מדד מלניק צפה את ההאטה במשק, המדד של בנק ישראל פספס
מדד מלניק למצב המשק שפורסם לפני שבועיים הצביע על ירידה של 0.2% ביוני. מחשב המדד, פרופ' רפי מלניק, הסביר אז כי הירידות בשני המדדים האחרונים משקפות בלימה בשיעור צמיחת המשק
לא כולם הופתעו מאומדני הצמיחה המאכזבים שפרסמה אתמול (ב') הלמ"ס. מדד מלניק למצב המשק שפורסם לפני שבועיים הצביע על ירידה של 0.2% ביוני, בהמשך לירידה בשיעור זהה שנרשמה בו גם במאי.
- כצפוי: מדד יולי עלה ב-0.2%; הערכות - בנק ישראל לא יוריד ריבית
- השכר הממוצע ירד במאי ב-1.3% ל-9,361 שקל ברוטו
- בנק ישראל: חשיפת המערכת הפיננסית לשוק הדיור עדיין מהווה סיכון משמעותי
מחשב המדד, פרופ' רפי מלניק מהמרכז הבינתחומי הרצליה, הסביר אז כי הירידות בשני המדדים האחרונים משקפות בלימה בשיעור צמיחת המשק.
מדד מלניק מאבחן בזמן אמת את רמת הפעילות ואת התפניות בפעילות הכלכלית במשק, ומבחינה זאת הוא מסוגל להקדים את הנתונים הרשמיים שמפרסמת הלמ"ס. הנתון העיקרי שמדד מלניק מקדים הוא זה של תוצר הסקטור העסקי. אתמול אמתה כאמור הלמ"ס את מה שמדד מלניק צפה לפני שבועיים והודיעה כי התוצר העסקי ירד ברבעון הראשון של השנה בשיעור שנתי של 1%.
דווקא "אחיו הגדול" של מדד מלניק, המדד המשולב למצב המשק, התגלה הפעם כהרבה פחות אמין. מדד זה, שאותו מחשבת חטיבת המחקר של בנק ישראל, עלה ביוני ב- 0.4%, בהמשך לעלייה של 0.3% שנרשמה בחודש מאי.
עם פרסום המדד המשולב לחודש יוני, ציינו כלכלני בנק ישראל כי עלייה חודשית בשיעור כזה גבוהה מעט מקצב העלייה הממוצע של המדד המשולב בחודשים האחרונים, והיא נובעת מהעליות ביבוא מוצרי הצריכה, ביבוא התשומות לייצור, בשיעור המשרות הפנויות ובפדיון המסחר.