$
משפט

אישום נגד פישר ומלכה - השבוע: "דבר לא היווה תמרור עצור עבורם"

נציגת מח"ש: "עו"ד פישר פעל באופן מניפולטיבי ליצירת קשרים עם מעורבים בחקירות וסחט אותם"; מלכה: "זה לא בגלל הכסף - יש דברים אחרים". פישר על הטענות שהשמיע על הטיפול בו בבית המעצר."אני מבקש להתנצל על טעות שנעשתה בדיון הקודם ופגעה במפקד של בית המעצר ובצוותו ושהשב"ס"; הותר לפרסום שמם של שני חשודים נוספים בפרשה: הקבלנים אביב ויוסף נחמיאס

זוהר שחר לוי 12:3311.05.15

מעצרם של עו"ד רונאל פישר וקצין המשטרה לשעבר ערן מלכה הוארך לפני שעה קלה ב-5 ימים ע"י שופטת בית משפט השלום בירושלים ג'ויה סקפה שפירא. פישר חשוד בעבירות של תיווך שוחד ושיבוש הליכי משפט. כתב האישום נגדו צפוי לכלול 10 פרשיות שונות.

 

הבוקר גם הותר לפרסום כי שני הקבלנים שנעצרו בשבוע שעבר בפרשה הם האחים אביב ויוסף נחמיאס, בעלי החברה הקבלנית תען מנתניה. השניים חשודים כי קיבלו מידע ממלכה, דרך פישר, על חקירה שהתנהלה בעניינם בתמורה לתשלום שוחד. השניים מיוצגים על ידי עו"ד עמית חדד ממשרד וינרוט.

 

בפתח הדיון ביקשה המשטרה לעצור את פישר עד תום ההליכים נגדו. המשטרה הודיעה כי עד יום חמישי תגיש כתבי אישום נגד פישר ומלכה. כתב האישום נגד פישר צפוי לכלול 10 פרשיות שונות. נציגת מח"ש, נועה לימור, הודיעה עם זאת כי "החקירה טרם הסתיימה לגבי עו"ד רות בלום דוד, לגבי פישר ומלכה היא הסתיימה".

 

 

עוד ציינה לימור כי כתב האישום צפוי לכלול, בין השאר, את הפרשיות הבאות: פרשת אלון חסן, פרשת מכלוף, פרשת כחלון, פרשת יאיר ביטון, פרשת האחים נחמיאס, פרשת שי ברס, פרשת עופר נמרודי ו-2 פרשיות נוספות. כמו כן יכלול כתב האישום את פרשת השיבוש בביתו של רונאל פישר טרם היציאה לחקירה גלויה ב-27 באפריל. "הראיות", אמרה לימור, "נסמכות על הודעות של עדת המדינה וחשודים נוספים, הודעות פתוחות ועל ראיות ממכשירים סלולריים".

 

באשר לפגישה שהתקיימה בין פישר לנציגי משרדו ערב מעצרו לפני מספר שבועות, ציינה נציגת מח"ש כי "כל הפרשות בתיק נסובות סביב שיבוש מהלכי משפט" וכי "החשוד הוכיח כי הוא שבשן סדרתי". לדבריה, "כל הפגישה הזאת היא פגישת תכנון לשבש את החקירה, לתאם גרסאות לקראת החקירות. היה שם מפגש חשוד, זאת לא הייתה פגישת היוועצות לגיטימית עם עורכי דינו".

 

מימין: עו"ד רות דוד ועו"ד רונאל פישר מימין: עו"ד רות דוד ועו"ד רונאל פישר צילם: עמית שאבי

 

לימור הוסיפה: "מדובר בפרשה בה ריבוי מעורבים וריבוי עניינים. החקירה בתיק הסתיימה, והתגבשו בתיק ראיות לכאורה להוכחת אשמתם של המעורבים. ערן מלכה, היה קצין משטרה מושחת שהיה אמון על חקירות רגישות ומסווגות ביותר שנוהלו ל ידי המשטרה. עו"ד רונאל פישר פעל באופן מניפולטיבי ליצירת קשרים עם מעורבים בחקירות וסחט אותם ונתן להם מידע מתיקים והכל בעד בצע כסף. המעשים שמיוחסים למשיבים מאופיינים בתחכום, בתעוזה ובהעדר מעצורים באופן שאינו מאפשר ליתן בהם אמון כלשהו. השניים לא בחלו בשום אמצעי וביחד חצו את הגבולות האפשריים. דבר לא היווה תמרור עצור עבורם. ערן מלכה ורונאל פישר אחד הם".  

 

לפי מח"ש יש כאן שתי עילות מעצר והן מסוכנות ושיבוש. "מלכה", ציינה נציגת מח"ש בדיון, "היה נגיש למידע רב שרק על חקלו אנחנו יודעים. בהחלט יתכן שישנם דברים נוספים שאינם ידועים לנו. השניים הוכיחו שהם משבשים סדרתיים, שיבשו חקירות סמויות, חקירות תלויות ועומדות ומכאן שלא ניתן לתת בהם אמון ומכאן שאין בחלופת מעצר למנוע מהם להמשיך ולמסור מידע חסוי ומשכך לא ניתן להפיג את המסוכנות. בנוסף, השניים נמצאים כעת במצוקה אין לדעת ולא ניתן להיות בטוחים כי בשל מצוקתם לא ימשיכו לסחור במידע. יתרה מכך ובשל הנגישות למידע שהייתה לשניים עולה לשיטתנו מסוכנות לשלום הציבור".

