מסין - ועד הזהב: שמונה סימנים לכך שהפאניקה בשווקים תימשך
1.1 טריליון דולר נמחקו מהשווקים הפיננסיים בשבוע האחרון; המשקיעים והאנליסטים תוהים האם מדובר בתיקון זמני או במשבר חדש שיטלטל את הכלכלה הגלובלית - הנקודות הבאות עשויות לתת רוח גבית לפסימיסטים מביניהם
1.1 טריליון הדולרים שנמחקו מהשווקים הפיננסים בשבוע האחרון השאירו את המשקיעים בעולם חלוקים - האם מדובר בימים הנוראים של הקיץ והכל יעבור עד ספטמבר או שאנחנו לקראת חורף קשה ומשבר פיננסי חדש בשווקים. בכל מקרה, המשקיעים נכנסו לפאניקה - 8 הסימנים האלה עשויים ללמד שהפאניקה כאן כדי להישאר.
1.מדד הפחד בזינוק השבועי החד בהיסטוריה
אין באמת מדד שיכול לכמת את רמת הפאניקה בשווקים. ואולם הדבר הכי קרוב לזה נקרא מדד התנודתיות - ה-VIX. מדובר במדד ממוצע של סטיית התקן הגלומה בארבעה זוגות של אופציות על מדד S&P 500. ה-VIX המקורי החל ב-1993, אז המדידה נעשתה על מדד S&P 100; בשנת 2003 הוחלט להרחיב את המדידה למדד הגדול יותר S&P 500.
השבוע האחרון היה גרוע מאוד למדד זה. ה-VIX זינק בשישי ביותר מ-45% לרמה הגבוה ביותר שלו מאז 2011 ובסך הכל השלים זינוק שבועי של יותר מ-120% - שיא היסטורי.
2.תשואות האג"ח של ארה"ב
כשיש ירידות בשווקים המשקיעים מחפשים מקום מקלט לכסף - בדרך כלל איגרות החוב הממשלתיות של ארה"ב והזהב.
התשואה על האג"ח הממשלתיות ל-10 שנים - שיורדת כשמחיר האיגרת עולה - נפלה בשישי לרמתה הנמוכה מזה 4 חודשים, לאחר ירידה שבועית של 14 נקודות בסיס (נ"ב אחת שווה 0.1% תשואה).
במקביל, הזהב, שכבר היה נראה בתחילת אוגוסט שלא יעלה מעל ל-1,100 דולר לאונקיה - הרים ראש בשבוע האחרון וסיים בשיא של חודש.
3. סין ירדה ב-11.5% בשבוע
סין היתה זו שהחלה את גל הירידות הנוכחי בשווקים עם הפיחות המפתיע בשער היואן לפני כ-10 ימים. מאז, וכמעט מדי יום, ניסו הרגולטורים בסין להשפיע על השוק על ידי הזרמת סכומי כסף עצומים. במקביל, בצעד מפתיע ובניגוד גמור למדיניות, קיימו ראשי הבנק המרכזי מסיבת עיתונאים על מנת להסביר את המהלכים.
עם זאת, למרות הניסיונות לשקיפות וכלכלה חופשית יותר מצד הרגולטורים בסין, הסימן המדאיג ביותר הגיע בלילה שבין שלישי לרביעי, אז הבנק המרכזי במדינה הזרים כ-19 מיליארד דולר לשווקים במטרה להגביר את הנזילות - ובתמורה קיבל מהמדדים ירידה חדה של 6%.
השילוב של התערבות אגרסיבית בשוק מצד הממשלה ומדדים שלא מגיבים למהלך, סימן לעולם כי ייתכן שקברניטי סין איבדו שליטה על הכלכלה השנייה בגודלה בעולם. ואיבוד שליטה כזה יכול להביא במהירות להתפוררותה.
4. הדולר והפד
עד לפני שבועיים, שיחת היום בחדרי המסחר בעולם עסקה בשאלה מתי הבנק המרכזי של ארה"ב יעלה את הריבית. אלא שהתנהגות השווקים בימים האחרונים טרפה את הקלפים. הירידה השבועית של הדולר מול סל 6 המטבעות המרכזיים בעולם (1.7%) בשילוב הפיחות של היואן הסיני שלחו את האנליסטים בעולם להערכה מחדש האם הריבית תעלה בכלל ב-2015.
עד תחילת הישיבה של הוועדה המוניטרית של הפד בה יוחלט על הריבית יהיו עוד 22 ימי מסחר בוול סטריט; נכון לעכשיו, אין ספק כי במידה שלא תהיה התאוששות מרשימה בשווקים, נושא העלאת הריבית בכלל לא יעלה לדיון.
5. סטנלי פישר והאינפלציה
סגן יו"ר הפד ונגיד בנק ישראל לשעבר, סטנלי פישר, הוא אחד האנשים החשובים ביותר בכלכלה העולמית, ואחד האחראים על המדיניות המוניטרית של הבנק המרכזי האמריקאי. כשפישר אמר לפני שבועיים כי הבנק המרכזי של ארה"ב מודאג מקצב האינפלציה הנמוך וכי לא יעלה את הריבית בארה"ב עד אשר האינפלציה תחזור למצב נורמלי - השווקים הקשיבו. ואם נוסיף לכך את העלייה המתונה של 0.1% במדד המחירים לצרכן שפורסם השבוע אנחנו מקבלים מסקנה אחד ברורה - פישר מודאג. וכשפישר מודאג, כנראה יש לו סיבה טובה לכך.
6. חודשים של ירידות בנפט
ביום שישי השלים הנפט הגולמי מסוג WTI שבוע שמיני ברציפות של ירידות - רצף אדום שלא נראה מאז 1986.
לגל הירידות הנוכחי אחראים בין השאר ההתחזקות של הדולר, הסכם המעצמות עם איראן, ההאטה בביקושים, אופ"ק והטכנולוגיה התקדמת של ארה"ב להפקת נפט. עם זאת, כאשר מחיר הנפט נקבע ברובו על ידי ספקולנטים, לסנטימנט בשוק יש השפעה מכריעה עליו. והסמנטימנט בימים אלו נמצא בשפל.
אז נכון שחבית נפט זולה יכולה לעזור במקרים רבים. ואולם המשך הירידות בשוק הנפט אל רמות של 30 דולר לחבית יכניס את חברות הנפט הגדולות בעולם לקשיים תזרימיים קשים שלא נראו מאז 2008. וכשאלו ייכנסו לקשיים - המשבר יכול להתרחב גם לשוק העבודה.
7. המטבעות המתעוררים
בשבוע האחרון ביצעו וייטנאם וקזחסטאן פיחות יזום למטבעות שלהן ועוררו מחדש את ההערכות כי מלחמת מטבעות חדשה עומדת בפתח. תוסיפו לכך את שאר המדינות כמו למשל ישראל, שמתערבות בשוק המט"ח כדרך קבע וקיבלתם שוק עצום של מטבעות שלא ממש מתנהל באופן חופשי אלא מנוהל על ידי בנקים מרכזיים בעולם.
8. אירופה
מעבר למשבר עם יוון וההתפטרות של ראש הממשלה - הבנק האירופי המרכזי הציג לפני קצת פחות משנה את התוכנית הגדולה בתולדותיו להבראה של השווקים - רכישת אג"ח בהיקף של 1.1 טריליון יורו. והנה, כ-9 חודשים לאחר הצגת התוכנית, לא רק שאירופה לא יצאה לצמיחה מחודשת - רוב הכלכלות ביבשת מתמקדות באיך לא להיכנס למיתון נוסף.