אנשי האימפריה
הצצה נדירה אל המארג המסועף והחשאי של אנשי הסוד, היועצים והשותפים המרכזיים שמלווים את קובי מימון וחיים צוף בעסקיהם
מימון וחברו הקרוב חיים צוף טענו עד כה כי מימון אינו בעל האימפריה אלא צוף - תושב הולנד במשך שנים ארוכות. ההכחשות היו תקיפות ולעתים לוו במכתבי התראה, אף שלאורך השנים הוזכר מימון בפסקי דין בישראל כבעלים של חלק מהחברות שהכחיש את בעלותו בהן. אלא שמה שפסקי הדין לא עשו, עשתה הכרזתו הדרמטית של כחלון.
הצהרתו של שר האוצר הופכת את העיסוק במימון לבעל חשיבות ציבורית מן המעלה הראשונה. מימון הוא האיש, שלדברי חברו כחלון, נהנה מהשפעה עצומה על מאגר הגז השווה מיליארדים ומזין כיום חלקים ניכרים ממשק האנרגיה הישראלי.
תחקיר "מוסף כלכליסט" מציג בפעם הראשונה את המארג המסועף של אנשי הסוד והשותפים המרכזיים שמלווים את הטייקון המסתורי בעסקיו חובקי העולם. רבים מהשמות אינם מוכרים, משום שמימון אינו מאילי ההון שמגייסים דמויות מוכרות מהעולם העסקי או השירות הציבורי. הוא מעדיף לתת אמון בחברי ילדות או מקורבים, כאלה שהצליחו עם השנים לרכוש את אמונו. עם זאת, כמה שמות מוכרים ברשימה, לרבות משרתי ציבור, עשויים להדגיש את חשיבות הדיון הציבורי בנושא.
1. קובי מימון
אחד מאנשי העסקים המתוחכמים, המסתוריים והכריזמטיים שצמחו כאן. גדל בפתח תקווה, גר בעבר בהולנד ובכפר שמריהו. מ־2010 מתגורר בגרמניה. עדויות רבות ואף פסקי דין קשרו בעבר את מימון לבעלות בחברות שהוא מכחיש עד היום בתוקף שהוא היה או עודנו בעליהן, דוגמת ישראמקו או נצבא. החברות הללו הן חלק מאימפריה בינלאומית שחולשת, לפי הערכות, על מאות חברות פרטיות וציבוריות בתחומי הנדל"ן, ציורי השמן והאנרגיה. כיום מימון רשום כבעל מניות ודירקטור בחברה ציבורית ישראלית אחת: פוליגון נדל"ן, המחזיקה קרקעות ונכסים, דוגמת הקניון בחדרה, בישראל. הוא ממשיך להכחיש בתוקף בעלות על אימפריית הגז והנדל"ן הרשומה על שם חברו חיים צוף.
2. חיים צוף
גדל עם מימון בשכונה בפתח תקווה. תושב הולנד כבר יותר מ־30 שנה. רשום כבעלים של יונייטד קינגסוויי, השולטת בחברות ענק כנצבא, ישראמקו, איירפורט סיטי וישראמקו אינק הנסחרת בארצות הברית. מכהן כדירקטור בחברות רבות בקבוצה. בתצהיר שהגיש בעבר יובל רן, לשעבר שותפם של מימון וצוף וכיום יריבם המושבע, נטען כי צוף הוא "מספר שתיים" בקבוצה ומימון הוא מנהיגה הבלתי מעורער.
3. הוד גיל
גדל בחדרה ולאחר שירותו הצבאי עבר להולנד. חי במשך כמה שנים בארצות הברית. פגש במימון וצוף ב־1984 והתחיל לעבוד איתם. הוגדר בתצהירו של רן כ"מספר שלוש" בקבוצה וכמי ש"ויתר על אזרחותו הישראלית ועל תושבותו ההולנדית ולמעשה הפך... לנע ונד משפטי ללא מחויבות מיסויית...". הוד, הנחשב איש הסוד האולטימטיבי של מימון, מוכר פחות משום שהוא פועל בגזרת החברות הפרטיות באימפריה. גיל הצהיר בעבר בפני הרשויות האמריקאיות כי הוא מבעלי חברת צ'סני מאיי הבתולה, השולטת ב"ורנו" ובחברת Q המפעילה את מלונות הקבוצה בהולנד. כן הצהיר גיל כי הוא בעליה של ספינת ההימורים של הקבוצה מג'יק 1, שהושכרה לישראמקו בעשרות אלפי שקלים ליום. גיל גם רשום כבעל המניות הגדול בפוליגון, שמימון הוא היו"ר שלה.
