דרעי שומר את כולם במתח: עומד על דרישתו שמתווה הגז יובא לכנסת
עיני המערכת הפוליטית נשואות אל שר הכלכלה המחזיק בסמכות לאישור המתווה המנוגד לעמדת הממונה על ההגבלים העסקיים; ובינתיים, נתניהו הכריז כי ביום א' יובא המתווה לממשלה מבלי להתייחס לאישורו בכנסת
עם הצגת מתווה הגז, עיני המערכת הפוליטית נשואות אל שר הכלכלה אריה דרעי, שהוא עדיין בעל הסמכות היחיד לאשר את המתווה בניגוד לעמדתו של הממונה על ההגבלים העסקיים דיוויד גילה. דרעי הודיע היום כי הוא עומד על הודעתו מלפני כחודש, כי ישקול לחתום על סעיף 52 שעוקף את גילה רק לאחר אישור מתווה הגז במליאת הכנסת. עם זאת, בפתח מסיבת העיתונאים להצגת מתווה הגז, הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו כי יביא את המתווה לממשלה ביום ראשון "ומשם נתקדם", בלי להתייחס לכנסת.
- נתניהו: "הסכם הגז יכניס מאות מיליארדי שקלים לתושבי ישראל בשנים הקרובות"
- עם כל הכבוד למתווה, התחרות במשק עדיין רחוקה
- כחלון: "איכזבתי כמה אנשים בנושא מתווה הגז, צר לי על כך"
מסלול ההתקדמות הפוליטי עדיין לא ברור. המתווה צפוי לעבור ברוב משמעותי בממשלה, כאשר המועמדים היחידים הצפויים לא לתמוך במתווה הם השר להגנת הסביבה אבי גבאי, שלא ישתתף בישיבה בשל נסיעה לחו"ל אך יוכל “להשאיר פתק”, השר לביטחון פנים גלעד ארדן שהחרים את הישיבה הקודמת, וייתכן שגם דרעי.
בין סיעות הקואליציה אכן נבחנת האפשרות שהמתווה כלל לא יובא בסופו של דבר לכנסת, והדבר תלוי בין השאר בהתפתחות ישיבת הממשלה ביום ראשון. בקואליציה יש הסבורים שדרעי עשוי להסתפק באישור הממשלה כדי להשתכנע לחתום על סעיף 52, וזאת בתנאי שיקבל הישג נוסף בתקציב או בחוק ההסדרים. דרעי מכחיש את האפשרות הזאת בתוקף ועומד על דרישתו שהמתווה יובא לכנסת.
אם כך יקרה, ההצבעה ככל הנראה תיאלץ לחכות. עובדי הכנסת ייצאו לחופשה מרוכזת מיום שני הקרוב ועד סוף אוגוסט, שככל הנראה לא תופרע. המועד הבא הוא התכנסות הכנסת לאישור התקציב בקריאה ראשונה ב-2 בספטמבר, אך בקואליציה ובאופוזיציה מעריכים כי יהיה קשה לקיים באותו יום שתי הצבעות כה דרמטיות. הכנסת אמנם יכולה להתכנס בכל מועד לדרישת 25 ח”כים, אולם ההערכות הן שההצבעה תחכה לתחילת המושב הבא, שיחל באמצע אוקטובר.
רוב תשומת הלב במערכת הפוליטית מופנה למבנה החדש של קביעת מחירי הגז שנראה שקשה להבין ממנו מה יקרה למחיר הגז והחשמל בעשרות השנים הקרובות. גם איש המפתח דרעי אומר שילמד את פרטי המתווה ורק אחרי שישמע את כל ההסברים בישיבת הממשלה ביום ראשון יחליט כיצד להצביע. יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, שכבר הביע תמיכה נחרצת במתווה בגרסתו הקודמת ואף הבהיר שיתמוך בו אם יגיע לכנסת, חזר על תמיכתו הבוקר. עם זאת, ח"כ אורלי לוי-אבקסיס מסיעתו שהביעה התנגדות בלתי מתפשרת לאופן ההתנהלות מול חברות הגז, צפויה להמשיך ולדרוש חופש הצבעה.
