$
בארץ

אושרה הצעת חוק המגבילה את שכר עוה"ד המסייעים בהשגת זכויות בביטוח לאומי

ועדת השרים לחקיקה אישרה כי חברות ייעוץ, כמו זו של לבנת פורן, זכותי ואחרות, יקבלו שכר טרחה הנמוך במחצית מגובהו כיום. כיום בין 20% ל-25% מהקצבאות המשולמות לזכאים אינן מגיעות אליהם אלא למי שייצג אותם בתהליך מול הביטוח הלאומי

אורי תובל 16:1621.06.15

ועדת השרים לחקיקה אישרה היום (א') להחיל דין רציפות על "חוק לבנת פורן" – הצעת החוק של ח"כ מיקי רוזנטל מהמחנה הציוני המגבילה את שכר עורכי הדין והחברות הפרטיות המסייעים בהשגת הזכויות בביטוח הלאומי. כמו כן אישרה הוועדה את הארכת "חוק הטקסטיל הלאומי" שקידמה שלי יחימוביץ', את הגרסה של מרב מיכאלי לפטור מחובות של חייבים בהוצאה לפועל ואת הצעת החוק לייצוג הולם של נכים בשירות המדינה, שקידם יואב קיש מהליכוד.

 

הצעת החוק של רוזנטל, שאותה קידם עם חיים כץ שהתמנה בינתיים לשר הרווחה, היתה מוכנה להגשה לקריאות שנייה ושלישית כבר בכנסת שעברה, אולם הבחירות קטעו את החקיקה. כעת ימשיך החוק מהמקום שבו נעצר, ורוזנטל מעריך שהוא יאושר סופית בתוך זמן קצר. לטענת יוזמי החוק, כיום בין 20% ל-25% מהקצבאות המשולמות לזכאים אינן מגיעות אליהם אלא למי שייצג אותם או סייע להם בתהליך מול הביטוח הלאומי – עורכי דין וחברות למיצוי זכויות.

 

המוסד לביטוח לאומי המוסד לביטוח לאומי צילום: טל שחר

 

על פי ההצעה, חברות ייעוץ שאינן מעניקות ייצוג משפטי, כמו זו של לבנת פורן, זכותי ואחרות, יקבלו שכר טרחה הנמוך במחצית מגובהו כיום. לגבי עורכי דין נקבע מפתח שמקצה בין 8% ל-11% מהקצבה כשכר טרחה, לפי הפעולות שביצע עורך הדין. החוק גם קובע שהתשלום ייפסק במידה והזכאי יפסיק לקבל את הקצבה – בניגוד למה שקורה כיום. במקביל, החוק קובע שהביטוח הלאומי יבסס וירחיב ייעוץ בחינם למבוטחים, למיצוי זכויותיהם. “הרפורמה תסייע לעשרות אלפי ישראלים הזכאים מדי שנה לקצבה מהביטוח הלאומי לקבל את מרב כספם”, אמר רוזנטל. "בקרוב נשים קץ לתופעה מכוערת של מתווכים שגזלו לעתים עד רבע מקצבתו של נכה”.

 

עוד אישרה הוועדה את הצעת החוק לייצוג הולם של נכים ומוגבלים בשירות המדינה. ההצעה שהוביל יואב קיש מהליכוד יחד עם נורית קורן ממפלגתו, קובעת שעד 2017, שיעור ההעסקה של עובדים בעלי מוגבלויות יהיה 5%, כשיעורם באוכלוסייה, וזאת לעומת 2% כיום. “נוצרה כעת הזדמנות אמיתית בה נוכל לקדם את זכויותיהם של בעלי המוגבלויות, לא רק בדיבורים אלא גם במעשים", אמר קיש. הצעת חוק דומה הגיש איציק שמולי בכנסת הקודמת, והיא תוצמד בהמשך להצעה של קיש.

