$
בארץ

לקראת ההצבעה על מתווה הגז במליאה: ישראל ביתנו וכולנו עשויות להקשות על נתניהו

עמדת ישראל ביתנו אינה ברורה: ח"כ אורלי לוי אבקסיס ביקרה רבות את המתווה וליברמן יכריע סופית אם יתמוך רק לאחר שיוצג הנוסח להצבעה; כולנו דרשה שינויים במתווה

אורי תובל 08:0227.07.15
ראש הממשלה בנימין נתניהו סומך על תמיכת ישראל ביתנו לצורך אישור מתווה הגז בהצבעה הצפויה בכנסת ביום רביעי, אולם עמדת המפלגה עדיין אינה ברורה. מלבד העובדה שיו"ר המפלגה אביגדור ליברמן יכריע סופית אם יתמוך בקואליציה רק לאחר שיוצג הנוסח שיעמוד להצבעה, ח"כ אורלי לוי־אבקסיס השמיעה ביקורות רבות על המתווה, והיא עשויה להצביע נגד ואף לנסות לשכנע את סיעתה בעמדתה. אליה עשויה להצטרף חברת הכנסת סופה לנדבר, שהתנגדה בתוקף לתמיכה בקואליציה בהצבעה הקודמת. הצבעתן של השתיים תלויה בשאלה אם ליברמן יטיל משמעת סיעתית.

כשהקואליציה ניסתה בסוף יוני לאשר בכנסת את נטילת הסמכות של שר הכלכלה אריה דרעי לעקוף את הממונה על הגבלים עסקיים, קבע ליברמן את הנוסחה "נתמוך במתווה אך נתנגד להצבעות על פרוצדורה". שעות ספורות לפני ההצבעה — שלא התקיימה כי נתניהו לא הצליח לגבש לה רוב — אמר ליברמן כי הוא מברך על המתווה, אך סירב לתמוך בהעברת הסמכויות. בישראל ביתנו אמרו אתמול שהנוסחה עדיין בתוקף, וליברמן יחליט אם ההצבעה ברביעי היא מהותית או פרוצדורלית רק לאחר שיראה את הנוסח שלה.

 

נתניהו זקוק לתמיכה של שלושה חברי אופוזיציה לפחות לאחר ששר האוצר משה כחלון, שר הבינוי יואב גלנט ושר הרווחה חיים כץ הודיעו שלא ישתתפו בהצבעה על משק הגז בשל ניגוד עניינים. נתניהו ויתר על הניסיון להביא את העברת הסמכויות להצבעה חוזרת, ובמקום זאת החליט להביא לכנסת את עיקרי המתווה. מדובר בהליך הצהרתי שבמסגרתו תתבקש הכנסת לאשר את “הצהרת ראש הממשלה” בנושא מתווה הגז לאחר שזו תגיע קודם לכן, בבוקר יום רביעי לאישור הממשלה. לנוכח ההצהרות הקודמות של ליברמן נתניהו מניח שהמתווה יאושר בכנסת וכך יוכל לשכנע את דרעי לחזור בו מסירובו לחתום בעצמו על עקיפת הממונה על הגבלים.

 

אלא שגורמים בישראל ביתנו העריכו אתמול שסביר שח"כ לוי־אבקסיס לא תצביע בעדו בנוסח הנוכחי. ההצבעות של ישראל ביתנו הן בדרך כלל אחידות ונקבעות על פי עמדת ליברמן. ואולם, היום תתקיים ישיבת סיעה שבה תציג לוי־אבקסיס את עמדתה. אליה עשויה להצטרף לנדבר, שעל פי גורמים בישראל ביתנו היתה בין מי שהתנגדו בתקיפות לתמיכה בקואליציה בהצבעה הקודמת.

 

מפלגה אחרת שנתניהו סומך עליה אך עשויה לעורר בעיות היא כולנו. בשבוע שעבר היא שלחה מכתב ובו דרישות לשינויים במתווה, שהבולטת שבהן היא קביעת מחיר אחיד לגז, שיהיה נמוך ממה שנקבע וככל הנראה נמוך מ־5 דולר ליחידת אנרגיה. נוסף לכך דורשת כולנו סנקציות נגד חברות הגז אם לא יפתחו את לווייתן כנדרש או יפרו את ההסכם. כמו כן היא דורשת פיתוח צינור שני מתמר בידי המדינה.

  

ראש הממשלה ואביגדור ליברמן. נתניהו סומך על תמיכת ישראל ביתנו ראש הממשלה ואביגדור ליברמן. נתניהו סומך על תמיכת ישראל ביתנו צילום: אוהד צויגנברג

 

כולנו אינה מעוניינת לערער את יציבות הקואליציה, ונראה שדרישותיה נמצאות במרחב הגמישות של צוות קנדל המגבש את המתווה; מגעים בין המפלגה למשרד רה”מ מיועדים לבדוק שכולם ייצאו מרוצים. עם זאת, במפלגה יתקשו להסביר ציבורית נסיגה מהדרישות, אם תהיה כזאת, ושוקלים אפשרות של הצבת קווים אדומים לנתניהו. בהיעדר כחלון וגלנט מי שיובילו את המפלגה הם השר להגנת הסביבה אבי גבאי, שהצביע בממשלה נגד העברת הסמכויות, ויו"ר הסיעה רועי פולקמן, שיזם את מכתב הדרישות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x