הלמ"ס: המשק צמח ברבעון הראשון של השנה ב-2.5% בלבד
זאת לעומת צמיחה של 2.8% ברבעון הראשון בשנה שעברה וכן לעומת צמיחה של 6.6% שנרשמה ברבעון הקודם. הצריכה הפרטית ממשיכה לגדול בשיעור חד: 5.5% ברבעון הראשון של השנה
- רבעון ראשון לקורנית: עקפה את התחזיות עם צמיחה של 33% בהכנסות
- המשק מתאושש: המדד המשולב עלה בחודש מרץ ב- 0.4%
- קרן המטבע הבינלאומית: תחזית הצמיחה של ישראל עלתה ל-3.5%
בתוך כך, עדכנה היום הלמ"ס כלפי מטה את אומדן הצמיחה לרבעון הרביעי של 2014, מ-7% באומדן שפרסמה לפני חודש ל-6.6%. לעומת זאת, אומדן הצמיחה לרבעון השלישי עודכן כלפי מעלה, מ- 0.4% ל- 0.8%. על פי האומדנים שפרסמו היום, התוצר של הסקטור העסקי גדל ברבעון הראשון של השנה אף בשיעור שנתי גדול יותר של 3.2%, לאחר עלייה גדולה הרבה יותר של 7.7% שנרשמה ברבעון הקודם. לדברי הלמ"ס, העלייה שנרשמה בתוצר ברבעון הראשון של השנה משקפת את העלייה בהוצאה לצריכה פרטית, ביצוא הסחורות והשירותים ובהוצאות לצריכה ציבורית וירידה בהשקעות בנכסים קבועים.
אל אומדני הצמיחה הרבעוניים של הלמ"ס יש להתייחס בזהירות רבה. זאת לאור העובדה שהלמ"ס נוהגת לעדכן את אומדני החשבונות הלאומיים שלה, שאומדני הצמיחה הם חלק מהם, לאחור בתדירות די גדולה ובמשך זמן ממושך. חטיבת המחקר של בנק ישראל בדקה את טיב העדכונים של אומדני הלמ"ס, ובמחקר שפרסמה בנושא בעבר כתבו מחבריו כי "לא ניתן להתייחס אל אומדני הצמיחה הראשוניים כאל נתונים סופיים, ויש לעקוב אחר השינויים המתבצעים בהם לאורך זמן". גם הלמ"ס עצמה מציעה להתייחס אל אומדני החשבונאות הלאומיים שהיא מפרסמת בזהירות רבה.
אומדן הצמיחה החדש של הלמ"ס לרבעון הראשון של השנה מעמיד בסימן שאלה את הסבירות להתממשות תחזית הצמיחה של בנק ישראל לשנת 2015 כולה. לפני חודשיים פרסם בנק ישראל את התחזית המקרו-כלכלית המעודכנת של חטיבת המחקר שלו, שבה העריכו כלכלני החטיבה כי המשק הישראלי יצמח השנה ב- 3.2%. ביחס לשנה הבאה, כלכלני בנק ישראל אף אופטימיים יותר, ולהערכתם בשנת 2016 תסתכם צמיחת המשק ב- 3.5%.
מפירוט אומדני החשבונות הלאומיים שפרסמה היום הלמ"ס מתברר עוד כי הצריכה הפרטית במשק ממשיכה לגדול בשיעורים חדים: 5.5% בשיעור שנתי ברבעון הראשון של 2015, בהמשך לעלייה של 7% ברבעון הקודם ושל 5.1% ברבעון השלישי של השנה שעברה. ההוצאה לצריכה פרטית לנפש, הנחשבת מדד אמין למדידת השינויים ברמת החיים, גדלה ברבעון הראשון של השנה בשיעור שנתי של 3.5%. לעומת זאת, בצריכת מוצרים בני קיימה לנפש נרשמה ברבעון הראשון ירידה בשיעור שנתי של 12.9%. ירידה זו היא ככל הנראה תגובה לעליות החדות שנרשמו בסעיף זה בארבעת הרבעונים הקודמים.
עוד מתברר מהאומדנים המתפרסמים היום כי כלל יצוא הסחורות והשירותים של המשק הישראלי גדל ברבעון הראשון של השנה בשיעור שנתי של 3.1%, לעומת עלייה גדולה הרבה יותר 10.2% שנרשמה ברבעון הקודם. ביבוא כלל הסחורות והשירותים נרשמה ברבעון הראשון עלייה בשיעור שנתי של 7.1%, לעומת ירידה של 2.2% שנרשמה ברבעון הקודם. היקף ההשקעות בנכסים קבועים במשק הצטמצם ברבעון הראשון של 2015 בשיעור שנתי של 5.8%, לעומת עלייה של 9.2% שנרשמה בסעיף זה ברבעון הקודם.