$
כלכלה ומדיניות

לאחר ההסכם עם איראן: החברות המערביות לא מבזבזות זמן וכבר בודקות את השוק

בואינג כבר החלה למכור מדריכים למטוסים לחברת התעופה האיראנית, המכירה הראשונה שלה במדינה מזה למעלה משלושה עשורים. מנכ"ל לשכת המסחר הגרמנית-איראנית: "בשבועות האחרונים המטוסים שמגיעים לטהראן מלאים באנשי עסקים גרמניים"

שירות כלכליסט 11:0915.07.15
חברות מערביות מיהרו לנצל את ההסכם שנחתם אתמול (ג') עם איראן מתוך כוונה לחזור ולעשות עסקים עם המדינה. בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי חברות אמריקאיות כבר החלו לחקור את השוק הפוטנציאלי, שהיה מחוץ לתחום שלהן במשך כמה עשורים. אפל לדוגמה, יצרה קשר עם מפיצים פוטנציאלים באיראן, בעוד שבואינג החלה למכור מדריכים למטוסים לחברת תעופה איראנית – המכירה הראשונה שלה במדינה מזה למעלה משלושה עשורים. "אנחנו עוברים על ההסכם ועד שהממשל האמריקאי לא ייתן לנו הכוונה נוספת, עוד מוקדם מכדי להגיב", מסר לעיתון דובר מטעם בואינג.

המנהיגים אחרי החתימה על ההסכם המנהיגים אחרי החתימה על ההסכם צילום: איי פי

 

גם חברות אירופיות מקוות לנצל את ההסכם החדש. בניגוד לאמריקאיות, החברות האירופיות היו בקשר מתקדם יותר עם חברות איראניות והממשלה. למעשה, חברות רבות עזבו את המדינה רק בשנים האחרונות לנוכח הידוק הסנקציות. בזכות היתרון הזה, החברות מאירופה קרוב לוודאי שיהיו הראשונות להרוויח מרגע שההסכם ייושם. קבוצת התעשייה הגרמנית BDI מעריכה כי הייצוא הגרמני לאיראן יטפס ליותר מ-10 מיליארד יורו (11.3 מיליארד דולר) בטווח הקרוב עד הבינוני, מ-2.4 מיליארד יורו בשנה שעברה.

 

ההערכה היא כי חברות ייצור ציוד ישתפו פעול עם תעשיית הנפט של איראן. "זהו יום טוב עבורנו, לו חיכינו וקיווינו הרבה מאד שנים", הגיב מייקל טוקוס, מנכ"ל לשכת המסחר הגרמנית – איראנית. "גרמניה היא השותפה העסקית המועדפת על איראן". על פי ההסכם, החברות המערביות יוכלו לחזור לאיראן רק לאחר יישום ההסכם, אך נראה שפרט זה לא מפריע לגרמנים להתקדם כבר עכשיו במלוא המרץ. רשות השידור הגרמנית (DW) מדווחת כי חברות בינוניות רבות בגרמניה כבר החלו לחקור את אפשרויות הפיתוח במדינה. "בשבועות ואפילו בחודשים האחרונים, המטוסים שמגיעים לטהראן מלאים באנשי עסקים גרמניים", אמר טוקוס.

 

במקביל, התקשורת האיטלקית מדווחת על התעניינות גם מצד החברות המקומיות. שרת הפיתוח הכלכלי פדריקה גווידי מסרה לאחר החתימה על ההסכם כי המטרה היא לשוב "לרמות העבר" של פעילות עסקית באיראן. במשרד שוקלים לארגן בשבועות הקרובים משלחות כלכליות ועסקיות שיניחו את היסודות להתרחבות המצופה. "העסקה עם איראן מייצגת עבור איטליה אפשרות לשוב לשוק חשוב מאד שכולל כיום 80 מיליון לקוחות פוטנציאלים", הוסיפה גווידי.

 

איראן מצידה צפויה לפנות לחברות זרות בסיוע פיתוח שדות הנפט שלה. חברות האנרגיה האירופיות כמו אני (Eni), סטייטאויל וטוטאל, עבדו באופן נרחב באיראן לפני הטלת הסנקציות, ומעוניינות לשוב. עתודות הנפט הנרחבות במדינה נחשבות אטרקטיביות גם לחברות כמו BP ורויאל דאץ' של. בחודש שעבר נפגש מנכ"ל של בן ואן בורדן עם שר הנפט האיראני בווינה, וצוות מומחים של החברה טס לטהראן לדון בשיתופי פעולה עסקיים פוטנציאלים לאחר הסרת הסנקציות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x