בלעדי לכלכליסט
משרד הכלכלה מקים יחידה חדשה לעידוד השקעות זרות בארץ
מטרות היחידה: ליצור תשתית להקמת פסי ייצור חכמים ומפעלים לחברות זרות, ולנהל בצורה אקטיבית את סחר הגומלין שבו החברות מחויבות במסגרת עסקיהן בישראל. מנהלת היחידה: "יש למדינה צורך להיכנס לתחומים פחות מוכרים"
כשאריה דרעי נכנס לתפקיד כשר הכלכלה החדש, הוא הרבה לדבר על עידוד התעסוקה בפריפריה. עכשיו ההצהרות האלו נכנסות לשלב המעשי. ל"כלכליסט" נודע כי במשרד הכלכלה מוקמת בימים אלו יחידה חדשה לעידוד השקעות ריאליות בישראל על ידי משקיעים זרים. מי שתעמוד בראש היחידה שתמנה כ־14 עובדים היא אל"מ במיל' זיוה איגר, ששימשה בעבר כראש מחלקת תכנון וכלכלה במפא"ת וכראש המטה של גלעד ארדן בתפקידו לשעבר במשרד התקשורת ובמשרד להגנת העורף. היחידה תאחד תחתיה גם את פעילות הרשות לשיתוף פעולה תעשייתי שאחראית על סחר הגומלין וגם את המטה לקידום השקעות.
בישראל פועלות כיום לפחות 300 חברות בינלאומיות שעיקר פעילותן הוא במרכזי פיתוח בישראל ותרומתן לתוצר ולתעסוקה היא מינורית. היחידה החדשה תפעל כדי ליצור מסלולים מתאימים לחברות אלו ואחרות לקידום פעילות ייצור חכמה בישראל, שתוכל להתאים לעלויות הייצור הגבוהות יחסית בישראל. זאת לצד עידוד פיתוחם של מרכזי שירותים עסקיים גלובליים. כמו כן תערוך היחידה כנסי איתור משקיעים בחו"ל בשיתוף עם קרנות האקוויטי המקומיות.
היבט נוסף של היחידה הוא ניהול פרו־אקטיבי של סחר הגומלין בישראל. על כל עסקת סחר של ישראל עם חברה גלובלית, מחויבת החברה לרכוש מישראל סחורות ושירותים בהיקף של עשרות אחוזים בהתאם לסוג העסקה. על פי גורמים במשרד הכלכלה, היקף ההון המוזרם לישראל במסגרת סחר הגומלין הוא כמיליארד דולר בשנה. מטרת היחידה היא לנהל בצורה מעודדת צמיחה את השקעות הגומלין. כמו כן צפויה היחידה להשית קנסות על החברות שאינן מבצעות את השקעות הגומלין בתוך פרק הזמן שנקבע להן.
"לישראל יש צורך להיכנס לתחומים שבהם המוניטין שלה עדיין צנוע", אומרת איגר בשיחה עם "כלכליסט", "במקומות שיש לישראל מוניטין, כמו בתחומי המחקר והפיתוח, החברות מגיעות גם ללא עידוד. ישראל ידועה בהיותה אחת מחממות הידע הגדולות בעולם, וככזו היא מרכזת פעילות מחקר של מאות חברות. אנו פועלים מולן כדי ליצור מסלולים מתאימים להן, ליצור פעילות ייצור בישראל ולתרום לתעסוקה בפריפריה. ישראל לא יכולה להתחרות בייצור בסין או בהודו, אבל היא יכולה לספק כוח אדם ברמה גבוהה שמתאים לפעילות ייצור חכמה".