$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

נציגי תמר לא מחכים לנתניהו: מקיימים מו"מ עם יוניון פנוסה למימון צנרת גז למצרים

אנשי שותפות הגז לא ממתינים להסדרה סופית של שוק הגז וקיימו בלונדון דיונים על מימון הפרויקט עם נציגי החברה הספרדית שחתמה על מזכר הבנות לרכישת חמישית מתמר. על פי הערכות, מתיחת צנרת גז חדשה ממאגר תמר למצרים תעלה בין 300 ל-500 מיליון דולר

ליאור גוטמן 22:3120.06.15

שותפות תמר ניהלה בימים האחרונים מגעים מול יוניון פנוסה הספרדית (UFG) במטרה למצוא מימון למתיחת צנרת הגז ממאגר תמר למצרים. כך נודע ל"כלכליסט". המגעים נערכו במהלך השבוע האחרון בלונדון ובהשתתפות בנקי השקעות זרים ונציגות של יוניון פנוסה, כאשר מי שנעדר פיסית מהמפגש - אבל דווח בזמן אמת טלפונית - הם נציגי חברת הגז הלאומית המצרית.

 

יצחק תשובה בקידוח תמר יצחק תשובה בקידוח תמר צילום: משה בנימין

 

על פי ההערכות, מתיחת צנרת גז חדשה ממאגר תמר למצרים תעלה בין 300 ל-500 מיליון דולר. שותפות תמר ניסתה לכלול את הוצאות הצנרת תחת מתווה המיסוי של ועדת ששינסקי, מה שהיה מחיל הכרה בהוצאות הפיתוח של המאגר. עם זאת, הדרישה נדחתה על הסף, ולכן החברות פנו למציאת מימון חיצוני לפרויקט. השיחות בין הצדדים הסתיימו בהחלטה לבחון אפשרות של לקיחת הלוואות בשוק הזר. החברות צפויות להיפגש ולדון בנושא עוד כמה פעמים במהלך הקיץ.

 

הזרמת גז עד סוף 2017

 

כפי שפורסם בכלכליסט, יוניון פנוסה, חתמה במאי שנה שעברה על מזכר הבנות לרכישת כחמישית מנפח מאגר תמר (כ-60 מיליארד מ"ק) לאורך 15 שנה ובעלות שנאמדת בכ-15 עד 20 מיליארד דולר לאורך חיי הפרויקט. הגז נדרש עבור מכירת גז למתקן ייצוא גז נוזלי שהוקם בצפון מצרים שבו שותפות (20%, בחלוקה שווה) הן חברת הגז הלאומית המצרית והן חברת הנפט הלאומית המצרית.

 

בעבר מי שסיפק את הגז למתקן זה היו שדות הגז במצרים, כאשר תחילת העבודה של המתקן הייתה בינואר 2005 ובהיקף של עד כ-7.6 מיליארד מ"ק גז לשנה. מאז הסתלקותו של מובארק מהשלטון מתקן הגז עומד מושבת וכמעט ללא הפעלה, ולכן הספרדים מעוניינים להפעילו כמה שיותר מהר.

 

הבקשה מהווה אחת הסיבות של ממשלת ישראל לנתק את הזיקה שבין ייצוא הגז לבין חיבור מאגר לוויתן לחוף: החלטת ממשלה מיוני 2013 קבעה שלא יותר ייצוא גז רחב היקף טרם חיבור לוויתן לישראל, אולם העיכובים במציאת מתווה ממשלתי חדש למשק הגז דחו את פיתוח לוויתן לאמצע 2019 עד תחילת 2020.

 

לתפיסת משרדי רה"מ, האוצר והאנרגיה, כדי שלא להפסיד את חוזה הגז מול הספרדים, יש לנתק את הזיקה בין לוויתן לייצוא ולכן ההערכות הן שיצוא הגז למצרים יותר בטרם חיבור לוויתן לחוף.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x