טוענים שכחלון התרכז בכהונתו בעיקר בחברות הסלולר ונתן "מרווח נשימה" לבזק, אולם בחברה דווקא זוכרים עימותים — בעיקר סביב היוזמה לחייב את בזק למכור את השימוש בתשתיתה למתחרותיה.
למרות זאת, בין השניים התבססה הערכה הדדית רבה, ולאחר שגבאי עזב את בזק ב־2013 הוא נותר בקשר עם כחלון והיה מעורב בתוכניותיו הכלכליות והפוליטיות, עד שכחלון הציע לו לתפוס תפקיד במפלגתו.
הקדמת הבחירות הפתיעה
מיולי 2014 גבאי עוסק אך ורק בהקמת כולנו והוא מונה לראש מטה המפלגה. מקורביו אומרים כי הוא מגדיר את עצמו כ"סוציאליסט במהותו" — הגדרה שמצביעה על הכפילות של כולנו שמציגה קו שנחשב לחברתי, אך מונהגת בידי אנשי עסקים אשר מובילים מצע של הסרת חסמים והגברת התחרות, ולא העברת תקציבים לחלשים.
עמיתיו של גבאי מעריכים כי סיכויו להצליח בתפקיד השר להגנת הסביבה גבוהים. "גבאי אמנם אינו פוליטיקאי אלא יותר איש ביצוע, אבל יש לו שתי רגליים על הקרקע. בזכות הניסיון שלו באוצר הוא גם מבין איך לעבוד עם הכנסת", אומר בכיר בשוק התקשורת.
סקרים שנערכו כבר לפני שנה חזו לכחלון 15 מנדטים, אולם הקדמת הבחירות תפסה את כולנו — שהמנהל שלה בפועל היה גבאי — לא מוכנה. עם פתיחת מערכת הבחירות הסקרים חזו לה שבעה מנדטים לכל היותר, כחלון התקשה להציג מועמדים אטרקטיביים, והניסיון לחדור לתקשורת הסתיים ב"בליץ ראיונות" של כחלון, שבמפלגה הצטערו עליו זמן רב אחר כך.
מבחינה ארגונית, המפלגה עמדה מול שוקת שבורה: היא לא היתה רשומה ברשם המפלגות, לא היה לה תקנון, לא נרשמה כתאגיד שיכול לפעול מבחינה משפטית, לא יכלה לקחת הלוואות או מקדמות ופעלה בלי כסף. גם פעילות השטח החלה מאפס. רק חודש וחצי לבחירות החל המפנה שמסומן עם כניסתו של היועץ האסטרטגי ליאור חורב למנהל הקמפיין.
למרות האווירה המשפחתית במפלגה, לא מעט אצבעות מאשימות מופנות כלפי גבאי, שלטענת גורמים במטה לא הוכיח כישורי ניהול יוצאי דופן בזמן אמת ולמעשה הוזז הצידה, כשדעתו כמעט לא נשמעה והשפעתו לא הורגשה. למרות פניית "כלכליסט" גבאי ביקש לא להגיב לטענות.
אף שהיה ממקימי המפלגה ונחשב לדומיננטי בסביבתו של כחלון, גבאי לא הוצב ברשימת כולנו לכנסת. אחת ההערכות היתה שכחלון חשש מהתדמית הציבורית של גבאי כ"איש עשיר מדי", כשבמקביל גבאי כיוון רק לתפקידי ביצוע. בהמשך היה זה יואב גלנט שזכה להבטחה מפורשת לקבל את התיק השני בממשלה, ואילו גבאי לא נכלל אף בצוות המו"מ הקואליציוני של המפלגה.
למרות זאת, אין חולק כי הקשר בין גבאי לכחלון עודנו קרוב וחזק. נראה כי כחלון סומך עליו מאוד ובעיקר על יכולת הביצוע שלו כשר. גבאי נודע בבזק כמי שידע להתנהל היטב בפוליטיקה הפנימית, וייתכן שגם בכולנו הוא יודע להשקיף בפרופורציות על המתרחש בדרכו למינוי הנכסף.