$
בארץ

ביני זומר: "אם חושבים להחמיר תנאים, אז לא יהיה מתווה ולא יהיה פיתוח לווייתן"

מנכ"ל נובל ישראל אמר את הדברים בכנס איגוד החברות הציבוריות; יו"ר דלק קידוחים גדעון תדמור: "נושא הגז הפך לכלי ניגוח פוליטי. הדיון חשוב והשקיפות חשובה ומעטים התהליכים שהיו כאלה, זה שוד מאורגן? זה הסכם כניעה?"

ליאור גוטמן 12:5202.07.15

"נסחפנו לסערת רגשות אמוציונלית. לא ייתכן שפוליטיקאי יגיד שהוא מאמין רק לאדם אחד אחרי שחודשים קודם לכן אותו רגולטור כונה רופס? הדיון על הגז חשוב והשקיפות חשובה ומעטים התהליכים שהיו כאלה. שוד מאורגן? הסכם כניעה? זה טרוף מערכות. נושא הגז הפך לכלי ניגוח פוליטי. שימו לב שמפלגות שונות תמכו במתווה עוד לפני שהוא פורסם אבל כשזה מגיע להצבעה הם נמנעים" - כך אמר הבוקר (ה) יו"ר דלק קידוחים גדעון תדמור. הדברים נאמרו במסגרת כנס איגוד החברות הציבוריות בתל אביב.

 

 


 

 

תדמור התייחס למתווה הגז שגובש על ידי הממשלה וטען שהוא קשה עבור חברות הגז. "כופים עלינו למכור מאגרים. גם נושא התמחור קשה והוטל עלינו פיקוח. המחיר בטורקיה הוא 8 דולר ליחידת אנרגיה בהולנד ואנגליה - 6.6 דולר ובישראל יותר נמוך". לטענתו, הרווח הנקי שנשאר ליזמים הוא בין חצי דולר לדולר. "אומרים שאנחנו מוכרים ב-6 דולר ומפיקים בחצי דולר. מה עם עלויות ההשקעה? המימון? את זה שוכחים. גם ששינסקי קבע לנו תשואה של 18% אז התשואה שלנו היום אינה חריגה", אמר.

  

גדעון תדמור, יו"ר דלק קידוחים. "זה שוד?" גדעון תדמור, יו"ר דלק קידוחים. "זה שוד?" צילום: עמית שעל

 

מנכ"ל נובל אנרג'י ישראל, ביני (בנימין) זומר, חזר על ההבטחה שלו להמשיך ולפתח את לווייתן. "התשואה של פרויקטים דומים היא בין 18% ל-25% וכל עוד אינו בטווח אז הכל בסדר. שימו לב לפרוטוקולים שפורסמו: חברה מקצועית ששכרה המדינה אומרת שדו"ח רשות החשמת עשה מניפולציות כדי להמחיר טעות והיא שמחיר הגז בישראל גבוה. ולכן אם הדו"ח המוטעה לא נכון לא צריך להסתכל עליו. יש לנו השקעה של 10 מיליארד דולר עם תכנון למצרים וירדן. עד שהממונה על ההגבלים דיויד גילה שינה את דעתו, השקענו בפיתוח לווייתן 20 מיליון דולר כל חודש. נשמח לחזור אחרי שתובטח היציבות".

 

"לא נשארו לנו וויתורים, לקחו מאתנו הכל. מי שחושב שנגיע לשימוע ויהיה איזה בופה, מזנון, שיקחו מה שטוב לנו ומה שרע לנו יחמירו, אנחנו לא מוכנים לזה, לא נעשה את זה ולא יהיה מתווה ולא יהיה פיתוח לוויתן, ולא יהיה כלום , וזה חבל. מי שמציע את זה לא עשה ההבחנה על העלות תועלת על מה שמבקשים. בכל העולם כשרוצים לעודד חיפושים מעלים מחירים ורק פה רוצים להוריד מחירים".

 

רכזת האנרגיה באגף התקציבים באוצר, עדי חכמון, טענה שהתמחור המוצע בכל מיני מקומות ל-2 דולר ליחידת אנרגיה הוא אינו ריאלי. "דיברנו על מחיר של 4.8 דולר ליחידת אנרגיה עם הצמדות מסויימות ועכשיו מדברים על 5.4 דולר ליחידת אנרגיה עם הצמדות אחרות. המחיר סביר ויש שיקולים אחרים".

 

עו"ד דודי תדמור עו"ד דודי תדמור צילום: דמיטרי שבצינקו

 

הממונה לשעבר על ההגבלים העסקיים, עו"ד דודי תדמור, שעובד כיום עם חברות הגז, אמר שהמדינה הזניחה את הרגולציה לאורך שנים. "עד היום לא הפעילו את סעיף 52 שיעקוף את הממונה. מישהו צריך לקבל החלטה וזה רק הדרג הפוליטי. המסלול המקצועי נגמר ברגע שיש לכם שיקולים אחרים".

 

מנכ"ל אקו אנרג'י דר, עמית מור, לשעבר יועץ הבנק העולמי בענייני אנרגיה, אמר שהמדינה עשתה טעות שלא הגדירה יעד לאומי את פיתוח תשתיות.

 

תדמור סיכם את הדיון בכך שכל שינוי במתווה לא יתקבל בברכה. "יש שימוע ציבורי ונגיע אליו. יש לנו השגות עליו כל שינוי שם לא בטוח שיתקבל. המתווה קשה לנו ואני לא רואה אותנו עושים צעד משמעותי נוסף. זה המינימום של המינימום שאיתו נצא לדרך. אני לא מבקש רחמים אבל הרגולטור ניער אותנו כמה וכמה פעמים. יש תועלת כלכלית וגיאו-פוליטית בפיתוח לווייתן. לא כל הרישיונות אצלנו כי 75% מהשטחים בים פתוחים. ממה שנשאר רק חצי אצלנו. חייבים לשים סוף להליך ששקרים מוצגים כעובדות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x