היועמ"ש מאשר לראשונה: נבדק מידע נגד הירש
לאחר הפרסום על בדיקת עסקאות ביטחוניות של חברה בראשות המפכ"ל המיועד גל הירש עם קזחסטן וגאורגיה, מאשר היועץ וינשטיין את קיום הבדיקה: "התקבל מידע, נבחן אם יש בכך כדי להשליך על מועמדותו של הירש"
היועץ המשפטי לממשלה מאשר כי נבדק מידע נגד המפכ"ל המיועד, גל הירש. לאחר הפרסום על כך שהיועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, בודק מידע שהתקבל מהמשטרה על שתי עסקאות ביטחוניות שבהן הייתה מעורבת החברה בראשות תא"ל (במיל') גל הירש - אישר היועץ את קיומה של בדיקה.
- דו"ח אלמוג קבע: "גל הירש פסול לפיקוד"
- המפכ"ל המיועד: מתווך שאימן בגיאורגיה ושאבטח במונקו
- המפכ"ל המיועד, גל הירש, תובע מחברת טבע דמי תיווך של 19 מיליון שקל
בהודעת משרד המשפטים נאמר כי "לאחר ההודעה על בחירתו של השר לביטחון פנים בגל הירש כמפכ"ל הבא, ופנייתו של השר ליועץ המשפטי לממשלה לבחון את המינוי, הגיעו ליועץ מידעים שונים שיש להם נגיעה לפעילות חברות אזרחיות שלפעילותן היה קשור הירש בשנים שלאחר פרישתו מצה"ל".
בהודעה נאמר עוד כי "בישיבה שקיים היועץ עם כלל הגורמים הרלבנטיים הוצגו עיקרי מידע זה וסוכם כי צוות המורכב מאנשי פרקליטות המדינה ומחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים יבדוק את הדברים בהקדם על מנת לבחון האם יש בכך כדי להשליך על מועמדותו של הירש. צוות זה החל כבר בעבודתו והוא יגבש בהקדם ממצאיו והמלצותיו, אשר יוצגו בפני היועץ המשפטי לממשלה לצורך גיבוש עמדתו המשפטית בעניין".
המידע נוגע לעסקאות ביטחוניות שבהן הייתה מעורבת החברה בראשות הירש עם קזחסטן וגיאורגיה. היועץ יצטרך לבדוק אם בעסקים מול ממשלות וגורמי הביטחון במדינות אלה היו סטיות מן החוק ומה מידתן. כן נבדק מידע לגבי אפשרות כי הירש עבר על החוק למניעת הלבנת הון.
ישראל חוקקה בשנת 2008 את החוק האוסר מתן שוחד לעובדי ציבור בעולם במהלך עסקאות, ובראשן עסקות ביטחוניות. גורם בכיר במשטרה אמר אתמול: "אנו מודעים לכך שבעסקאות ביטחוניות בעולם השלישי קיימות סטיות מהנורמה המערבית, סטיות שגם גופי ביטחון ישראלים רשמיים מבצעים. ברור שאם הירש סטה מן השורה הוא לא יוכל לשמש מפכ"ל". לדברי הגורם, "מוקד הבדיקה של המשטרה ושל היועץ יהיה אם יתברר שהירש התנהל במישור 'האפור'. במקרה כזה לא ייתכן שימונה לתפקיד השוטר מס' 1 אדם שמרחפת מעל ראשו עננה חוקית".
באגף החקירות והמודיעין במשטרה התקבלו מידע ותלונות על עסקאות נשק בחו"ל שבהם היה מעורב הירש בשנת 2008. המידע טרם נבדק. עם ההכרזה על מועמדותו של הירש עדכן ראש אגף החקירות והמודיעין, ניצב מני יצחקי, את היועץ המשפטי לממשלה בדבר המידע. המידע עבר לבחינה בלשכת היועמ"ש וככל הנראה יועבר גם לבחינת ועדת טירקל. עם זאת, מדגישים גורמים במשטרה כי יש להתייחס בזהירות למידע, שלפחות חלקו, מגיע מגורמים אינטרסנטים.
המידע על תלונות במשטרה התקבל אתמול בלילה במשרדו של וינשטיין ובימים הקרובים הוא וצוותו יקבלו החלטה לגביהן. המסמכים והמידע על עסקיו הפרטיים של הירש כוללים מידע שהועבר על-ידי השר לביטחון פנים גלעד ארדן ובהם כלולה סקירה על פועלו של מפקד אוגדת הגליל במלחמת לבנון השנייה כאיש עסקים ובמוקד עסקיו הביטחוניים. לווינשטיין הגיעו גם תלונות על ניגודי עניינים ופעולות שנראו למתלוננים כלא חוקיות ולא ראויות.
אם יאושר המינוי, הירש יצטרך לעבור סריקה דקדקנית של עסקיו גם כדי לחתום על הסכם ניגוד עניינים שימדר אותו ואת מקורביו כליל מהעסקים ומרווחיהם. מטרת הבדיקות שנערכות בלשכת היועץ היא להציג לממשלה חוות דעת טרם ההצבעה על המינוי ובשורה התחתונה אם ניתן יהיה להגן על המינוי בבג"ץ במקרה של עתירה, או אם המינוי מעלה קשיים משפטיים משמעותיים. בכיר במשרד לביטחון פנים העריך כי וינשטיין לא יפסול בסופו של דבר את המינוי.
חוות הדעת של היועץ תתמקד בכמה מישורים: האם תהליך המינוי נעשה על פי הכללים, אם הירש התנהל באופן לא חוקי לאורך חייו, בצבירת רכושו ובמהלך שירותו בצה"ל ואם עבר על החוק והנהלים במהלך עסקיו הפרטיים. שאלה אחרת שתעלה תהיה אם ניסיונו של הירש כמפקד בצבא, כולל פיקוד על בה"ד 1 ועד כהונתו כתת-אלוף וכסגן מפקד פיקוד העומק במילואים, עונים באורח סביר להגדרה של ניסיון פיקודי וניהולי. שופט עליון לשעבר סבור שווינשטיין לא ידון כלל במחאת ההורים השכולים, שכן אין זה שיקול הנמנה על שיקוליו של היועמ"ש.