הוועדות לא מאוישות והכנסת משותקת
המפלגות נדרשו לשבץ את חבריהן לוועדות עד לשבוע שעבר. המהלך טרם הושלם, פגרת הקיץ מתקרבת ולכנסת אין זמן לעשות את עבודתה כנדרש
דבר משונה קרה ביום שני בכנסת. הקואליציה לחצה לאשר במהירות את התיקון לחוק יסוד: תקציב המדינה שיאפשר לה לאשר תקציב ל-14 חודשים רק בנובמבר. הממשלה הניחה את החוק על שולחן הכנסת בצהריים, והוועדה המסדרת – ועדה זמנית שתפקידה לנהל את עבודת המשכן בתקופת הביניים שאחרי הבחירות – אישרה לה להביא את החוק לקריאה ראשונה בו ביום, מבלי לחכות יומיים כפי שנקבע בתקנון. ההמתנה נועדה לאפשר לח"כים ללמוד את החוק לפני שיצביעו עליו, אבל הקואליציה לחצה: לרוץ. ואכן, השינוי בחוק אושר כבר שלשום בלילה בקריאה ראשונה.
- הממשלה אישרה מינויו של שי באב"ד לתפקיד מנכ"ל משרד האוצר
- שינוי בתקנון: נתניהו יאשר את נסיעות השרים ולא הממשלה
- אלי גרונר מונה לתפקיד מנכ"ל משרד ראש הממשלה
אבל עכשיו תיקון החוק יחכה שבוע. מדוע? כי אין ועדה שתדון בו. ועדת הכספים שבראשה יעמוד ח"כ משה גפני מיהדות התורה טרם אוישה – בדיוק כמו כל שאר ועדות הכנסת. גם גורמים בקואליציה מודים שבמצב כזה לא היה הגיוני להאיץ את התהליך, שגבה מחיר של שינוי חוק יסוד בכוחניות.
הכנסת מתניעה את עבודתה לאט מאוד. היא הושבעה ב-31 במרץ, שבועיים לאחר הבחירות, אך הוועדות יאוישו – כנראה – רק בשבוע הבא, בתחילת יוני. הוועדות הן המקום שבו הכנסת מפקחת על עבודת הממשלה, כשהיא מזמנת פקידים, מומחים ונציגי ציבור ומכוונת את עבודתם. בנוסף, יש כמובן לוועדות תפקיד מפתח בתהליך החקיקה, שגם הוא נפגע ומתקדם לאט. כאשר המועד הנוכחי לסיום המושב הוא סוף יולי או תחילת אוגוסט, נראה שאחרי שחזרה מבחירות בלתי צפויות, לכנסת נשאר מעט מאוד זמן עבודה.
"בסיפור מרכזי כמו פירוק מונופול הגז – אין לך לאן לזמן את נציגי הממשלה, הרגולטורים והפקידות ולהתעמת עם המתרחש", מתאר איציק שמולי מהמחנה הציוני את הפגיעה בעבודה הפרלמנטרית. "נפגשנו גם עם יוצאי אתיופיה שהעלו סל של טענות – ואין מי שידון בהן".
העיכוב הראשוני באיוש הוועדות התרחש בגלל הזמן הרב שלקחה הרכבת הממשלה – כמעט חודשיים אחרי הבחירות. רק זמן קצר לפני השבעת הממשלה, ביום חמישי לפני שבועיים, אפשר היה לחלק את המושבים בוועדות בין הקואליציה לאופוזיציה. החלוקה גילתה שבוועדת הכספים, מחזיקה הקואליציה ברוב זעיר של תשעה מול שמונה. ההשבעה גם פגעה בוועדת החוץ וביטחון שהיו"ר שלה יריב לוין הפך לשר - מאז היא לא התכנסה.
תקנון הכנסת אמנם לא קובע מועד אחרון לאיוש הוועדות, אך בכנסת ציפו שהדבר יתרחש עוד השבוע לאחר שהסיעות נדרשו להעביר את שיבוץ הח"כים לוועדות בשבוע שעבר. אולם אתמול (ב') הפתיע יו"ר הקואליציה צחי הנגבי כשהודיע בוועדה המסדרת שהמהלך יידחה לשבוע הבא. אפילו ח"כ יעקב מרגי, חברי קואליציה מש"ס והיו"ר המיועד של ועדת החינוך, מחה על כך.
"יש כאן תהליך עומק של רמיסת הכנסת", אומר עופר שלח מיש עתיד, שמפלגתו דווקא העבירה את השיבוצים בזמן. "מצד אחד אין ועדות שיפקחו על הממשלה ויקדמו חקיקה, מצד שני הממשלה כבר שינתה חוק יסוד אחד, ומשנה חוק יסוד נוסף, בהליכי בזק חריגים, בלי ועדות קבועות, ובלי לשמוע את הכנסת".
