משרד הפנים דיווח על העלאת הארנונה ומיהר לחזור בו
המשרד פירסם בשבוע שעבר טבלה של שיעור התייקרות הארנונה בשנים האחרונות ועידכן כי בשנה הבאה התעריף יעלה ב־1.27%. פניית "כלכליסט" בנושא הפתיעה את אנשיו של שר הפנים סילבן שלום, שהורו להוריד את העדכון מאתר המשרד
07:1101.06.15
משרד הפנים פירסם בשבוע שעבר באתר האינטרנט שלו כי ב־2016 תתייקר הארנונה ב־1.27%. פניית "כלכליסט" בנושא הפתיעה את אנשיו של שר הפנים החדש סילבן שלום, והעדכון הוסר מהאתר.
קראו עוד בכלכליסט:
- שרגא ברוש: "העלאת ארנונה רטרואקטיבית היא גזל לאור יום"
- המדינה אישרה העלאות ארנונה ב־83 מיליון שקל לשנה ב־2014
- העליון הכריע: גם חובות ארנונה יכולים להתיישן
לפי הפרסום המקורי באתר משרד הפנים, ב־2016 צפויה להתייקר הארנונה למגורים ועסקים בשיעור של 1.27%, זאת כחלק מהטייס האוטומטי שלפיו מתייקרת הארנונה בכל שנה. ההעלאה ב־2016 באה לאחר העלאה גורפת של 0.75% השנה והעלאה של 3.36% בשנת 2014, כשמשרד האוצר אישר לרשויות העצמאיות החזקות להעלות את הארנונה ב־2014 בשיעור גבוה יותר של 3.66%.
המדד ירד, התעריף יעלה
מדד המחירים לצרכן ירד ב־12 החודשים האחרונים ב־0.5%, אבל הארנונה עדיין תתייקר, בגלל מנגנון קביעת הטייס האוטומטי שלה.
ארכיון צילום: ערן יופי כהן
על פי החוק, בכל שנה עולה הארנונה לפי נוסחה המשקללת מחצית ממדד המחירים לצרכן של אותה השנה ומחצית ממדד השכר במגזר הציבורי. בעבר הציעה הלמ"ס למשרד הפנים כי היא תבנה מדד עדכני ומדויק יותר מאשר מדד השכר לצורך חישוב הטייס האוטומטי, אך הצעה זו זכתה להתעלמות מצד משרד הפנים, שחושש מעימות עם ראשי הרשויות המקומיות. ב־12 החודשים האחרונים עלה מדד השכר במגזר הציבורי ב־3.05%, כך שהממוצע של שני המדדים עומד על 1.27%.
שיעורי הארנונה מתייקרים כמעט בכל שנה באופן עקבי עד לשיעור של 4.75%. מאז 2007 התייקרו שיעורי הארנונה לפי הטייס האוטומטי ב־23%.
תהליך חסר שקיפות
בכל שנה מבקשות עשרות רשויות מקומיות לייקר את הארנונה, וחלקן הגדול מקבל תשובה חיובית ממשרדי הפנים והאוצר. אחת הבעיות המרכזיות בתהליך הזה תעריפי הארנונה או האישורים שנותנים משרד האוצר והפנים.
בדיקה שערכו עוה”ד אלכס כץ ומטי איצקוביץ מדדה את ההשפעה של הארנונה על יוקר המחיה באמצעות השוואת שיעור העלאת הארנונה הכללית לשנים 2012–2014 לשיעור עליית מדד המחירים לצרכן. מהבדיקה עלה כי בתקופה זו עלה המדד בכ־3.28% בעוד הארנונה התייקרה באותה תקופה ב־9.2%–9.5%, כלומר הארנונה התייקרה בשלוש השנים האחרונות יותר מפי 2.5 מסל המוצרים הכללי שלנו.
שר הפנים החדש הופתע כאמור מפרסום הטייס האוטומטי והורה למשרד להוריד את הנתונים, אך לא ברור עדיין אם הוא יביא לשינוי כלשהו בתהליך עדכון הארנונה.