 

באת כוחו של פישר, עו"ד קרן שפירא אמרה בדיון: "עו"ד פישר במעצר 13 ימים והחקירה בעניינו הסתיימה. חשוב להעמיד כעת דברים על דיוקם. הפרשה לגישת התביעה מתמצת בהעברת מידע מקצין במשטרה לאדם פרטי. פישר הוא לא עובד ציבור והם לא אחד. העבירה המיוחסת לפישר, תיווך לשוחד או שוחד היא עבירה שנועדה להילחם בשחיתות של עובדי ציבור מסוגו של קצין המשטרה ערן מלכה. הם לא אחד והמידע שהועבר הועבר ממלכה, ולכן טענת מח"ש שיתכן שלמלכה יש מידע נוסף שלא מכר או נגישות לדברים שיש בהם לסכן את שלום הציבור, ברור שהדברים האלה לא יכולים לחול על פישר".

 

המסוכנות, לפי שפירא, היא אצל מלכה ולא אצל פישר כי בידיו אין מידע. "לטענת מח"ש", ציינה הסנגורית, "התיק כולו נשען על עניין עסקי ולא הייתה כאן סכנה לאיש, ולכן למיטב ידיעתי, מעולם לא התבקש מעצר עד לתום ההליכים בעבירות מסוג זה".

 

"מי האדם שידבר עם פישר אחרי שישוחרר ממעצר?", הוסיפה הסנגורית, "הוא יוכל לסחור במידע? יש מישהו שיכנס אליו עכשיו לבקש ממנו מידע על חקירות משטרה? יש שוטר שיתקרב אליו? מה הטענה שהוא במצוקה? זה נכון, הוא כבר 14 יום במעצר. מדובר כאן לאורך הימים האלו רק על שוטר אחד- ערן מלכה, והוא לפי פרסומים הולך לחתום על הסכם עד מדינה, הוא יוכל לסחור עם פישר במידע?".

 

לגבי פרשיית פגישת השיבוש ציינה עורכת הדין כי מדובר בפגישה שהתקיימה בין עדת המדינה, שהייתה מזכירתו של פישר לבין עוה"ד ממשרדו. "הבסיס", אמרה, "לפגישה היה הפקס שנשלח בטעות או שלא למשרד עוה"ד שממנו הסתבר שהטלפון של המזכירה נפרץ. לשיטתי אדם יכול להיפגש עם עוה"ד ערב חקירה, זה מעשה של יום ביומו. במהלך הפגישות האלה עולים תרחישים דרך להתמודד עם שאלות. צריך להצביע על שיבוש ספציפי על תיאום גרסאות. אין כאן ראיות לכאורה לשיבוש וזה אחד התנאים לבקש הארכת מעצר עד לתום ההליכים אלא מדובר בפגישה לגיטימית ערב חקירה. העובדה שלאחר הפגישה נעצרו כל משתתפיה בוודאי לא יכולה להשליך על מצב ידיעתם לפני שנעצרו. אני רק יכולה לשמוח שלא קראו לנו לאותה הפגישה".

 

עו"ד שפירא הדגישה כי כשלעצמה עבירת השיבוש לא מצדיקה מעצר עד לתום ההליכים. "צריך", כך פי עו"ד שפירא, "להראות שיש חשש אמיתי שהוא עשוי לשבש משהו במשפט הצפוי. לכן, אמרה נציגת מח"ש שכל הראיות נגבו וכל החשודים נחקרו, באיזה אופן הוא יוכל לשבש? הוא יוכל לדבר איתם? הם ישנו את גרסתם? איך היום הוא יוכל לשבש? אין אף תקדים, וחיפשתי, למעצר עד תום ההליכים בעבירות של שוחד, הולילנד, רשות המסים, בניזרי, דרעי, אף פעם לא נעצרו אנשים עד לתום ההליכים, למיטב ידיעתי גם לא התבקש מעצר כזה. נדמה לי שבמקרה זה מבקשים משום שהפרשה על סדר היום הציבורי".

 

בטרם ניתנה החלטת השופטת לפיה יוארך מעצרו של פישר עד ליום שישי, ביקש פישר עצמו לומר מספר מילים ולהתייחס לטענות שעלו בדיון הקודם באשר לאופן הטיפול בו בבית המעצר."אני מבקש להתנצל", אמר פישר, "על טעות שנעשתה בדיון הקודם ופגעה במפקד של בית המעצר ובצוותו ושהשב"ס עושה עבודה נהדרת בכל מה שקשור בעניין שלי ואני מתנצל שפגעתי בו".

