$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

המלחמה בהון השחור וצמצום הפטור ממס שבח הוצאו מחוץ לחוק ההסדרים

לחץ של יו"ר הכנסת על האוצר הוביל את העברת הצעת החוק המחייבת את הבנקים לדווח על הכנסות בחשבונות עסקיים למסלול חקיקה רגיל. גם ההצעה להסדרת העברת מידע בין הרשות לאיסור הלבנת הון לרשות המסים ירדה

עמרי מילמן ואורי תובל 22:1525.08.15

הרפורמה למלחמה בהון השחור הוצאה מחוק ההסדרים כשארבע הצעות החוק העוסקות בנושא יועברו להליך חקיקה רגיל, שם הן עלולות להיקבר. בנוסף, צמצום הפטור ממס שבח על דירה שהתקבלה בירושה או בעקבות רכישת דירה חדשה הוצא גם הוא מחוץ לחוק - כך החליטו שר האוצר משה כחלון ויו"ר הכנסת יולי אדלשטיין בדיונים על צמצום חוק ההסדרים.

 

שלושה נושאים מרכזיים אחרים - הקמת רשות החשמל, הרפורמה בענף הצאן וסעיף הקובע תקופת צינון של חצי שנה בין טיפול רפואי במסגרת ציבורית לטיפול במסגרת פרטית - יאושרו במסגרת החוק בקריאה הראשונה אולם מיד לאחר מכן יפוצלו להליך חקיקה רגיל שיקודם בנפרד. חוק ההסדרים יובא לקריאה ראשונה עם התקציב ביום רביעי הבא.

 

לפני כשבועיים פרסם היועץ המשפטי של הכנסת, איל ינון, חוות דעת הקובעת כי חוק ההסדרים מכיל מספר רב מדי של תיקוני חקיקה ולכן במתכונתו הוא "פוגע באופן מהותי במעמד הכנסת". אדלשטיין הודיע לאחר זמן קצר כי "החוק לא יעבור בהיקפו הנוכחי". בסביבת כחלון הבינו כי יצטרכו להשמיט מספר סעיפים מהחוק הגורר ביקורת מכיוון שהוא מאשר בחקיקת בזק תיקוני חקיקה רבים ומהותיים בלי ביקורת פרלמנטרית.

 

 

יולי אדלשטיין יולי אדלשטיין צילום: אלכס קולומויסקי

 

בימים האחרונים נפגשו צוותי עבודה מטעם כחלון ואדלשטיין למספר פגישות ארוכות, בהן היה מעורב גם יו"ר ועדת הכנסת דוד ביטן. בסופן הוחלט כי 15 סעיפים לא ייכללו בחוק ההסדרים כלל, ועיקרם חקיקת מס. כמו כן ייצאו מחוק ההסדרים שינוי מודל גמלת הסיעוד, וההחלטה המחייבת רשויות מקומיות לגבות מסי פיתוח.

 

 

לצפייה במסמך המלא של הסעיפים שייצאו מחוק ההסדרים – לחצו כאן

 

בנוסף, כאמור, שלושה סעיפים יפוצלו מהחוק לאחר הקריאה הראשונה: הקמת רשות החשמל החדשה שתאחד את הרשות הקיימת ואת מינהל החשמל, הרפורמה בענף הצאן שאמורה היתה לבטל את מכסות החלב שיפיקו המחלבות השונות, וסעיף שאמור היה לצמצם את כוחה של הרפואה הפרטית וקבע כי חייבת לעבור חצי שנה לפני שרופא יטפל באופן פרטי במטופל שהגיע אליו תחילה לטיפול במסגרת ציבורית.

 

 

 

את 18 הסעיפים הללו מתכוון כחלון לקדם כחקיקה נפרדת. אולם תהליכי חקיקה רגילים בכנסת אינם מוגבלים במשך הזמן הנדרש לחקיקתם והם פתוחים להשפעות חיצוניות. אדלשטיין אמר כי "אני שמח שהתקציב וחוק ההסדרים יוגשו במועדים שנקבעו, וזאת מבלי לפגוע ביכולתה של הכנסת לקיים הליכי חקיקה תקניים ומתוך שמירה על כבודו של הבית. אני יודע ששר האוצר חזר לפוליטיקה בכדי ליישם רפורמות שיטיבו עם האזרחים ואנחנו הבטחנו לסייע לו. לטעמי גיבשנו במאמץ משותף תוצר מאוזן שיביא להתנהלות כלכלית נכונה ורצויה למדינת ישראל".

 

כחלון אמר בעקבות הסיכומים כי "אני רואה חשיבות רבה בשמירה על מעמד הכנסת כגוף המחוקק. אני בטוח שחברי הכנסת מבינים את הדחיפות הציבורית בקידום החוקים המובאים במסגרת התקציב וחוק ההסדרים המלווה אותו לטובת אזרחי המדינה".

 

חוק ההסדרים יובא כאמור לקריאה ראשונה עם התקציב ביום רביעי הבא. למרות הפיצול בחוק, נראה כי הרפורמות הגדולות והמרכזיות שכחלון ביקש לקדם ובהן רפורמות הקורנפלקס, הפחתת עלות המוצר הפנסיוני, השינויים בקצבאות הילדים, דמי אבטלה לעצמאים, הרפורמה בענף הפטם,ושינויים נוספים בתחום הביטוח הרפואי – נשארו בחוק ההסדרים.

