דרעי סיכם: הכספים הקואליציוניים של ש"ס יממנו פטור ממע"מ
לפי הסיכום, הכספים הקואליציוניים שהובטחו לש"ס, בגובה 800 מיליון שקל בשנה, יממנו מע"מ 0 לנזקקים על מים, חשמל ותחבורה ציבורית; צוות מיוחד ימליץ על מתווה מוסכם ליישום ההחלטה בתוך 30 יום. תקציב ההשכלה הגבוהה יקוצץ ב-123 מ' ש'
שר הכלכלה, אריה דרעי, ושר האוצר, משה כחלון, הגיעו לסיכום, שסולל את הדרך לתמיכת ש"ס בתקציב - כך הודיעה לשכתו של דרעי. הממשלה צפויה להתכנס לדיון לילי בו תאשר את התקציב.
לפי הסיכום, הכספים הקואליציוניים שהובטחו לש"ס ואשר יועדו לתוכנית מע"מ 0 על מוצרי מזון בסיסיים - בגובה 800 מיליון שקל בשנה - יממנו מע"מ 0 לנזקקים על מים, חשמל ותחבורה ציבורית. צוות שמונה על ידי כחלון ודרעי ימליץ על מתווה מוסכם ליישום ההחלטה בתוך 30 יום.
- דו"ח המבקר על מערכת הביטחון: ככה לא מתייעלים
- משרד הביטחון מדגים איך (לא) נראית שקיפות
- נתניהו וכחלון סיכמו: המלצות לוקר לא ייושמו בתקציב הביטחון הקרוב
ההודעה עדיין רחוקה מלחשוף את היישום הסופי. על פי דרישת דרעי, אמור היה להינתן פטור ממע"מ לחשמל ומים לארבעת העשירונים התחתונים, וכן פטור מלא ממע"מ בתחבורה הציבורית. אלא שעלות התוכנית נאמדה ב-1.2 מיליארד שקל בשנה, והתקציב הנוכחי עשוי שלא להספי לכיסויה. בש"ס אומרים כי יהיו סיכומים נוספים עם האוצר. ש"ס תוכל להציג הישג של שינוי מדיניות המס בישראל, והחלת מע"מ דיפרנציאלי לפי מבחן הכנסה.
דרעי והשר לשירותי דת, דוד אזולאי, החרימו היום את ישיבת הממשלה על התקציב בעקבות סירוב האוצר להיענות לדרישתו.
בינתיים, שר המדע, הטכנולוגיה והחלל, דני דנון, הודיע כי תקציב משרדו זכה להגדלה משמעותית של 100 מיליון שקל, כשבין 2015 ל-2016 יעלה ב-20% ויעמוד על כ-520 מיליון שקל (כולל הרשאה להתחייבות). "רוב התקציב הנוסף יופנה לפרויקטים בפריפריה ולקידום המדע בקרב נשים ומיעוטים", אמר דנון.
לפי תוכניתו, בכל שנה תינתן תוספת של 15 מיליון שקל לחוגים, קייטנות ומלגות לסטודנטים בתואר ראשון. חלק משמעותי מתקציב המלגות הניתנות לסטודנטים בתחומי המדעים יוסט ממלגות לדוקטורנטים לטובת סטודנטים לתואר ראשון, כדי לסייע לכניסה לעולם האקדמי-מדעי. לפי הנתונים שמסר דנון, תקציב התוכנית לצמצום פערים דיגיטליים יגדל ב- 50% ויגיע ל-45 מיליון שקל. כמו כן, המשרד יתקצב לראשונה כנסים בינלאומיים שיתקיימו בישראל.
סיכום עם הסטודנטים
בתוך כך סוכם כי בסיס התקציב של המועצה להשכלה גבוהה יקוצץ ב-123 מיליון שקל ולא ב-260 מיליון כפי שתוכנן תחילה, בעקבות הסכמה בין משרד האוצר למשרד החינוך על חלופות לקיצוץ. במקביל, משרד האוצר התחייב להשקעה של 120 מיליון שקלים נוספים בבניית מעונות סטודנטים יד 2019 וכ-20 מיליון שקל לפרויקטים קהילתיים ומלגות.
