$
דעות

איך הגלגל מסתובב: תעשיית התיירות מסתערת על איראן - ישראל מדשדשת מאחור

הסכם הגרעין שנחתם עם איראן והסרת הסנקציות הכלכליות מזרזים את פיתוח התיירות במדינה, בה המלונות והמטוסים במצב רעוע. איך היא צפויה לעקוף אותנו בסיבוב?

יוסי פישר 14:3625.07.15

בעוד שבישראל התיירות בירידה, ההסכם שנחתם לאחרונה בין הרפובליקה האיסלאמית של איראן לבין המעצמות הגדולות מביא לשיא את המרוץ של חברות המלונאות להיכנס לאיראן. כבר לפני מעל שנתיים, עת החל המשא ומתן הפומבי, חברות תיירות, מלונאות ותעופה רבות החלו בגישושים שכעת הופכים למרוץ רשמי.

 

את העניין העצום שיש לשלטונות איראן בפיתוח התיירות אצלם ניתן היה לחוש בתערוכת התיירות הגדולה בעולם, ה-ITB המתקיימת מדי שנה בחודש מרץ בברלין.

השנה עמד בראש המשלחת האיראנית לתערוכה סגן נשיא איראן. להשוואה, בראש המשלחת הישראלית עמד פקיד ממשלתי – נציג משרד התיירות הישראלי בגרמניה.

 

החתימה על הסכם הגרעין בין איראן למעצמות החתימה על הסכם הגרעין בין איראן למעצמות צילום: איי פי

 

בציטוט מכתבה שפורסמה ממש לאחרונה ב"דיילי טלגרף" הבריטי שכותרתה היא: "האיראנים רוצים מאוד בתיירות לאיראן", אומר מסעוד זולטנפיר מנהל ארגון התיירות והתרבות האיראני שהצפי הוא שאיראן תקבל 20 מיליון תיירים עד לשנת 2025 וההכנסות במט"ח מתיירות יעמדו על כ-30 מיליארדי דולרים. בשנת 2014 עמד מספר המבקרים באיראן על 4.8 מיליון וההכנסות במט"ח מתיירות על כ-1.6 מיליארדי דולר.

 

האם אלו תחזיות ריאליות? גם דמיון פורה מתקשה לדמיין מספרים כאלה בפרק זמן יחסית קצר, בהתחשב בכך שבמשך שנת 2014 נבנו בכל איראן 11 מלונות חדשים. על כך יש להוסיף שהתשתית התחבורתית והתעופתית של איראן נמצאת בתחתית הסולם. חברות התעופה המקומיות מפעילות מטוסים מערביים ישנים ביותר, הסובלים מבעיות חלקי חילוף ובטיחות.  כאשר הסנקציות הכלכליות יוסרו, הכסף יזרום ובגדול לפיתוח התיירות לאיראן.

 

אז מה מושך את רוב חברות התיירות והמלונאות הבינלאומיות לשם?

 

האוכלוסייה באיראן מונה כ-80 מליון אזרחים, רובם הגדול צעירים. מספר בתי המלון במדינת הענק הזו קטן יחסית, ועומד על 640 בתי מלון מוכרים ורשומים. זאת לעומת מדינות שכנות דוגמת עירק עם 1,611 מלונות או טורקיה עם 3,479 מלונות (נתוני שנת 2014)

 

בטהרן, המטרופולין העירוני הגדול של איראן מתגוררים כ-12 מיליון תושבים. כמות המלונות בעיר ענק זו עומדת על 96. מתוכם רק 13 מלונות מדורגים באופן רשמי כ-4 ו-5 כוכבים אך גם אלו לא ממש לפי סטנדרטים בינלאומיים.

 

חלק ניכר ממלונות היוקרה של טהרן נבנו בשנות השישים והשבעים של המאה הקודמת ונוהלו אז תחת מותגי יוקרה בינלאומיים כגון הילטון, שרתון, אינטר-קונטיננטל והייאט.

 

עם נפילת משטר השאה ועליית משטר האייתולות, יצאו הרשתות הבינלאומיות מאיראן והניהול עבר לידי חברות מקומיות. מצב המלונות הללו רעוע. הם אינם עומדים בסטנדרטים של מלונאות מודרנית.

 

לפי נתוני ה-World Travel & Tourism Council, בשנת 2013 עמדה התרומה לתל"ג מהתיירות על 6.1%. 2.9% מכלל ההשקעות באיראן היו בתעשיית התיירות .

 

לאיראן יש לא פחות מ-17 אתרי מורשת עולמית המוכרים על ידי אונסקו. מספר נכבד ומרשים ביותר לעומת ישראל, בה יש 8 אתרי מורשת עולמית.

 

על פי נתונים סטטיסטיים ממשלתיים בשנת הכספים שהסתיימה במרץ 2014, הגיעו לאיראן 4.8 מיליון מבקרים זרים שמתוכם כמחצית הגיעו למטרות דתיות. השאר לרוב הגיעו למטרות עסקיות. כעת תנועת התיירות צפויה להשתנות ויתווספו גם תיירים רגילים וכן תיירות סקי.

 

מ ה צפוי כעת? רשתות בתי מלון אירופאיות כגון אקור הצרפתית כבר חתמו מזכרי הבנות לניהול מלונות. מנהלים בכירים מטעם רשת מריוט האמריקאית הביעו באופן פומבי עניין בכניסה לשוק המלונאות האיראני .

 

רשתות בתי מלון מהמפרץ הפרסי בראשות רשת Rotana מדובאי שנכנסה לאיראן כבר לפני כשנתיים ומעורבת כעת בהקמת ארבעה בתי מלון. שניים במשהד ושניים בטהרן.

 

אפשר להניח שרשתות בתי מלון מהמפרץ הפרסי ומטורקיה יכולות להציע לאיראן ערך מוסף בכך שיפעלו לפי חוקי האיסלאם, כמו כשרות (חלאל), הפרדה בשימוש בבריכות במלונות ובמתקני ה-Spa וכן תחליפים למכירת אלכוהול.

 

כמו כן, סביר כי האיראנים ישאירו את המותגים האמריקאים בתחתית הרשימה, תוך היצמדות נוקשה למדיניותו של המנהיג העליון של איראן חמינאי שהצהיר רק לאחרונה שכינה את האמריקאים "השטן הגדול".

 

ההסכם יזניק את ההכנסות מהתיירות באיראן - ויפגע בתיירות ישראל

 

איראן שהיתה מנודה ותחת משטר סנקציות חמור, תשקיע בשנים הקרובות מיליארדים רבים של דולרים בפיתוח התיירות הנכנסת אליה, וזאת להבדיל מישראל שמדברת על שמירת האופציה הצבאית אל מול האיראנים נאבקת מול חרם בינלאומי גובר ומעמיק וממש לא משקיעה בפיתוחה של התיירות.

 

אצלנו בישראל, נרשמה ירידה של 25% בתיירות הנכנסת במחצית הראשונה של השנה, העלולה להמשיך ולרדת. כך לפי דברי שר הפנים סילבן שלום, שמצביע על ההסכם עם האירנים כאיום וכסכנה לתיירות הנכנסת בישראל, ואילו באיראן התיירות תגבר באופן דרמטי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x