 

המלחמה בהון השחור תמתין

 

ההצעה המרכזית בתחום המלחמה בהון השחור שהתפצלה מהחוק עוסקת בשקיפות והעברת מידע. הצעה זו דורשת מהבנקים לדווח לרשות המסים על ההכנסות בחשבונות העסקיים של לקוחותיהם ועל חשבונות בעלי "סימנים מחשידים" שיקבע מנהל רשות המסים. ההצעה היתה אמורה לאפשר למנהל הרשות גישה למידע על מעלימי מס שנמצא בחשבונות הבנקים, בצורה שמפוקחת על ידי משרד המשפטים ונציג ציבורי. זאת בכדי לתקן את המצב כיום בו רשות מסים לא מקבלות מידע מבנקים בארצן, בעוד שבנקים במדינות זרות שמנהלות חשבונות עבור אזרחים ישראלים מעבירים מידע זה.

 

ההחלטה השנייה שיצאה מהחוק היתה אמורה להגדיר את עבירות המס החמורות כ"עבירות מקור", הגדרה שהיתה מאפשרת לרשות המסים לקחת חלק בחקירות שלהלבנת הון והיתה יכולה להחמיר את הסנקציות והעונשים על מעלימי מס כבדים. ההחלטה השלישית שהתבטלה היא הסדרת העברת מידע בין הרשות לאיסור הלבנת הון לרשות המסים, שכיום אסורה על פי החוק. החלטה נוספת שיצאה מהחוק היא סגירת פרצת המס של חברות הבית השקופות, לצורכי מס. ההצעה היתה אמורה למנוע מחברות לשנות את הגדרתן לסירוגין בכדי להמנע מתשלום מס.

 

נושא שנפל בשלב מוקדם מחוק ההסדרים היה סגרת פרצת חברות הארנק שמאפשרות למנהלים בכירים לקבל את משכורתם לחברה שתכליתה לקלוט את הכנסות הבעלים שלה. בכך שהם מעבירים את מרבית המשכורת לחברת הארנק, מצליחים בעלי המשכורות הגבוהות להמנע מתשלום מס הכנסה ולהסתפק בתשלום מס חברות. הנושא עלה וירד גם מחוק ההסדרים הקודם, של שר האוצר לשעבר יאיר לפיד .

 

ברשות המסים בנו על חוק ההסדרים בשביל לקדם חקיקה זו אותה ניסו לקדם ללא הצלחה במהלך השנתיים האחרונות דרך ועדת חוקה בראשה עמד ח"כ לשעבר דוד רותם.

 

הארגונים העסקיים: "הצעות החוק יקשו על עסקים"

נשיאות הארגוניים העסקיים התנגדו להצעות אלו בטענה שהם יגדילו את החיכוך של העסקים עם רשות המסים ובכך יקשו על העסקים בישראל. זאת, לאור מחקר של חברת הייעוץ לקסידייל ממנו עולה כי חברות אשראי ובנקים בארה"ב נדרשים לדווח רק על הכנסות עסקים באשראי, אפילו במקרים של הלבנת הון ומלחמה בטרור ובאיחוד האירופי אין כל חובה על הבנקים לדיווח כזה.

 

 

שרגא ברוש שרגא ברוש צילום: רותם מלנקי

 

בנשיאות חוששים גם כי מהלכי רשות המסים יכבידו את נטל הרגולציה בישראל, שלטענתם הוא מהגבוהים בעולם. עוד טוענים בנשיאות כי מעלימי מס במילא לא משתמשים בחשבון העסקי שלהם כדי לעשות זאת.

 

 

 

נשיאות הארגונים העסקיים מתנגדת גם להצעה לדווח על תכנוני מס מתוך חשש כי הדרישה תגדיל את החיכוך של העסקים עם רשות המסים, מה שיקשה על העסקים. מאחר וגם כך נטל הרגולציה בישראל הוא מהגבוהים בעולם לטענתם, מהלכי רשות המסים רק יכבידו אותו, ויקשו על כל בתי העסק בארץ במטרה למצוא את מעלימי מס, שגם כך, לטענתם, לא משתמשים בחשבון העסקי שלהם כדי להעלים מס.

 

הבנק העולמי העריך את היקף ההון השחור בארץ בכ־200 מיליארד שקל, כ־20% מהתמ"ג. על פי הערכות מומחי מס, שיעור העלמת המס בישראל הוא מהגבוהים בעולם.

 

באופן חריג, המחנה הציוני תקף את כחלון על ההסכמות בנוגע להסדרים: "החוקים שיצאו מחוק ההסדרים הם בדיוק העיזים שפקידי האוצר הכניסו לשלוף במועד הזה. חוק ההסדרים היה ונשאר חקיקה אנטי דמוקרטית שמבטלת את יכולתה של הכנסת לפקח על עבודת הממשלה. כחלון שנבחר על כנפי בשורות הרפורמות, בחר לזרוק הצידה את האמון שהציבור נתן בו ולהפוך לנתניהו 2. שר האוצר מתחמק מרפורמות רציניות שמתמודדות עם תחלואי המשק והחברה ולא הליך פרלמנטרי ראוי והגון. הרפורמות המוצגות בחוק ההסדרים ייסיעו בקושי, אם בכלל, בעזרה למעמד הביניים אבל ייעשו בהליך לא תקין ולא דמוקרטי של חוק ההסדרים".

 

יו"ר סיעת המחנה הציוני ח"כ מרב מיכאלי הוסיפה: "ההסדר שאליו הגיע שר האוצר עם יו"ר הכנסת הוא לעג לרש וזלזול בציבור הישראלי ובנציגים והנציגות שלו בכנסת. הממשלה שוב עוקפת את הכנסת ומסתירה מהציבור תקציב שתוקע אותו בשכר נמוך מדי שלא מאפשר לו להתקיים בכבוד וגם בהליך לא דמוקרטי. הגיע הזמן שהדמוקרטיה הישראלית תיפרד מחוק ההסדרים בכלל ומחוק ההסדרים הזה בפרט".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x