בלעדי לכלכליסט
כיל תפצה בעשרות מיליוני דולרים על גביית מחיר מופרז עבור אשלג
רו"ח שמינה השופט בבוררות אישר את בקשת חיפה כימיקלים לבדוק את עלויות ייצור האשלג במפעלי ים המלח בשנים 2012–2013, כדי לבדוק את הפער בין הייצור למחיר הסופי. הבדיקה עשויה לגרור החזר כספי של 60–80 מיליון דולר
מפעלי ים המלח (מי"ה) מקבוצת כיל עשויה להשיב 60–80 מיליון דולר לחיפה כימיקלים (חי"כ) בגין גביית מחיר גבוה על אשלג בשנים 2012–2013. כך מסתמן מהחלטת רו"ח דני וקנין. השופט בדימוס בעז אוקון מינה את וקנין ליישם פסק בוררות של אוקון מלפני יותר משנה בסכסוך בין החברות, שעל פיו מי"ה ניצלה את כוחה כמונופול בשוק האשלג המקומי כדי לגבות מחירים גבוהים.
- כיל חולקת על החלטת הבוררות: לא מכרנו אשלג במחיר מופרז לחיפה כימיקלים
- חיפה כימיקלים לגילה: בזן עוברת על החוק בדרישה לפנות אותנו מהשטח
- מנכ"ל חיפה כימיקלים: "מפעלי ים המלח מנצלת כוחה כמונופול לשנות תנאי סחר לאשלג"
בפסק הבורר קבע אוקון נוסחה הנשענת על גילוי הדעת שפרסם הממונה על הגבלים עסקיים הפורש דיויד גילה, שלפיו רווח סביר למונופול הוא פער של 20% בין עלות הייצור למחיר המכירה. אוקון קבע מנגנון קיזוז בין שתי החברות, שחל הן מיום הפסק והן רטרואקטיבית. המנגנון קובע כי בסוף כל שנה תהיה רשאית חיפה כימיקלים לדרוש בדיקת עלויות ייצור אשלג של מפעלי ים המלח כדי לוודא שהיא לא גבתה ממנה מחיר החורג מהנוסחה. המנגנון כולל גם בדיקה מוקדמת שחי"כ לא גבתה בעצמה מחיר מופרז מצרכני האשלג, בעיקר חקלאים.
מהחלטתו של וקנין בסוף חודש מאי עולה כי חי"כ ביקשה להפעיל את המנגנון שקבע אוקון ל־2011–2013. על בסיס הנתונים שסיפקה החברה חישב וקנין את עלויות הייצור שלה וקבע שהיא זכאית לדרוש בדיקת עלויות במי"ה בשנים 2012–2013.
בתגובה פנתה מי"ה לבית המשפט לפני כשבועיים וביקשה לבטל את החלטת הבודק בטענה שווקנין חרג מסמכותו ושהתחשיב של וקנין עבור חי"כ חרג ממבנה נוסחת האשלג שנקבעה בבוררות. מי"ה טוענת באמצעות עו"ד רון ברקמן כי על וקנין היה להתייחס בחישוב עלויות הייצור רק לאלה שפורטו בגילוי הדעת של גילה. מהחלטת וקנין מחודש מאי, שצורפה לפנייה לבית המשפט, עולה שהוא כבר דחה טענה זו: "הרשימה המפורטת היא רשימה מנחה. היא ניתנה על פי גילוי הדעת 'בכפוף למתבקש בנסיבותיו הפרטניות של המקרה'. רשימה זו אינה כוללת למשל את שכר הדירה של המפעל היצרני ואין בכך כל היגיון כלכלי".
על פי הערכות, אם בית המשפט ידחה את טענת מפעלי ים המלח ווקנין יחל בבדיקת עלויות ייצור האשלג שלה, היא צפויה להשיב עשרות מיליוני דולרים לחיפה כימיקלים.
מכיל נמסר: "במסגרת הליך הבדיקה קיבל הבודק החלטות הנגועות בחריגה מסמכות בסוגיות מרכזיות, תוך שהוא מעדיף לאמץ פרשנות התואמת אמונות מקצועיות שלו במקום הוראות ברורות שניתנו לו בפסק. על כך הגישה כיל עתירה לבית המשפט ובפניו תטען את טענותיה".
מעו"ד יוסי בנקל, המייצג את חיפה כימיקלים, נמסר: "כיל כדרכה אינה יודעת לקבל את הדין. בדיוק כפי שהיא מערערת על פסק הבוררות שבו זכתה כנגדה המדינה בנושא התמלוגים, היא מנסה כעת לערער על החלטות הבודק שמונה ליישום פסק בוררות שאישר בית המשפט המחוזי".