לפני שבועיים שינתה הקואליציה בתוך שלושה ימים את חוק יסוד: הממשלה שביטל את הגבלת מספר השרים, כשהיא נשענת על ועדה מיוחדת שהוקמה אד הוק לצורך כך. השבוע שונה גם חוק התקציב בהוראת שעה בלי להמתין לוועדה קבועה. אלו ככל הנראה הצעדים שנתניהו מעוניין לקדם מהר לפני שייתקל בהתנגדות מתוך הקואליציה. "הממשלה עובדת ללא פיקוח פרלמנטרי, זה כנראה נוח לנתניהו, וזאת בעיה אמיתית של הדמוקרטיה", אומר דב חנין מהרשימה המשותפת.
בנוגע לחקיקה, ללא ועדות אי אפשר לדון בחוקים שקודמו בכנסת הקודמת. אולם יש גורמים נוספים המשפיעים על כך שהכנסת מתניעה לאט בקידום חוקים. מבול הצעות החוק הפרטיות, יותר מ-1,100 שהוגשו מאז ההשבעה, ממתין בסבלנות לאישור גורמי המקצוע בכנסת ואחר כך ל-45 ימי המתנה על פי התקנון. בנוסף, גם ועדת השרים לחקיקה – השסתום האמיתי של תהליך החקיקה – התכנסה לראשונה רק השבוע והיא תתחיל לדון בהצעות חוק פרטיות רק באמצע יוני.
בלשכת יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין העדיפו לא להגיב רשמית לדברים, אך ציינו כי היו"ר מקדם את הנושא. יו"ר הקואליציה צחי הנגבי טוען שלוח הזמנים אינו חריג ותולה את העיכוב – במידה של צדק – בהתארכות השיבוצים בסיעות.
שתי הסיעות הגדולות בכנסת טרם שיבצו את חבריהן. בליכוד, שם 18 ח"כים הם ראש הממשלה, שרים, סגני שרים, יו"ר הכנסת ויו"ר הקואליציה, נותרו רק 12 ח"כים, רובם חדשים, לאייש 37 מקומות בוועדות. הם הולכים לעבוד קשה בניסיון לשמור על הרוב השברירי של הקואליציה בוועדות. הנגבי מאמין שהשיבוץ שלהם יסתיים היום או מחר.
במחנה הציוני גם כן מתקשים להגיע לסיכומים, ובישיבה ביום שני החליטו לתת ליו"ר יצחק הרצוג וליו"ר הסיעה איתן כבל עוד שבוע להגיע לשיבוץ מוסכם. שני המאבקים העיקריים הם על ראשות הסיעה עליה מתמודדים מרב מיכאלי וחיליק בר, וראשות ועדת הכלכלה, עליה מתמודדים כבל עצמו ושלי יחימוביץ'. במפלגה מקווים שלא להגיע להצבעה בסיעה על התפקידים, ונראה שינסו להשתמש ברוטציות בתקווה שכולם ייצאו מרוצים. בנוסף, המחנה הציוני ויש עתיד עוד צריכות להסכים על ראשות ועדת ביקורת המדינה.
מתחיל בעבודה בתחום הדיור
כחלון נפגש עם פלוג
יום לאחר שהכנסת אישרה את העברת רשות מקרקעי ישראל לאחריות משרד האוצר, נפגש אתמול שר האוצר משה כחלון עם נגידת בנק ישראל קרנית פלוג כדי לדון בתוכניותיו בתחום הדיור. בימים הקרובים מתוכננות לכחלון פגישות נוספות עם בכירים בממשלה ובמגזר הפרטי בנושא זה. בשלב הבא, אמור שר האוצר לקבל לידיו גם את מנהל התכנון שנמצא כעת תחת משרד הפנים — אישור הממשלה למהלך זה נדחה בינתיים.
במקביל, החל כחלון לגבש את מודל העבודה המתוכנן שלו לתחום הדיור. הזרוע הביצועית שלו תהיה תהיה אביגודר יצחקי שמונה לראש מטה הדיור. סמכויותיו של יצחקי יוגדרו בקרוב, אך תפקידו העיקרי יהיה לוודא את התיאום בין פעילות מנהל התכנון ורשות מקרקעי ישראל. בפועל, יצחקי ישמש כמשגיח המוודא כי רשות מקרקעי ישראל ומנהל התכנון מסתנכרנים עם הרפורמות שכחלון יוזם בתחום הדיור.
שאול אמסטרדמסקי