חברת החשמל רוצה לפתוח את החוזה מול חברות הגז
מתווה הגז הממשלתי קובע מנגנון הצמדה נוח יותר מזה שעליו חתומה חברת החשמל, וכך הוא מעניק יתרון ליצרני החשמל הפרטיים. החברה, שנותרה עם התנאים הגרועים במשק, תבקש לאחר אישור המתווה לפתוח את החוזה, לשפר את התנאים שנחתמו עם מאגר תמר ולהסיר את המנגנון שמקבע התייקרות
חברת החשמל תנסה לשפר את הצמדות חוזה הגז שלה מול שותפות תמר. המהלך יקודם עם אישורו הסופי של המתווה הממשלתי לשינוי משק הגז, כלומר ברבעון האחרון של שנת 2015. מבדיקת "כלכליסט" עולה שהחברה תנסה לדון עם שותפות תמר על ההצמדות שנקבעו במתווה ולא על מחיר הבסיס (5.04 דולר), שאותו מסמנים בה כ"סביר".
- יו"ר ועד עובדי חברת החשמל: "נתנגד לפגיעה בנו בחוק ההסדרים בכל האמצעים"
- בעקבות שבירת שיאי הביקוש לחשמל: חברת החשמל חזרה להשתמש בסולר
- נתניהו בוחן אפשרות לאשר את מתווה הגז בלי הצבעה בכנסת
הסיבה שחברת החשמל תנסה לשנות את הצמדות חוזה הגז שלה נעוצה בהתניה שנקבעה בעת חתימת החוזה, שלפיה בשמונה השנים הראשונות שלו (כלומר ממרץ 2013) יירשמו הצמדה למדד המחירים לצרכן האמריקאי ותוספת אוטומטית של 1%. עד עכשיו לא ברור מדוע נבחרה שיטה זו, אולם הפועל היוצא שלה הוא שמחיר הגז של החברה תמיד יעלה, וכך הוא יעלה את תעריף החשמל או לכל הפחות ימתן הוזלות אחרות.
החוזה הכי עקום במשק
בסביבת חברת החשמל מזכירים שהם דרשו בתחילת המשא ומתן הבטחה שלטונית לקבל תמיד את מחיר הגז הטוב ביותר. הממונה על הגבלים עסקיים פסל את הבקשה מנימוקי תחרות. מה שכן נשאר הוא הבטחה לדון בחוזה בתחילת העשור הבא. בדו"חות החברה נרשם: "נקבעו בהסכם שני מועדים שבהם כל צד יהיה רשאי לדרוש במקרה שהוא סבור כי מחיר הרכישה אינו משקף כראוי את מחיר רכישת הגז בשוק הישראלי ואת התאמת מחיר הרכישה (Price Re-Opener)". עוד נכתב: "בחלוף שמונה שנים ממועד תחילת זרימת הגז ממאגר תמר ידונו הצדדים (לבקשת מי מהצדדים) בהתאמת מחיר הרכישה בשיעור של עד 25%, תוספת או הפחתה; בחלוף עשר שנים ממועד תחילת זרימת הגז ידונו הצדדים (לבקשת מי מהצדדים) בהתאמת מחיר הרכישה בשיעור של עד 10%, תוספת או הפחתה". במילים אחרות, לחברת החשמל יש אפשרות להפחית את המחיר בעוד כמה שנים, אבל בהינתן תנאי הגז שנקבעו במתווה אף אחד לא רוצה לחכות.
לא פותחים חוזים ישנים
למעשה, למשרדי הממשלה היתה אפשרות לטפל בסוגיה במסגרת המתווה, אולם הבחירה היתה לא לפתוח חוזים ישנים, החלטה שאף עוגנה במסגרת פסגת היציבות לעשר שנים במתן חסינות רגולטורית. יתרה מזאת, תמחור חוזי הגז החדשים שייחתמו ממרץ 2016 ואילך מבטיח מחיר בסיס של 4.7 דולר ליחידת אנרגיה; חברת החשמל תשלם בתקופה זו כ־5.8 דולר. במילים אחרות, בידי הלקוח הכי גדול במשק, זה שקונה יותר מ־60% מהגז, נשאר החוזה הכי גרוע.
לפיכך בחברת החשמל ינסו להגיע להצמדות אחרות בחוזה בשכנוע שותפות תמר שמדובר בתקופה קצרה שלא תסב להם הפסד הכנסות. כך למשל יכולים להירשם נקודת יציאה בשנה הרביעית או ביטול התייקרות אוטומטית של 1% בכל שנה תוך ביטול הדדי של החלק השני של החוזה, שבו נקבעה הוזלה אוטומטית של 1% בכל שנה.