4. נועה לנדנר
מזכירת אקויטל והיועצת המשפטית של י.ו.א.ל, שממנה מתפצלות אחזקות הנדל"ן והגז הטבעי של הקבוצה. משמשת כדירקטורית בחברת קשת קונגרסים הנשלטת שבבעלות איירפורט סיטי. נחשבת מקורבת מאוד למימון. ערב הדיווח על גילוי מאגר הגז תמר הוקצו לה - ורק לה - אופציות בשווי ריאלי של מיליוני דולרים בחברת י.ו.א.ל הציבורית.
5. בועז ומאיר אברהמי
בועז גדל בחדרה ועבר לגור בהולנד. היה במשך שנים דמות מפתח בקבוצת מימון־צוף והוגדר בתצהירו של יובל רן כמספר ארבע בקבוצה. בשנים האחרונות צמצם את פעילותו בקבוצה. אביו, מאיר אברהמי, מכהן כדירקטור בנפטא ובמתי נכסים, השולטת בעיתון "יום ליום", שם כיהן בעבר כדירקטור.
6. אמיר סנקר
כיהן כמנהל ורנו ביוסטון טקסס. כיום מנהל הנכסים של ישראמקו אינק בארצות הברית.
7. יעקב ריינר (קובל'ה)
מקורב של מימון. משמש דירקטור בי.ח.ק, השולטת באקויטל. גרושתו רשומה עד היום כדירקטורית בנפטא. באחרונה עלה שמו של ריינר בדיון בבית המשפט בתיק התחנה המרכזית החדשה, שעל רכישתה התמודדה נצבא: אדם מטעם חברה מתחרה העיד "קיבלתי שיחת טלפון. פנה אליי בחור בשם קובל'ה שהוא לטענתו חבר של מימון... הוא (קובל'ה) אמר שהוא זוכר אותי מנסיעה שלנו בטרקטורונים לפני 20 שנה ושאל אותי, 'מה אתה צריך את התחנה המרכזית הזאת? יש בה הרבה צרות'".
8. אלי ריינר (אליקו)
אחיו של קובל'ה. אחד מבעלי המניות של יבואנית הצבעים פיינטון הקשורה לאימפריה.
9. פיני רובין
יועץ משפטי שמלווה את מימון וצוף שנים ארוכות. בנו איתי כיהן כמנכ"ל חברת הנדל"ן פוליגון וכדירקטור באיירפורט סיטי.
10. מוטי בן ארי
לא נושא בתפקיד רשמי בקבוצה אך נחשב איש ההשקעות של מימון ומוערך מאוד על ידו. נחשב מקורב לשר הרווחה חיים כץ ובעבר אף התלווה אליו לפגישות עם רגולטורים ולישיבות בכנסת שניהל כץ. מחזיק באג"ח של קווי אשראי.
11. רובר ארקנס
תושב בלגיה. היה מקורב מאוד למימון ובן זוגה של אחותו טינה מימון. היה רשום כבעלים הרשמי של יונייטד קינגסוויי שחולשת על האימפריה. לאחר מותו בלב ים דיווחה ישראמקו אינק לרשות האמריקאית לניירות ערך כי לפני מותו מכר ארקנס לצוף את מניות השליטה בחברה. יורשיו גילו באחרונה את הפרשה ומנהלים כיום מאבק משפטי מול צוף, בטענה שמניות השליטה ביונייטד שייכות להם.
12. טינה מימון
אחותו של קובי מימון. היתה דירקטורית בישראמקו אינק. אם ילדיו של רובר ארקנס, שהיה רשום כבעלי יונייטד קינגסוויי.
13. רונית בן יעקב
אחותו של מימון. דירקטורית בפוליגון. היתה דירקטורית באקויטל.
14. יגאל ינאי
מנכ"ל עיריית ראש העין, שבה לחברה בת של נצבא יש קרקעות רבות. לשעבר מנכ"ל פוליגון וכיום דירקטור ב"יום ליום". מקורב מאוד לשר הרווחה חיים כץ.
