בעקבות עליית שערי המניות: שווי תיק הנכסים הכספיים שבידי הציבור קפץ ב-5%
עליות השערים ברבעון הראשון של השנה בבורסות בארץ ובחו"ל הקפיצו של שוויו של תיק הנכסים ב-158 מיליארד שקל. בשנתיים האחרונות הסתכמה העלייה רק ב-2% בממוצע
עליות השערים שנרשמו ברבעון הראשון של השנה בשערי המניות בבורסה בארץ ובחו"ל, ובשערי אגרות החוב הממשלתיות, הקפיצו את שוויו של תיק הנכסים הכספיים שבידי בציבור בשיעור חריג של 5% (כ-158 מיליארד שקל). עלייה זו גדולה באופן משמעותי מהעלייה הרבעונית שנרשמה בשנתיים האחרונות והסתכמה רק בכ-2% בממוצע.
בסוף חודש מרץ הסתכם שווי תיק הנכסים הכספיים בכ-3 טריליון ו-327 מיליארד שקל. תיק הנכסים הכספיים שבידי הציבור משקף את שווי הנכסים הפיננסיים (כמו מניות, אגרות חוב, תוכניות חיסכון, פיקדונות בבנקים וחשבונות עובר ושב) שמחזיקים אזרחי ישראל בארץ ובחו"ל. לעומת זאת, תיק הנכסים הכספיים אינו כולל את אחזקות הממשלה, בנק ישראל, הבנקים המסחריים והבנקים למשכנתאות, ולא את ההשקעות בארץ של תושבי חוץ.
מאומדנים ראשוניים שמפרסמת היום (ה') החטיבה למידע ולסטטיסטיקה בבנק ישראל מתברר כי שוויו של תיק המניות הנסחרות בבורסה בארץ גדל ברבעון הראשון של השנה בכ-48 מיליארד שקל (9.7%) והסתכם בסוף מרץ בכ-541 מיליארד שקל. שווי תיק אגרות החוב הממשלתיות גדל בתקופה הנסקרת בכ- 38 מיליארד שקל, ואילו שוויו של תיק ההשקעות בחו"ל גדל בכ-31 מיליארד שקל. כתוצאה מעליות אלה נמשכה העלייה גם בקצב הגידול של תיק הנכסים הכספיים ביחס לתוצר. במהלך הרבעון הראשון של השנה גדל יחס זה בכ- 1% נוסף, ובסוף חודש מרץ הסתכם היחס בין תיק הנכסים לבין התוצר בכ- 301%.
מאומדני בנק ישראל מתברר עוד כי על רקע הריבית האפסית שמשלמים הבנקים על פיקדונות, התגברה ברבעון הראשון של השנה מגמת הפדיונות נטו (עודף משיכות על פני הפקדות חדשות) בקרנות הכספיות והם הסתכמו בכ-14.7 מיליארד שקל (ירידה של 28.3%). שווי יתרת תיק הנכסים המנוהל על ידי כלל הגופים המוסדיים ללא קרנות נאמנות עלה ברבעון הראשון בכ-74 מיליארד שקל (5.8%) והסתכם בסוף מרץ בכ- 1.4 טריליון שקל.