קפיטליזם 3.0
פלסטיק פנטסטיק
חברת ניולייט הקליפורנית הצליחה לייצר פלסטיק שתהליך ייצורו אינו כרוך בפליטת פחמן, אלא דווקא בספיחתו מהאוויר
קשה לדמיין את החיים המודרניים בלי פלסטיק. החומר הזה הגיח לעולם בתחילת המאה שעברה ומאז הוא הפך למוצר יום־יומי בעל אין־ספור שימושים. אלא שהפלסטיק הזה, שהוא תוצר לוואי של תעשיית הנפט, וייצורו כרוך בפליטת פחמן מסוכנת, מסב נזק עצום לסביבה ולבריאותנו.
כמעט מאה שנים נדרשו לנו כדי להבין את ההשלכות ההרסניות של הפלסטיק, שאינו מתחדש, קשה למיחזור והתפרקותו האטית מביאה לשחרור כמויות עצומות של פחמן לאטמוספירה ולאיי פלסטיק עצומים הנוצרים באוקיינוסים וצפים בהם לאטם מתפרקים בהדרגה לחלקיקים קטנטנים ומגיעים אל קיבתם של יצורי ים שונים. בסופו של מעגל האימה הזה הפלסטיק הזה מגיע גם לגופם של בני האדם שצורכים דגים.
כל אלה מלמדים שיש לבצע מהפך בתהליך הייצור של הפלסטיק. נראה שחברה אחת מקליפורניה בשם Newlight Technologies הצליחה לעשות זאת. הפלסטיק שהיא ייצרה זכה לשם AirCarbon, שכן בעת ייצורו הוא סופח פחמן, במקום לפלוט פחמן, כלומר מתבצע תהליך שתוצאתו “פחמן שלילי” (Carbon Negative).
איך הם עושים זאת? על ידי שימוש באוויר שכולנו נושמים. במתקן הייצור שלהם בקליפורניה הם שואבים את פליטות הפחמן והמתאן של כמה מפעלים סמוכים, ובהם גם תחנת כוח. בתוך מיכל ענקי מתחולל הקסם: מקבץ אינזימים מפרק את הפחמן והחמצן ומסדר אותם לכדי מולקולות חדשות היוצרות את ה־AirCarbon, שהוא בעצם סוג של פלסטיק.
היתרון העצום של החברה על פני יצרניות הפלסטיק הרגילות הוא שהיא עושה את זה אפילו יותר זול. החברה כבר מוכרת את הפלסטיק שלה לייצרנית הרהיטים KY, וזו משתמשת בו לייצור כיסאות משרדיים, ו־Dell משתמשת בו לייצור אריזות
המחשבים שלה.
סוד ההצלחה של החברה טמון ביעילות הייצור שלה. התהליך של יצירת פלסטיק ממתאן ואוויר קיים זה שנים רבות, אלא שקילו פלסטיק כזה דורש הפעלה של קילו אינזים ביולוגי. ניולייט הצליחה לייצר מקילו אינזים כזה 9 קילו של פלסטיק, ועל כן הפלסטיק שלה זול יותר מפלסטיק קונבנציונלי. דבר חשוב נוסף: בסוף חיי הפלסטיק ניתן לפרקו בחזרה למרכיבי הגלם שלו, ולהרכיב מהם פלסטיק להחזיר אותו לחומרי הגלם ולייצר שוב.
המודל העסקי של Newlight
- שואבים את פליטות הפחמן והמתאן של מפעלים מזהמים
- מקבץ אינזימים מפרק את הפחמן והחמצן ויוצר את ה־AirCarbon
- בסוף השימוש במוצר ניתן לפרקו לחומרי הגלם שלו ולייצר פלסטיק חדש