$
קיימות בעולם

סרטן בחסות ממשלתית

הסובסידיה הגלובלית לחברות דלק מגיעה ל־5.3 טריליון דולר

איתי להט 08:4127.05.15
הסובסידיות הנרחבות שמקבל סקטור דלקי המאובנים בעולם, לא יורד מהכותרות כבר שנים. במוקד הביקורת עומדות הממשלות שמזרימות סכומי עתק לחברות אנרגיה קונבנציונלית, הגורמות לזיהום משאבי טבע, במקום לתמוך תמיכה משמעותית בחברות אנרגיה נקייה, ובכך הן אחראיות לנזקים הבריאותיים שמייצרת התעשייה.

 

מחקר חדש של קרן המטבע העולמית (IMF) בדק מהו סכום הסובסידיות הגלובלי שמקבלות חברות דלקי המאובנים, והגיע למספר מפלצתי שמזעזע כלכלנים ברחבי העולם: 5.3 טריליון דולר.

 

הסכום הזה, שכולל סובסידיות ישירות ועקיפות, מהווה 6.5% מהתוצר הגלובלי, או כפי שאנשי IMF מצאו, הוא גדול יותר מכלל תקציבי הבריאות של כל מדינות העולם יחדיו. בחישוב גס, זה יוצא 10 מיליון דולר לדקה בכל אחד מימות השנה.

 

אסדת קידוח בברזיל אסדת קידוח בברזיל צילום: אי פי איי

 

1. סובסידיה עקיפה נרחבת

הממשלות נדרשות לתמוך בנפגעי זיהום

האומדן של קרן המטבע העולמית מבוסס על הסובסידיות הישירות שמוענקות לחברות האנרגיה הקונבנציונלית, המהוות 6% מהתמיכה הגלובלית, או 320 מיליארד דולר לשנה (זאת לעומת 120 מיליארד דולר בלבד שמקבל סקטור האנרגיה הירוקה), ועל העלויות העקיפות: מימון טיפולים רפואיים לנפגעי זיהום אוויר והוצאות כספיות לכיסוי נזקים הנגרמים משינויי אקלים.

 

על פי נתונים רשמיים של ארצות הברית, רבע מהסובסידיה, 42 דולר לטון פחמן, דורשת ההתחממות הגלובלית.

 

2. צמצום המיתות המוקדמות

הפחתת התמיכה תקטין חשיפה לזיהום

מחצית מסכום התמיכה, המגיע מכספי משלמי המסים, מוקדשת לטיפול בנפגעי זיהום אוויר ולהוצאות הכלכליות הנגרמות מהפסד ימי עבודה ומוות בטרם עת.

 

החישוב של IMF מלמד כי הפסקת הסובסידיות לסקטור תמנע כמחצית ממקרי המוות הגלובליים בשנה הנגרמים מזיהום אוויר, או כ־1.6 מיליון מיתות מוקדמות מדי שנה.

 

ביטול הסובסידיה גם יחתוך כ־20% מפליטות הפחמן לאטמוספרה מדי שנה. פתרון אלגנטי לבעיה הולכת ומחריפה.

 

3. אנרגיה ירוקה זולה יותר

מחיר דלקי המאובנים אינו תחרותי

נתוני קרן המטבע העולמית מגלים את מחירם האמיתי של דלקי מאובנים. על פי כלכלני הקרן, אם הסובסידיות הישירות והעקיפות היו מופסקות, לדלקי מאובנים לא היה סיכוי להתחרות במחירה של אנרגיה מתחדשת. מה שאומר שגם הסובסידיה הצנועה יחסית שהם מקבלים כיום, היתה יכולה להיחסך.

 

מחברי המחקר גם טוענים שהפסקת הסובסידיה תאפשר תנאים של צמיחה כלכלית גלובלית חדשה והשקעה בתשתיות חדשות שיניבו ערך כלכלי גלובלי.

 

4. נשבר מיתוס המאובנים

כלכלנים מזועזעים מהתמיכה הגבוהה

“המספרים האלה מזעזעים”, אמר ויטור גספאר, ראש המחלקה הפיסקלית של הקרן ושר האוצר לשעבר של פורטוגל. “מחירי אנרגיה נשארים הרחק מתחת לרמות אשר משקפות את מחירן האמיתי”.

 

ניקולאס שטרן, מכלכלני הסביבה המובילים בעולם, מעריך שהמספרים נמוכים מדי ואינם משקפים את הסובסידיה האמיתית. “הניתוח החדש הזה שובר את המיתוס של דלקי מאובנים זולים”, אמר שטרן ל”גרדיאן” הבריטי, “אבל אני משוכנע שניתוח עמוק יותר יראה כי הן גבוהות בהרבה ממה שמצאה הקרן”.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x