מח"ש לבית המשפט: יש דברים שנאשמים לא צריכים לדעת
מח"ש קיבלה חיסיון חלקי בפרשת פישר. בין היתר, ההגנה לא תקבל את פרטי האזנות הסתר ואת תצהיריו של ערן מלכה. הנאשמים: חשש להוגנות ההליך
השופט כרמי מוסק קיבל חלקית עתירה של רונאל פישר, רות דוד ויאיר ביטון שבה טענו כי התביעה טרם מסרה להם את כל חומרי החקירה אף שכתבי האישום נגדם כבר הוגשו. באופן חריג נמשכת החקירה למרות שכבר מחר אמור בית המשפט להתכנס לקריאתם.
- נחתם הסדר טיעון עם ערן מלכה; מסר מידע על בכיר משטרה לשעבר
- בכיר לשעבר במשטרה נחקר באזהרה במסגרת פרשת פישר
- השיטה של רונאל פישר וערן מלכה לשימור לקוחות: מכתבים פיקטיביים
מוסק דן בימים אלה בבקשת מח"ש לעצור עד תום ההליכים המשפטיים את קצין המשטרה לשעבר ערן מלכה ואת עו"ד רונאל פישר, שניהם נאשמים בעבירות חמורות של שוחד, מרמה, שיבוש מהלכי משפט והלבנת הון. פרט לדיון בשאלת המעצר הגיש פישר, באמצעות סנגוריו פרופ' רון שפירא וד"ר קרן אטינגר־שפירא, בקשה לשופט שיורה למח"ש להעביר להגנה את כל חומר החקירה, לאחר שלטענתו עורכי דינו קיבלו רק חלק מהחומר.
תעודת החיסיון בדרך
חומר החקירה שחסר, לפי פישר, כולל האזנות סתר, הסכמי עדי מדינה ("ככל שאלה קיימים") ותעודות חיסיון שנאספו במהלכה. אך בכך לא די. לפי פישר, מח"ש טרם העבירה לידיו חומרים מהחקירה שנמשכה לאחר הגשת כתב האישום, בין היתר הודעות שנגבו מעדי התביעה, כולל של מלכה, שרק אמש הותר לפרסום שחתם על הסדר טיעון עם מח"ש בעניינו. בעקבות ההסכם מסר מלכה עדות מפורטת שהובילה לחקירה של בכיר לשעבר במשטרה. כמו כן, סיפק מלכה מידע נוסף אודות שיבוש מהלכי משפט שביצעה לכאורה רות דוד.
מלכה מסר מידע גם בנוגע לנאשם יאיר ביטון שמחזק את החשדות והאישומים נגדו. נציגי מח"ש הסבירו לשופט מוסק שבכוונתם להוציא תעודת חיסיון על חלק מהעדויות שנגבו, ולכן חלק מהן הושחרו וחלקן לא יועבר כלל בשלב זה. כמו כן צוין שהסכם עד המדינה עם אלון חסן, שתיעד את פישר לכאורה מתווך בשוחד, הועבר לידי צוות ההגנה, וההסכם עם עדת המדינה הנוספת יימסר גם כן. לא מדובר ב"תכסיסנות", אמרו נציגי מח"ש והוסיפו שהמגעים עם מלכה בנוגע להסכם כלשהו החלו רק לאחר הגשת כתב האישום. מחד, מתח השופט ביקורת על מח"ש ועל התנהלותה בעניין תעודת החיסיון. "לא ירדתי לסוף דעתה של המאשימה", כתב. "מדוע לא הוגשה הבקשה לדחיית המועד להוצאת תעודת החיסיון עם כתב האישום והבקשה למעצר עד תום ההליכים? ראוי שהדבר ייעשה באותו יום". מאידך, השופט קיבל את עמדת מח"ש שלא להעביר להגנה את ההודעות שנגבו ממלכה לאחר הגשת כתב האישום, כמו גם את צווי האזנות הסתר והודעות נוספות. "בשלב זה מקובלת עליי עמדת מח"ש שאין לחייבה למסור חומרים אלה לעיון הנאשמים מאחר שהוגשה בקשה לדחיית מועד ההוצאה של תעודת החיסיון. יש להמתין להחלטת השופט הדן בכך במסגרת התיק העיקרי".
"קו פרשת המים"
לטענת פישר, "החלטת רשויות התביעה להגיש כתב אישום ובמקביל להמשיך לנהל חקירה מצריכה הסבר מיוחד. אין להצדיק את ניצולו לרעה של מצב זה לקיפוח זכויותיו הדיוניות של הנאשם. והנה, הנאשם מובא לדין ומשפטו מתנהל כשהוא עצור, ואף לאחר הגשת כתב האישום אין מגלים לו עדויות מרכזיות". גם פרקליטת מחוז תל אביב לשעבר רות דוד ויאיר ביטון, בעל השליטה בחברת ב.יאיר, שגם הם נאשמים בפרשה, טוענים שלא קיבלו את מלוא חומר החקירה. באי כוחה של דוד, עורכי הדין נחשון שוחט ויאיר גולן, ובא כוחו של ביטון, עו"ד אסף גולן, ביקשו להצטרף לעתירת פישר.
עו"ד שוחט טען שהגשת כתב האישום היא "קו פרשת המים", שלאחריה יש לאפשר לנאשמים לקבל את חומרי החקירה כדי להבטיח את זכותם להליך הוגן. לשיטתו, לא ניתן להגיש "כתב אישום לשיעורין" או להוציא תעודת חיסיון לחומרי חקירה בהתהוות.