$
משפט

השופט עמית: לשקול לשחרר את רונאל פישר תמורת שיעבוד נכסיו

החלטתו של שופט העליון יצחק עמית אם לקבל את ערעורו תינתן בהמשך. הוא לא חסך ביקורת מהפרקליטות: "לא חישבתם כמה כסף פישר קיבל מביצוע העבירות?"

זוהר שחר לוי 11:4208.07.15

בית משפט העליון דן הבוקר (ד') בערעור שהגיש עו"ד רונאל פישר על ההחלטה להחזיקו במעצר עד לתום ההליכים נגדו. השופט יצחק עמית הציע לצדדים לשקול את שחרורו של פישר בתמורה לשעבוד נכסיו ולא חסך ביקורת מהפרקליטות: "כל הזמן שעבר עד כה ועדיין לא עצרתם לעשות חישוב פשוט כמה כסף הוא קיבל מביצוע העבירות?".

 

החלטתו של השופט עמית – אם לקבל את ערעורו של פישר או לדחות אותה – תינתן בהמשך.

 

במהלך הדיון, ציינה באת כוחו של פישר, דר' קרן שפירא-אטינגר כי אין סיבה להותירו במעצר וכי אין חשש כי ישבש הליכים או ימלט מאימת הדין כפי שטענה הפרקליטות וקבע בחודש שעבר בית המשפט העליון.

 

"צריך לשים את הדברים בפרופורציה הנכונה", אמרה בבית המשפט, "הוגש כתב אישום וראינו כבר חמורים ממנו. לפי החישוב מיוחס לו כי לקח חצי מיליון שקל של שוחד, אני לא מזלזלת אבל היו מקרים חמורים יותר ובהם לא התבקש מעצר עד לתום ההליכים".

 

באשר לפישר, שנראה שפוף במיוחד בתא העצורים באולם ולא הרים את מבטו אף לא פעם אחת, סיפרה שפירא-אטינגר כי "הוא עובר שנה קשה ורואים את זה עליו וגם המשפחה שלו סובלת. לחשוב שהוא יכול לסכן את ביטחון הציבור זה דבר שקשה לי להבין".

 

הסנגורית טענה עוד כי ניתן לשחרר את פישר כשהוא עם אזיק אלקטרוני וכי לפי החוק הדבר נחשב כמעצר לכל דבר. "יש בבית כלב או חתול?", שאל בתגובה השופט עמית בהלצה. "כי היה מקרה של עצור בצפון שנשלח לביתו עם אזיק אלקטרוני והוא חיבר אותו לכלב – שנעלם".

 

השופט עמית הרבה לבקר את הפרקליטות במהלך הדיון . "לאיזה משבצות של מסוכנות אתם מכניסים אותו?", שאל, "זה לא בדיוק כלכלי, לא בדיוק עוקץ קלאסי, לא נכנס בדיוק לחשבוניות פיקטיביות. יש לנו כאן מקרה ייחודי של הפעלת חפרפרת שמסרה מידע. אין הרבה מקרים כאלה וצריך להחליט לאן הולכים עם זה".

 

רונאל פישר בבית המשפט. "לאיזה משבצות של מסוכנות אתם מכניסים אותו?" רונאל פישר בבית המשפט. "לאיזה משבצות של מסוכנות אתם מכניסים אותו?" צילום: אוהד צויגנברג

 

לשיטת נציגת פרקליטות, עו"ד סיון רוסו, רמת התחכום כל כך גבוהה שהיא מקימה מעצמה מסוכנות. "יש לנו כאן עדיין עבירות של קבלת דבר במרמה, דפוס עברייני שמלמד על יכולת לפעול ועל תעוזה. זה לא מחייב שיפעל באותה שיטה כמו היום – די שהוא הוכיח שהוא פועל בתחכום", הוסיפה.

 

כשהשופט עמית ביקש לדעת כמה כסף הצטבר מהעבירות המיוחסות לפישר, הוא לא קיבל תשובה מהפרקליטות. "חישבתם כמה כסף הצטבר?", שאל ועו"ד רוסו השיבה: ,לא, אבל יש סכומים גדולים שהתגלגלו". על כך עקץ השופט: "כי אני רואה שחילטתם את כל העולם". בכך התייחס לרכוש הרב שתפסה מח"ש וביקשה לחלט בשווי של למעלה מ-14 מיליון שקל.

