$
משפט

פרשת פישר: השופט משה סובל פסל את עצמו מלגזור את דינו של ערן מלכה

בכך קיבל השופט את עמדת סנגוריהם של רונאל פישר, רות דוד ויאיר ביטון טענו כי אם יגזור סובל את דינו של מלכה, הוא ייחשף להתייחסות ליתר הנאשמים שטרם הוכרע בענייניהם, באופן שעלול ליצור עילה לפסילתו מלשפוט אותם

זוהר שחר לוי 12:0712.07.15

שופט בית המשפט המחוזי בירושלים משה סובל, הודיע היום (א') כי הוא יימנע מלגזור את דינו של קצין המשטרה ערן מלכה ועניינו ידון בפני שופט אחר, זאת כדי שלא יושפע מעדותו ויוכל להמשיך ולדון במשפטם של יתר המעורבים בפרשת פישר. 

 

קצין המשטרה לשעבר, ערן מלכה, הודה והורשע במסגרת הסדר טיעון בעבירות שונות ובהן שוחד ושיבוש חקירה על רקע גיוסו כעד מדינה בפרשת רונאל פישר.

מחר (ב') צפוי היה להתקיים בעניינו שלב הטיעונים לעונש, בפני השופט סובל, כשהפרקליטות צפויה לבקש עונש מאסר של 9-7 שנות מאסר ואילו סנגוריו יטענו לעונש מופחת של 2-4 שנות מאסר.

 

ערן מלכה בבית המשפט ערן מלכה בבית המשפט צילום: אוהד צויגנברג

 

אולם, סנגוריהם של יתר הנאשמים בפרשה, בהם עו"ד רונאל פישר, פרקליטת מחוז תל אביב לשעבר רות דוד ויאיר ביטון, בעל השליטה בחברה הציבורית ב.יאיר, טענו כי יש להעביר את הדיון בעניין עונשו של מלכה לשופט אחר וזאת כדי למנוע מראש אפשרות של היקלעות השופט למצב שבו עליו לפסול את עצמו מלדון בעניינם של יתר הנאשמים. לחילופין, ביקשו הסנגורים להעביר את עניינם של יתר הנאשמים לשופט אחר.

 

לטענת הסנגורים, לו יגזור השופט סובל את עונשו של מלכה, הוא ייחשף לאמירות שונות, שיש בהן התייחסות ליתר הנאשמים, ובפרט לפישר. שמיעת גרסתו של מלכה, כך נטען, עלולה להקשות מאוחר יותר על השופט היושב בדין לדון בפתיחות מלאה לטענותיו של פישר ושל יתר הנאשמים.

בפרקליטות סברו כי אין מקום להעברת הדיון בעניינו של מלכה לשופט אחר וכי הנוהג הוא ששופט שהרשיע נאשם גם יגזור את עונשו, אף שטרם הוכרע עניינם של נאשמים אחרים. במקרה הזה, הוסיפו בפרקליטות, מדובר בנאשם שהורשע על פי הודאתו בלא שבית המשפט שמע ראיות או נזקק לקבוע ממצאי מהימנות ביחס אליו.

 

"לאחר ששקלתי את עמדות הצדדים החלטתי להימנע מלדון בעונשו של מלכה", כתב השופט סובל בהחלטתו. לשיטתו, כתוצאה מדברים שייאמרו על ידו בגזר הדין של מלכה, עשויה להיווצר עילה לפסילתו מלשבת בדין במשפטם של יתר הנאשמים".

 

"לאור נסיבותיו הקונקרטיות של כתב האישום בתיק זה", כותב סובל, "אין בידי בשלב זה להוציא מהכלל אפשרות כי אדרש בגזר הדין של מלכה לאמירות המתייחסות לחומרת המעשים בהם הודה והורשע, לזיקה בין חלקו של מלכה במעשים אלה לבין חלקו בהם של פישר, לקשים בין מלכה לנאשמים אחרים ולקביעת מתחם ענישה, העשוי לחול גם על העובדות והעבירות בהן מואשמים נאשמים אחרים ובמיוחד פישר. בהתאם לפסיקה, די בכך כדי להקים אפשרות להיווצרותה של עילת פסלות".

 

השופט סובל מציין עוד את עדותו הצפויה של מלכה, כעד מדינה, נגד הנאשמים האחרים בתיק ואת טענת ההגנה באשר לחוסר אמינותו ומניעיו הפסולים של הקצין לשעבר. "גזירת דינו של מלכה", כך לדברי השופט, על בסיס הודאתו והדברים שהוא עשוי הוא להשמיע במסגרת הטיעונים לעונש, עלולה "להציב אותי בפני קושי ניכר לעת בחינת גרסתו ושאלת מהימנותו במסגרת משפטם של יתר הנאשמים. אם כך יקרה, תגבר חובתי להימנע בבוא היום מבירור אשמתם של הנאשמים שלא הודו".

 

"הוטלה עלי המלאכה לדון בתיק פלילי זה", כך לפי ההחלטה. "כתוצאה מכך, קמה חובתי כלפי כל הנאשמים לברר את משפטם. בזכאות לכך שאמלא כלפיהם חובתי זאת, שווים ביניהם כל הנאשמים זה לזה".

 

ההחלטה להעביר את עניינו של מלכה לשופט אחר ולא ההפך, כלומר את יתר הנאשמים לשופט אחר, התקבלה, כך לפי סובל, מניסיון "למזער את הנזק ברמה הניהולית-מערכתית". שכן, מדובר בתיק רחב היקף, המחזיק 7 נאשמים, 12 אישומים ו-78 עדי תביעה והעברת תיק שכזה לשופט אחר, מצריכה סידורים מנהליים רבים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x