$
בארץ

כך מתכננת Uber לשכנע את הממשלה להתיר לה לפעול

Uber הזמינה מחקר שמפאר את יתרונות התחבורה השיתופית עבור הציבור. לאור התנגדות משרד התחבורה, בינתיים נראה שהיא בעיקר תיסע לירושלים

ליאור גוטמן 07:3118.08.15

הפעלת שירותי תחבורה שיתופית במטרופולינים תוריד את עלויות הנסיעה בכ־30% ותחסוך לציבור כחצי מיליארד שקל בשנה - כך עולה ממחקר שביצעה חברת TASC עבור אובר ישראל. החברה האמריקאית, שכרגע מפעילה בישראל שירות מוניות בהזמנה מסמארטפונים, הזמינה את המחקר כחלק ממאמציה לשכנע את הממשלה לאפשר את כניסתו של שירות אובר Xשהיא מפעילה ביותר מ־50 מדינות ברחבי העולם.

 

אובר Xהוא שירות שמאפשר לכל בעל רכב להפוך לנהג מזדמן בתעריף נמוך יותר מזה שנגבה במוניות מוסדרות. נכון להיום אסור להפעילו בישראל בשל רישוי חסר, חשש מהעלמות מס ולחץ של בעלי המוניות במדינה המתנגדים לפתיחת הענף לתחרות. שר התחבורה ישראל כץ אמר לא פעם בעבר שאין בכוונתו לאפשר את כניסת השירות המהווה תחרות ללא חוקים.

 

עם זאת, עבודות הרכבת הקלה בתל אביב והפקקים שצפויים בשנים הקרובות גורמים לחלק מפקידי האוצר והתחבורה לבחון שנית את מודל הסעות ההמונים, ובשבועות הקרובים מתוכננות מספר פגישות שמטרתן לבחון אפשרות של פתיחת שוק המוניות לתחרות - בתחילה אולי כפיילוט ראשוני ולאחר מכן בהפעלה מלאה.

 

כדי לשכנע את הפקידים בצדקת הדרך אובר פנתה כאמור לחברת הייעוץ TASC שניתחה את שוק המוניות בישראל, את התועלת הכלכלית ואת הפגיעה האפשרית שבהפעלת מודל אובר X.

 

מהמחקר עולה כי "בחינת ההשפעות מעלה כי הנהנים העיקריים מכך צפויים להיות הצרכנים, שיזכו לעלויות נסיעה נמוכות בכ־30% ולרמת שירות גבוהה יותר בדגש על שעות העומס, ובפרט צרכנים בעלי רמת הכנסה נמוכה יחסית. סך הגידול בעודף הצרכן, כתוצאה מירידת מחירי הנסיעה ומגידול בהיקף הנסיעות, מוערך בכ־500 מיליון שקל בשנה".

 

שר התחבורה ישראל כץ. ממתנגדי השירות שר התחבורה ישראל כץ. ממתנגדי השירות צילום: מאור סויסה

 

שוק מלא בחסמים

 

מניתוח שוק המוניות עולה שהחסמים לכניסה אליו גדולים מדי, שכן על מנת להפעיל מונית נדרשים רישיון הפעלה ומספר ייעודי שההשקעה בהם משמעותית. זמן קבלת רישיון חדש אורך כ־12 שנה והעלות של הרישיון מגיעה לכ־245 אלף שקל. לכן, לפי המחקר, השוק המשני שבו מעבירים רישיון מנהג לנהג פורח בשנים האחרונות שכן הוא מאפשר תהליך מהיר יותר מרכישת רישיון ממשרד התחבורה.

 

המשמעות לפי המחקר היא שמספר המוניות הכללי בישראל לא השתנה באופן מהותי משנת 2006 וקצב הגידול במספרן נמוך בכ־5% לשנה מקצב הגידול באוכלוסייה - מה שמעלה את הביקוש באופן שאינו תואם את ההיצע.

 

במחקר של TASC עולה עוד כי שווי שוק הנסיעות המיוחדות בישראל מוערך בכ־5.5 מיליארד שקל בשנה, המגלמים כ־124 מיליון נסיעות שרובן בתוך תחומי המטרופולינים הגדולים. החברה מעריכה כי עם כניסת מודל תחבורה שיתופית יעלה מספר הנסיכות לכ־138 מיליון בשנה תוך מתן שירות טוב יותר וירידה במחירי הנסיעות.

 

אפליקציית Uber אפליקציית Uber

 

משתדלת לסגור פינות

 

אובר מציעה לכאורה את כל הפתרונות הטכניים והרגולטורים להפעלה מלאה - חשבוניות יישלחו אוטומטית במייל, הנהגים יערכו תיאום מס שנתי, הנוסעים יזכו לביטוח בכל נסיעה והנהגים ייבדקו בציציות. וכך הלאה, עד לסגירת כל הפינות.

 

הבעיה היא ביישום ובשכנוע הרשויות. לא מדובר רק ברשויות המס אלא בעיקר במשרד התחבורה ובלובי של נהגי המוניות. בדיקה זריזה במשרד התחבורה מעלה שהם רחוקים מהטמעת השירות. ולכן, השורה התחתונה היא שאובר תיאלץ לבצע המון נסיעות לירושלים בטרם יופעל שירות אובר X בישראל.

 

מנכ"ל Uber ישראל יוני גריפמן מוסיף עוד כי מאחר שכל הנסיעות באובר X מתועדות וניתנות לתשלום רק באשראי ולא במזומן, החלת המודל דווקא תצמצם את היקף העלמות המס וקבלת תשלום בלא קבלות וחשבוניות. לכן, לדבריו, לרשות המסים דווקא יש את כל התמריצים לאפשר מודל של הסעה שיתופית בישראל.

 

יתרונות התחבורה השיתופית לפי אובר

 

  • הציבור יחסוך 500 מיליון שקל בשנה בשל העלייה בהיקף הנסיעות והירידה במחירן
  • אי השוויון יצומצם בשל שיפור הניידות בפריפריה
  • מספר כלי הרכב על הכבישים יופחת
  • היקף ההכנסות הבלתי מדווחות בשוק המוניות יצומצם

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x