15. חיים אביטן
מקורב למימון ולמשה כחלון. לשעבר ראש עיריית חדרה, שבה לפוליגון נכסים אסטרטגיים.
16. שרגא גרבינסקי
לשעבר מנהל סניף "פיבי" (הבנק הבינלאומי) בציריך. היה הבנקאי של ורנו ושל חלק מחברי הקבוצה. בנו אסף עבד בעסקי התמונות של ורנו בצרפת. כיום אינו בקשר עם מימון או צוף.
17. אלי ישי
יו"ר ש"ס לשעבר. מקורב למימון ומי שיצר את הקשר שהוביל להשקעה של הקבוצה בעיתון החרדי "יום ליום".
18. אורלי קראוס ויינר
סופרת. חברת ילדות של מימון וצוף. כיהנה בעבר כדירקטורית מן הציבור בנפטא וכעורכת בכירה ב"יום ליום".
19. חיים כץ
שר הרווחה. מקורב למימון ובעל אחזקות ריאליות בשווי של כ־50 מיליון שקל בישראמקו.
20. עופר וכרמית אבני
לפי תצהירו של רן, אבני "החל את דרכו כסוכן מדלת לדלת, ולאחר התקדמותו בסולם האמון הפך להיות איש הקש שעל שמו נרשמו עסקי התמונות ורנו, כשאשתו (כרמית) מנהלת החשבונות של עסקי המלונות (של הקבוצה)".
21. שמעון דהן
מקורבו של מימון. אחותו, אסתר שחר, רכשה אג"ח של קווי אשראי. מיד לאחר ההסכמות בין צוף לבין המפרק מכר את כולן לערי סטימצקי, מקורבו של המפרק, בעסקה חסרת היגיון כלכלי.
22. אברהם גרנט
מאמן נבחרת גאנה בכדורגל. חבר ילדות של מימון מפתח תקווה. רכש אג"ח של החברה בפירוק קווי אשראי. מיד לאחר הסכם פשרה בין צוף למפרק קווי אשראי מכר חלק מהאג"ח לערי סטימצקי, מקורבו של המפרק, בעסקה חסרת היגיון כלכלי.
23. ברק יצחקי
מקורבו של אברהם גרנט. רכש אג"ח של קווי אשראי. מיד לאחר ההסכמות בין צוף לבין המפרק מכר את כולן לערי סטימצקי, מקורבו של המפרק, בעסקה חסרת היגיון כלכלי.
24. רונן פרץ
מנכ"ל "יום ליום". כיהן בעבר כדירקטור בנפטא, אקויטל ופוליגון.
25. שגיא ואורן מלאכי
אחים. מנהלים את עסקי התמונות של הקבוצה בישראל ובספרד.
26. רוני אליעד
צייר ובעל פאב שעבר לגור במקסיקו. בעבר נרשם כבעל מניות ודירקטור ברון־דניאל. נתבע בתביעת הפירוק של קווי אשראי והופטר ממנה באחרונה לאחר הסכם הפשרה בין המפרק לבין צוף.
27. מרסל בקר
אזרח הולנדי. הוגדר בתצהיר של רן כ"איש למשימות מיוחדות". החל דרכו כנהג בעסקי התמונות של ורנו ובהמשך הורחבו סמכויותיו. לפני 12 שנה דווח לבורסה כי רכש מחברת ישראמקו אינק וחנ"ל ים המלח את החברה־הבת נפטא־קונגו.
28. מקס פרידגון
אזרח הולנד. היה אחראי על עסקי התמונות של ורנו בהולנד ופעל גם בארצות הברית. כיהן כדירקטור בישראמקו אינק.
29. אדריאן דקוטו
אזרח רומני. רשום כדירקטור היחיד בחברת רון דניאל.
30. מתיתיהו שמואלזון
היה בעבר רשום כבעליה של מתי נכסים, ששולטת בעיתון החרדי "יום ליום" ומחזיקה במניות במחצבה בצפון הארץ. היה רשום בעבר כדירקטור ובעל מניות הקשורות לקבוצה.
31. יוסף צוף
אביו של חיים צוף. דירקטור בחברות פרטיות בקבוצה, ובהן אורנג'סטון, פינקסטון, בורדוסטון ובלקסטון, שבעצמן רשומות כדירקטוריות באקויטל.
עוד על האימפריה המסתורית של קובי מימון קראו כאן