חופשות, מתנות וארוחות צהרים: בדקו עד כמה המעסיק שלכם מפנק
סקר ההטבות של חברת צבירן חושף כי מרבית העובדים מקבלים יותר ימי חופשה מהקבוע בחוק, בהייטק נדיבים במיוחד במתנות לחג וכמה כסף ליום מקבלים בממוצע עבור ארוחת צהריים
השכר אינו הדרך היחידה בה יכולים המעסיקים לתגמל את העובדים. חברות רבות משתמשות בימי חופשה, שי לחג וארוחות צהריים כדרך נוספת להפוך את מקום העבודה לאטרקטיבי ונעים יותר. סקר ההטבות של חברת צבירן, שנערך בקרב 108 חברות במגזר הפרטי חושף עד כמה נדיבות החברות לעובדים שלהם דווקא בדברים הקטנים.
- קביעות, הטבות, אופציות - אלה מקומות העבודה המבוקשים ביותר בישראל
- הטבות לעובדי גופים ציבוריים: שווה להיות חבר של קבע
- קנו לעצמכם מתנה לחג
נדיבים בימי חופש, אך מוחקים צבירה מעבר למכסה
קיץ, עוד מעט חגים ואולי גם אתם החלטתם לקחת פסק זמן מהעבודה ולנצל עכשיו את ימי החופשה השנתית שלכם. אם אתם שכירים מגיע לכם לפי החוק מספר ימי חופשה מינימלי שגדל בהתאם לוותק. בארבע השנים הראשונות תקבלו 10 ימים נטו אך מסתבר, שמרבית העובדים מקבלים יותר ומנהלים נהנים ממספר ימי חפשה כמעט כפול מהמינימום.
כך, עובדים עם ותק של שנה מקבלים בממוצע 14 ימי חופשה נטו בשנה, מנהלי ביניים זוכים ל-16 ימי חופשה בשנה הראשונה וחברי הנהלה בכירה מקבלים בממוצע 19 ימים. גם עובדי ייצור זוכים למעט יותר מהמינימום הקבוע בחוק ובממוצע מקבלים 13 ימי חופשה בשנה הראשונה.
מספר ימי החופשה עולה עם הוותק ומגיע לפי החוק עד 28 ימים ברוטו (כולל ימי מנוחה). בפועל חברי הנהלה בכירה עם ותק של 12 שנים ומעלה זוכים בממוצע ל-23 ימי חופשה נטו וכך גם מנהלי ביניים. עובדים וראשי צוותים מקבלים 22 ימים נטו אחרי 12 שנים ועובדי ייצור 22.5 ימי חופשה בממוצע לאחר 12 שנות עבודה אצל אותו מעסיק.
לפי החוק מותר לצבור ימי חופשה מעבר ל-7 ימים בהסכמת המעסיק ולנצלם בשנתיים הבאות. מרבית החברות (73%) מאפשרות לצבור עד שתי מכסות שנתיות. עם זאת, שיעור דומה של החברות מוחקות את ימי החופשה שנצברו מעבר למכסה המותרת. מיעוט של החברות מאפשרות פדיון כספי של ימי החופשה העודפים.
מפנקים במתנות, בעיקר בפסח
כמעט כל החברות מעניקות לעובדים שי בראש השנה ובפסח בשווי שנתי ממוצע של 1,070 שקל. ממוצע שווי המתנה לראש השנה הוא 490 שקל ולפסח - 590 שקל.
בראש השנה מרבית החברות נותנות תווי קנייה (בין אם בצירוף מתנה או תווים בלבד) כאשר רובן (55%) מעניקות תווי קניה בשווי של 400 עד 600 שקל. אם בחברה בוחרים להעניק מתנה בלבד, שוויה נמוך יותר ומסתכם בממוצע ב-300 שקל. החברות שמעניקות תווי קנייה וגם מתנה משקיעות בממוצע 655 שקל עבור כל עובד.
בפסח המעסיקים נדיבים יותר. 47% מהחברות בוחרות לתת תווי קניה לעובדים, 35% מעניקות תווי קניה בנוסף למתנה והשאר מתנה בלבד או בחירה בין תווים למתנה. שווי תווי הקנייה הממוצע שמקבלים עובדים בפסח הוא 550 שקל, כאשר מחצית מהחברות מעניקות תווים בשווי 400 עד 500 שקל. שווי המתנות הממוצע הוא 445 שקל והשווי הממוצע של מתנה בנוסף לתווי קניה הוא 690 שקל.
באופן לא מפתיע החברות הנדיבות ביותר בשי לחג הן חברות ההייטק בהן שווי השי הממוצע הוא 740 שקל. בחברות מוצרי התעשייה, לשם השוואה, שווי השי הממוצע לפסח הוא 250 שקל.
יום הולדת, נישואים ואירועים
הרוב הגדול של החברות (91%) נותנות לעובדים מתנת יום הולדת בשווי ממוצע של 105 שקלים. מתוכן, מחצית מהחברות נותנות שובר מתנה לארוחה זוגית או לסרט וכשליש מעניקות מתנה בשווי ממוצע של 90 שקל.
אירועים נוספים עבורם נותנות מרבית החברות מתנות לעובדים הם נישואים ולידת ילדים. ישנן מעט חברות אשר מעניקות מתנות גם עבור הולדת נכדים, בת מצווה או בר מצווה לילדים ונישואי ילדים. שווי מתנת הנישואים ב-77% מהחברות נע בין 400 ל-1,000 שקל. במתנות לרגל נישואים דווקא חברות התעשייה הן הנדיבות ביותר ומעניקות שי בשווי של 745 שקל בממוצע.
כ-40% מהחברות מעניקות לעובדים שי כשילדיהם מגיעים למצוות, כאשר שוויו הממוצע הוא 335 שקל. 30% נותנות לרגל הולדת נכד שי בשווי שנע בין 200 ל-500 שקל. כאשר הילדים מתחתנים, 34% מהחברות נותנות לעובד שי בשווי ממוצע של 510 שקל.
ארוחות צהריים
ב-99% מהחברות קיימים הסדרי ארוחות צהריים לעובדים - הסדרים עם מסעדות, חדר אוכל במקום העבודה, סכום קבוע או שילוב. עלות הארוחה נעה בין 18 ל-40 שקל ביום כאשר במרבית החברות (74%) טווח הוא בין 26 ל-35 שקל ליום.
הסידור הפופולארי ביותר בקרב מעסיקים הוא כרטיסי סיבוס או תן ביס ובעיקר בקרב חברות ההייטק והביומד. מגבלת הניצול היומית לניצול בכרטיסים נעה בין 20 ל-75 שקל ביום כאשר במרבית החברות הטווח הוא בין 26 ל-35 שקל ביום.