איילת שקד: "לשכת עורכי הדין שקועה במריבות ואיבדה את הרלוונטיות שלה"
שרת המשפטים התייחסה בכנס הלשכה באילת גם לחרם על ישראל: "הם חותרים למחיקת מדינת ישראל". הרצוג: אמירת נתניהו כי הערבים נוהרים לקלפיות "עושה שירות לשונאי ישראל"
"הלשכה", כך לפי שרת המשפטים, "שקועה במריבות בין פעיליה ואיבדה את הרלוונטיות שלה בעיני עשרות אלפי עורכי דין אותה היא מתיימרת לייצג. נדרש שינוי עומק מבני ללשכה ואני מקווה שאזכה מכם לשיתוף פעולה בהובלת השינוי הדרוש בהליך חקיקה בזמן הקרוב".
שרת המשפטים התייחסה למשבר מול ארגון הפרקליטים וסיפרה על המגעים לסיים את העיצומים. "בשיחותיי עם הפרקליטים", אמרה, "נחשפתי לאיומים שהם סופגים באולם ומחוצה לו. אנו מחויבים למגר איומים שכאלו. לא ייתכן שפרקליט מגיע לאולם הדיון ונאשם מדבר על חיסולו של הפרקליט בפני השופט ובפניו. הגענו להבנות עם נציבת הביקורת, פרקליט המדינה וארגון הפרקליטים והכרזנו על סיום שביתת הפרקליטים".
עוד התייחסה השרה הנכנסת לנושא החרמות ותנועת ה-BDS. "לצערנו", אמרה, "רבים הם הגורמים מחוץ וגם מבית המבקשים לקעקע את דמותה של ישראל , להשחיר את פניהם של לוחמי צה"ל ולשבש את שגרת חיינו. מחרימי ישראל אינם חותרים לחלוקת ארץ ישראל, אלא למחיקת מדינת ישראל".
שקד הוסיפה: "רק השבוע, ביקשה הרשות הפלסטינית לפגוע בנו באמצעות המגרש היחידי שהיה אמור להיות חף ממחלוקות בכנס פיפ"א. אירוע זה, ואירועים רבים נוספים, מזכירים לנו, לצערי, את הצורך להשיב מלחמה כנגד החרמות והמחרימים, ולוודא שהתרבות, הספורט, המדע וכל תחומי החיים, לא ייפגעו כתוצאה מאותם גורמים עוינים ומחרחרי מלחמה. מערכת המשפט בראשותי לא תחסוך מאמץ כדי להילחם בניסיונות מהסוג הזה. אנשי המשרד ישמשו כיפת ברזל משפטית ויגנו על חיילי צה"ל מול הניסיונות לפגוע בהם בבית הדין הבינלאומי".
הרצוג: "פרשת פישר היא יום הכיפורים של מערכת החוק והמשפט"
גם יו"ר האופוזיציה, יצחק (בוז'י) הרצוג הגיע לנאום באירוע הפתיחה וזכה לקריאות רבות במהלך נאומו לאחר שהתייחס להתבטאותו של ראש הממשלה ביום הבחירות לפיה "הערבים נוהרים לקלפיות". הרצוג ציין כי אירוע שכזה תורם לדה-לגיטימציה ו"עושה שירות לשונאי ישראל".
יו"ר האופוזיציה התייחס גם ל"פרשת פישר" כשלדבריו במשך כל שנות הקריירה שלו הוא לא ראה מקרה כה חמור. "מדובר", אמר, "ביום הכיפורים של מערכת החוק והמשפט בישראל. קרה כאן משהו איום ונורא. זה מגיע גם למערכת הציבורית, הפרטית וגם למשטרה. זה לא בושה לבוא ולומר שהיה פה ליקוי מאורות ענק וצריך לחשוב ביחד איך מונעים מאירועים כאלה לקרות. כי הציבור רואה ומאבד אמון במערכת וזה הכי מטריד אותי. אני רוצה להתייחס לפסק דין חמור שהתקבל בדקות האחרונות בעניינו של צבי בר שנידון ל-5.5 שנות מאסר. תבינו שאנחנו נמצאים בתקופה של ניקוי אורוות. אנחנו צריכים לתפקד ללא מורא".
באשר למערכת המשפט ציין הרצוג: "ראיתי במו"מ הקואליציוניים שגורמים ניסו לשנות את גרמי השמיים של מערכת אכיפת החוק בהשקפת העולם. כאשר הייתה דרישה להוסיף פוליטיקאים לוועדה לבחירת שופטים זה הריח לי רע מאוד. אי אפשר להפריד בין בית המשפט העליון לערכאות הנמוכות יותר. כשאתה מאיים על מערכת המשפט או על בית המשפט העליון - אתה משתק את המערכת".
פרקליט המדינה שי ניצן ביקש להתייחס להתבטאותו של הרצוג כי פרשת פישר היא "יום הכיפורים של מערכת אכיפת החוק" והזכיר ש"אנחנו עומדים בשלב של כתב אישום ולנאשמים עומדת חזקת החפות". נצין הוסיף כי במקרה של פרשת ישר מדובר "בכשל מערכתי במשטרה ובפרקליטות אבל צריך להיזהר – בכתב האישום אין אזכור לכשל של פרקליט. נכון, יש נאשמת שהייתה פרקליטת מחוז אבל ביצעה את המעשים כעורכת דין פרטית. ביקשתי מהמשטרה שיבדקו המעשים לגבי התקופה שבה כיהנה בפרקליטה והנושא נמצא עדיין בחקירה".
מפכ"ל המשטרה, יוחנן דנינו, שמסיים בקרוב את תפקידו לאחר 38 שנים במדים התייחס לנושא השחיתות גם הוא. "אם אנחנו רוצים למצוא שחיתות", אמר, "צריך ללכת לחפש איפה שיש הרבה כסף, הרבה בירוקרטיה ופחות רגולציה".
דנינו הוסיף: "אינני חושב שמדינת ישראל מושחתת. לא מקבל את הטענה כי השלטון בישראל מושחת. בוודאי שלא בכל הרמות והמדרגים. אך יש שחיתות שפושה במסדרונות השלטון ברמה הארצית והמקומית ושם אסור לנו להתפשר".
בטרם הסתיים הפאנל, נשאה דברים גם שרת המשפטים לשעבר ציפי לבני ובנאומה פנתה לשרה הנכנסת. "שמחתי לשמוע את נאומך", אמרה לבני, "כשנודע שתמוני לשרת המשפטים שמעתי את הביקורות הנלעזות ואמרתי אז כי אין לי ספק שכשתגיע למשרד תביני שהמערכת שוחרת צדק, נכונה ופועלת ללא משוא פנים. העובדה שזו המערכת זו עובדה ולא עמדה".
ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד דורון ברזילי, אמר בתגובה לדברי שקד: "שרת המשפטים ציינה בנאומה היום כי 'נדרש שינוי עומק מבני ללשכה'. השרה צודקת. כאשר אבחר לראשות הלשכה אמשיך את הדרך אותה הובלתי לגיבוש הצעת חוק לרפורמה במבנה הלשכה. הצעת חוק אשר הונחה על שולחן הכנסת. הרפורמה כוללת גם אלמנטים נוספים כמו הפחתת דמי חבר והצעות לפתרונות לגבי הצפת המקצוע. הלשכה בראשותי השתתפה ותרמה רבות לניסוח הצעה זו והמלצות רבות שלי מצאו מקומן בתוכנית המתגבשת. כראש הלשכה אתמוך ברפורמה תוך שמירה על האינטרסים שלנו, עורכי הדין".