 

ועדת השרים אישרה גם את הצעת החוק של מרב מיכאלי למחיקת חובות בהוצאה לפועל. לפי ההצעה, יימחקו חובות של חייבים מוגבלים באמצעים, שהחזר החוב שנקבע להם נמוך מגובה הריבית החודשית על חובותיהם. ההצעה של מיכאלי מקלה יותר מההצעה של משרד המשפטים שאותה מובילה השרה איילת שקד, המגבילה את הפטור למי שחובותיו נמוכים מ-800 אלף שקל, וששילם את מה שנקבע לו בשנים הקודמות. שתי ההצעות יוצמדו ויידונו ביחד, כנראה בוועדת חוקה חוק ומשפט.

 

עוד הצעות חוק שזכו לתמיכת הוועדה היא הארכת תוקף החוק המחייב את התעשיות הביטחוניות להעדיף רכישה של טקסטיל במפעלים ישראליים גם אם היא יקרה יותר מהמתחרים. החוק שיזמה יחימוביץ זכה לאורך השנים בתמיכתם של משה כחלון, יריב לוין, משה גפני ואחרים מסיעות הקוליאציה, וזו הפעם השנייה שהוא מוארך. לטענת יחימוביץ, החוק תרם כ-1,000 מקומות עבודה. כמו כן אושרה הצעת חוק של מיקי לוי מיש עתיד, המחייבת משרדי ממשלה לתקשר עם ספקים בדואר אלקטרוני.

 

הוועדה אישרה גם את הצעת החוק של משרד המשפטים, המסייעת לנפגע של עבירה מינית - ומדובר בעיקר בנשים - להוציא צו המגביל את מי שהורשע שפגע בהן. הצו ניתן על פי חוק מגבלות על חזרתו של עבריין מין לסביבת נפגע העבירה, שעבר ב-2004. לפי החוק החדש שאותו מובילה שקד, נפגעות ונפגעים המבקשים להוציא צו כזה, יקבלו סיוע משפטי ללא מבחן זכאות כלכלי.

 

לבנת פורן, מנכ״ל המרכז למימוש זכויות רפואיות, הגיבה בחריפות להחלטת ועדת השרים לחקיקה."למרות התדמית, מיקי רוזנטל בולדוזר בעיקר על חלשים", מסרה פורן, "לאחר שכל חייהם שילמו אזרחי ישראל דמי ביטוח לאומי, ברגע האמת מחכה להם ביורוקרטיה מפותלת וסבוכה, שרק מרחיבה את מצוקתם. כעת מבקש רוזנטל לתת גט כריתות גם לתרופה היחידה המסייעת לאותם חולים אל מול הבירוקרטיה ולהשאיר אותם ללא שום חלופה אמיתית. כל זאת עבור סיבוב יחסי ציבור פופוליסטי הנשען על מספרים שגויים ומופרכים".

 

פורן מסרה כי "'הגבלת שכר הטרחה' היא כותרת צינית ופופוליסטית שהוצמדה להצעה שתוצאתה אחת - התשת האזרחים מול מסכת ביורוקרטית אינסופית, גזילת אפשרות הבחירה של החולים לקבל עזרה ובכך להבטיח כי כספם שמגיע להם על פי חוק יגיע אליהם ולא ישאר בקופת הביטוח הלאומי".

 

לדברי פורן, החברות העוסקות במיצוי זכויות נועדו לעזור "מול גורמים ממשלתיים, המקשים במקום לסייע. מדובר בהתערבות בחופש הבחירה של הפרט שתוביל לכך שאזרחים רבים פשוט לא יקבלו את הקצבה המגיעה להם. מי ירוויח מהחוק הזה מחר בבוקר? ודאי לא הציבור, ודאי לא החולים. המרוויחים העיקריים יהיו הביטוח הלאומי וקופת האוצר, שהכספים ישארו בקופתם במקום להיות משולמים לאזרח". לדבריה, אם יש קשיים שבהם נתקלים האזרחים, יש לטפל בהם ולא בחברות שמסייעות להם.

 

הוועדה דחתה את ההצעה של יאיר לפיד וחברי יש עתיד האוסרת על עבריינים מורשעים לכהן כשרים או חברי כנסת. כמו הופלה ההצעה של ח"כ קסניה סבטלוב להחיל את החוק להגנת הצרכן גם על בנקים וחברות ביטוח. גם הצעת החוק המחייבת את משרד החינוך לגבש תוכנית למלחמה בגזענות של ח"כ עיסאווי פריג' נפלה בוועדה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x