 

השופטת ג'ויה סקפה שפירא ציינה בהחלטתה כי הצהרת התובע נסמכת על עדות עדת מדינה, על הודאותיו של מלכה, קצין המשטרה וכן על ראיות נוספות. ודי בו לצורך שלב זה של בקשת המעצר. חומר הראיות מתייחס למספר פרשיות ובסך הכל 10. "אשר לפגישת השיבוש", אמרה השופטת, "ישנו קו המפריד בין פגישת ייעוץ לגיטימית שבה נועץ חשוד בעבירה פלילית וסנגוריו טרם חקירה לבין ישיבה רבת משתתפים שחלקם חשודים באותה פרשה ממש ואשר תכליתה תיאום גרסאות וניסיון לסכל פעולות חקירה עתידיות. דומה כי במקרה זה חומר הראיות מצביע על כך שקו הגבול נחצה, אף עם פישר עצמו לא שוחח בעצמו עם מלכה במהלך אותה פגישה הרי שמי מהמשתתפים בפגישה קיים שיחה ותכליתה היה לקדם את המטרה המשותפת של אותה הפגישה".

 

לפי החלטת בית המשפט, אשר לחשש לשיבוש הליכי חקירה ומשפט הרי שהעובדה שהחקירה הסתיימה פעמים רבות מפיגה את החשש לשיבוש אך "לא כך במקרה זה. שיבוש הליכים יכול ללבוש צורות שונות ומגוונות- העלמת ראיות יכולה לבוא לעולם גם לאחר שהסתיימה החקירה וגם לאחר שהוגש כתב האישום. שיבוש בעבר יכול גם יכול ללמד על חשש הדדי לשיבוש וזאת כאשר מדובר בסדרי הגודל המיוחסים למשיב. חומר הראיות ביחס לפרשיות השונות מלמד כי פישר נקט באמצעים שונים ומגוונים כדי לשבש חקירות משטרה. בהקשר זה אין בידי לקבל את הטענה כי הדברים היו פרי יוזמה של ערן מלכה כאשר פישר "נגרר" אחריו. לפישר הייתה תרומה ממשית למעשים".

 

באשר לעילת המסוכנות, מקובלת עלי הטענה שיש להבחין בין מלכה- שיש בידיו מאגר ידע שהוא נחשף אליו במסגרת תפקידו וקיים חשש כי יעשה בו שימוש לרעה, לבין פישר אשר נגישותו למידע חסוי מטבע הדברים הייתה מוגבלת במידה רבה ומכאן שמסוכנות בעניינו, ככל שקיימת, נמוכה במידה משמעותית.עוצמתה של עילת המעצר הנובעת מחשש לשיבוש הליכי משפט אינה נמוכה, מדובר בעוצמה משמעותית".

 

לפי השופטת, נוכח ההיקף המיוחס לפישר בפרשה זו במקרה זה מן הראוי כי חלופה, ככל שיש מקום לבחון אותה, תיבחן לאחר שיוגש כתב האישום ועמו הבקשה למעצר עד לתום ההליכים כשתברר התשתית העובדתית בעניינו.

 

ערן מלכה: "אשלם את המחיר" 

 

"לקחתי אחריות ואני צריך לשלם את המחיר", כך אמר היום (ב') קצין המשטרה לשעבר,ערן מלכה, בעת שהובא לדיון בהארכת מעצרו בבית משפט השלום בירושלים.  

 

מלכה, החשוד במסגרת פרשת פישר בכך שקיבל כסף בתמורה למידע רגיש מחקירות משטרתיות אמר לתקשורת בטרם החל הדיון בעניינו כי לא ביצע את המעשים בשביל כסף. "זה לא בגלל הכסף", אמר, "יש דברים אחרים".

 

מימין ערן מלכה. "לא עשיתי זאת בגלל הכסף" מימין ערן מלכה. "לא עשיתי זאת בגלל הכסף" צילום: עמית שאבי

 

בהמשך אמר כי לקח אחריות על מעשיו וכי עכשיו "אני צריך לשלם את המחיר". כשנשאל אם ידוע לו על מידע נוסף לגבי בכירים או גורמים נוספים במערכת החוק השיב שלא ולדבריו גם לא יהיה עד מדינה.

 

"צריך לכנות את הפרשה 'פרשת ערן מלכה'"

 

בתום הדיון אמרה באת כוחו, עו"ד קרן שפירא: "אני רוצה להעמיד את הדברים בפרופורציה, הפרשה מכונה 'פרשת פישר' היא משום שפישר היה מפורסם לפני שהחלה. עכשיו יש הצהרת תובע שמלמדת שיש קצין משטרה שהדליף מידע ותפקידו של פישר היה נמוך יותר. היוזמה הייתה של מלכה וצריך לכנות את הפרשה 'פרשת ערן מלכה'.

  

"פישר הוא לא עובד ציבור בכלל ולכן לא יכול היה לקבל שוחד ועילת המעצר של מסוכנות לא קיימת בעניינו. בעייני בקשת מח"ש לעצור אותו עד לתום ההליכים נגדו היא בקשה חסרת תקדים. זה לא ייתכן שפישר ישלם פרמייה תקשורתית רק משום שהוא היה מפורסם לפני שהתפוצצה הפרשה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x