 

שוב הקשה השופט וביקש לקבל סכום מדויק של הכסף שהצטבר מהעבירות שביצע פישר, וכשהשיבה נציגת הפרקליטות כי "הדבר נמצא בבדיקה", הוא לא התאפק מלהעיר: "כל הזמן שעבר עד כה ועדיין לא עצרתם לעשות חישוב פשוט בכמה כסף מדובר?".

 

לקראת סוף הדיון הציע בית המשפט לשחרר את עו"ד פישר לחלופה בתמורה לשעבוד נכסיו או חלק מנכסיו. "אני שוקל", אמר, "ואני אומר זאת בקול רם". בפרקליטות דחו את ההצעה וחזרו על הטענות לחשש משיבוש ומסוכנות.

 

"אנחנו מקבלים את העיקרון של ההצעה", אמרה בסוף הדיון עו"ד שפירא-אטינגר, אין לפישר כל כוונה לשבש חקירה או להימלט מהדין, אלא רק רצון כן להשתחרר".

 

שפירא-אטינגר הוסיפה: "הגיע הזמן להחזיר את הפרשה הזו לפרופורציה המתאימה. אני מקווה שהצלחנו להראות לבית המשפט שאין חשש מפישר ושלאחר קרוב לשלושה חודשי מעצר, ניתן לשחררו לחלופת מעצר. מצבו קשה, הוא כבר שנה בסאגה הזאת, גם למשפחה קשה והם בלחץ נפשי רב. כל רכושו חולט ואנחנו במאבק גם במישור הזה".

 

פישר, הנאשם בעבירות חמורות של שוחד ושיבוש מהלכי משפט, ערער בתחילת השבוע לבית המשפט העליון על החלטת בית המשפט המחוזי בירושלים להותירו במעצר עד לתום ההליכים נגדו.

 

בחודש שעבר קבע שופט המחוזי בירושלים, כרמי מוסק, כי פישר וכן קצין המשטרה לשעבר ערן מלכה, שחתם על הסדר טיעון, יישארו במעצר עד לתום ההליכים בכתב האישום שהוגש נגדם במסגרת פרשת פישר. "מעשיהם של השניים", כתב השופט בהחלטתו, "מעידים על תעוזה וחוסר פחד מרשויות החוק".

 

לפי השופט מוסק, גם תסקיר שירות המבחן בעניינו של פישר קובע כי אין מקום לשקול את שחרורו, בעיקר על רקע נתונים אישיים הקשורים בו ומידת האפשרות לפקח עליו. "אין מדובר בעבירות כלכליות גרידא שבוצעו לכאורה", נכתב בהחלטת המחוזי, "אלא בעבירות שפוגעות באופן חמור ביסודות שלטון החוק במדינת ישראל".

 

באשר לפישר, הדגיש השופט כי קיים סיכון וחשש אמיתי כי במידה שישוחרר לחלופת מעצר, הוא עלול לחזור ולבצע עבירות דומות וכי קיים "חשש לשיבוש הליכי משפט" וכן קיים "חשש כבד להימלטות מאימת הדין".

 

"מזה כשנה", נכתב בערעור שהגישו באי כוחו של עו"ד פישר לביהמ"ש העליון, "שהעורר איננו משמש עו"ד ומקור המידע היחיד הנטען שלו – רפ"ק ערן מלכה – כבר איננו משמש קצין חקירות. ברור שהוא איננו עוד 'מרושת היטב בקהלים שונים', על פי ניסוחה של התביעה. ההיפך הוא הנכון: הוא מוכה וחולה, בריאותו הפיזית והנפשית בשפל המדרגה, כל רכושו, שלו ושל בני משפחתו, ניטל ממנו ומשום כך טענת מח"ש כי נשקפת ממנו סכנה – למרות שהנייר סובל אותה – איננה מתקבלת על הדעת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x