גם בכולנו הובטח חופש הצבעה, אולם גם שם עדיין לומדים את פרטי המתווה. השר להגנת הסביבה אבי גבאי, שמביע בתקופה האחרונה התנגדות תקיפה למתווה המקורי ואף אמר כי "זהו מתווה לא טוב שצריך שינוי מהותי, ואני תומך בחופש הצבעה בסיעה" – לא ישתתף בישיבה. בסיעה עדיין מגבשים את עמדתם בנוגע למתווה, אך מביעים סיפוק מכך שכמה מהדרישות שהציגו השפיעו על המתווה: שיפור במסלול המחיר, הוספת כלים לפיתוח לווייתן ויותר שקיפות. ייתכן שבסיעה גם יתעקשו פחות על הדרישה לצינור שני מתמר.
יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל מהמחנה הציוני תקף הבוקר את הממשלה וטען שהפיצוץ עם חברות הגז היה לא אמיתי, אך אמר שהמתווה השתפר. עם זאת, ככל שכבל מתעמק במתווה, גם הוא חש כי מתווה המחיר עדיין לא טוב מספיק ויביא לעליית מחירים גבוהה מהנדרש. כבל מכין את עצמו להליך ההתייעצות, כאשר שר הכלכלה יגיע על פי החוק לשמוע את ועדת הכלכלה לפני הפעלת סעיף 52. ככל הנראה יהיה מדובר בסדרה של דיונים.
וחברתו לסיעה שלי יחימוביץ', מובילת המאבק הפרלמנטרי נגד המתווה, תקפה בחריפות את נתניהו ושטייניץ. "המפגן הפופוליסטי לא ימחק את הכתם הכבד הרובץ על ממשלת יוקר המחייה של נתניהו: הנצחתו של מונופול פרטי רב עוצמה, שיעשוק את אזרחי ישראל. חזינו במצג הון-שלטון שלא ייאמן: המדינה חדלה מלנהוג כריבון והתנערה מאחריות לאזרחיה. הזינוק במניית דלק הוא עדות מרשיעה עד כמה מגוחכת העמדת הפנים של הממשלה כאילו התמקחה עם החברות, כשבפועל המשחק היה מכור מראש. כשלי המתווה לא תוקנו ולו בפסיק. לחברות ניתנה שנת הארכה נוספת להתחייבות להזרמת גז מלוויתן, המחיר נשאר מופקע כשהיה, ונותרה ההתחייבות השערורייתית ליציבות שמייסדת את מדינת נובל-דלק האוטונומית לחופי ישראל; והחמור מכל - הנצחת המונופול הפרטי העוצמתי ביותר בתולדות המשק".
מלשכת השר דרעי נמסר בתגובה: "שר הכלכלה אריה דרעי עקבי ויעשה בדיוק מה שאמר לפני כחודש. השר דרעי ילמד את המתווה שסוכם עם חברות הגז, ישתתף בדיון בממשלה ובסופו יחליט כיצד להצביע. אם וכאשר המתווה יאושר בכנסת, השר דרעי ישקול האם לחתום על סעיף 52".
"ממשלת ביבי ממשיכה בהנצחת מונופול פרטי שיעשוק את האזרחים"
"כל שר שיצביע ביום ראשון בעד המתווה, מצביע נגד אזרחי ישראל ובעד עושק שלא היה כדוגמתו של הציבור", כך מסרה סיעת המחנה הציוני שהצהירה כי שלי יחימוביץ', איתן כבל, ופרופ' מנואל טרכטנברג ימשיכו להוביל מאבק נגד המתווה. "ממשלת ביבי ממשיכה בהנצחתו של מונופול פרטי רב עוצמה, שיעשוק את אזרחי ישראל. המדינה חדלה מלנהוג כריבון שמחזיק משאב יקר והתנערה מאחריות לאזרחיה, ובמקום זאת ניהלה משא ומתן מדומה וכנוע מול חברות הגז".
"תחת כל המלל המעייף של שר האנרגיה, חשוב שהציבור יידע - לא די בכך שהמחיר ההתחלתי עודנו גבוה מאוד בהשוואה לשווקים עם מאפיינים זהים, המחיר ימשיך לעלות על פני עשור לפחות משום שהוא מוצמד למדד המחירים האמריקאי. הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל לא מובטח עד שלא יונח הצינור הנוסף, והמתווה החדש אינו מזרז את הסדרת תהליך הנחתו.
"כשלי המתווה לא תוקנו ולו בפסיק. המונופול יישאר עימנו לנצח, אך ביבי שהבטיח להוציא את הגז יוצר חוסר וודאות על הוצאת הגז מלוויתן. המחנה הציוני תמשיך להיאבק למען כלל הציבור, ולא רק למען קבוצה מצומצמת של מקורבים", נמסר מהמחנה הציוני.