על ההסכם חתמו נציגי האוצר, מנכ"ל מל"ג ות"ת, גדי פרנק ויו"ר התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות גלעד ארדיטי. במומ היו מעורבים שר החינוך נפתלי בנט, שמתוקף תפקידו הוא גם יו"ר המל"ג וח"כ מרב בן-ארי מכולנו, יו"ר השדולה למען ההשכלה הגבוהה בכנסת.
האוצר גם התחייב לפתוח בדיונים עם ות"ת בנושא התוכנית הרב שנתית הבאה למערכת ההשכלה הגבוהה שתצא לדרך באוקטובר 2016.
בנט אמר כי "זהו יום מוצלח לאקדמיה הישראלית. דאגנו לזרוע את זרעי פרס הנובל הבא, ההישגים המחקריים והייטק בעוד 20 שנה. השגנו הסכם תקציבי חשוב להשכלה הגבוהה בישראל שיבטיח את המשך שגשוגה של האקדמיה הישראלית, תוך השקעה מוגברת במעונות סטודנטים ובמעורבות החברתית שלהם״.
יו"ר התאחדות הסטודנטים ארדיטי אמר: "הסטודנטים היום הוכיחו שיש להם את הכוח להשפיע על סדרי העדיפויות במדינה. הבעיה המרכזית של מערכת ההשכלה הגבוהה ב'עשור האבוד' הייתה שכל גוף במערכת חשב רק על עצמו, בשבועות האחרונים הוכחנו ביחד עם האוניברסיטאות והמכללות שהראייה שלנו כמי שמובילים היום את מערכת ההשכלה הגבוהה היא לטווח הרחוק. מערכת השכלה גבוהה איכותית מתרגמת בסופו של דבר לצמיחה במשק, לעובדים טובים ומיומנים ולצמצום פערים חברתיים".
נתניהו: אגדיל את תקציב הביטחון בהמשך השנה
לפני כן נתניהו התייחס לראשונה בצורה מפורשת לכוונותיו לגבי תקציב הביטחון. בפתח ישיבת הממשלה על תקציב המדינה לשנים 2015-2016, ואמר כי מבחינתו, הביטחון קודם לכל הצרכים האחרים ובכוונתו להגדיל את תקציב הביטחון בהמשך השנה.
נתניהו ציין כי בכוונתו למזג בדרך כלשהי, שאותה לא פרט, בין המלצות ועדת לוקר לבין ההצעה של צה"ל לתוכנית רב שנתית, שכוללת צמצום חלקי של כוח האדם. נתניהו רמז בדבריו כי הוא עשוי להתנות את הגדלת התקציב באימוץ חלק ממסקנות ועדת לוקר שאינן אהודות על צה"ל ומשרד הביטחון, כמו למשל ההמלצות להגביר את השקיפות והבקרה מצד האוצר על תקציב הביטחון.
משיחות שקיים "כלכליסט" עם מספר גורמים במטה הכללי עולה כי בקרב חלק מהקצונה הבכירה ביותר בצה"ל שורר חוסר הסכמה עם הרמטכ"ל ושר הביטחון בנוגע להמלצות לוקר, כשחלק מהאלופים סבורים שההתנגדות לדו"ח היא החמצה של הזדמנות היסטורית.
אחרי נתניהו, גם שר האוצר משה כחלון התייחס לסוגיית תקציב הביטחון. כחלון חזר והדגיש כי מבחינתו הביטחון נמצא במרכז ודומה כי בחר להשמיע את המסר הזה מספר פעמים על מנת לפייס את שר הביטחון משה בוגי יעלון, שלקח באופן אישי את המלצות ועדת לוקר.
על פי הצעת התקציב שהוגשה לממשלה, תקציב הביטחון לשנה הבאה יעמוד על 56 מיליארד שקל. על פי המלצות ועדת לוקר יש להגדיל את התקציב ל-59 מיליארד שקל, אולם להתנות זאת ביצירת בקרה ושקיפות.