פיצוץ בין האוצר לוועדת הכנסת: התקציב נתקע
לאחר אישור התקציב וחוק ההסדרים אמש התכנסה הוועדה כדי לקבוע אילו ועדות ידונו בסעיפים השונים, אך מחלוקת בין אנשי האוצר לחברי הוועדה הובילה את היו"ר לדחות את הדיון לשבוע הבא. המשמעות: וועדות הכנסת לא יוכלו להתחיל לדון בתקציב בתחילת השבוע כמתוכנן
פיצוץ לילי בוועדת הכנסת. לאחר אישור התקציב וחוק ההסדרים אמש, התכנסה הוועדה כדי לקבוע אילו ועדות ידונו בסעיפי החוקים השונים. אולם חילוקי דעות בין אנשי האוצר לחברי הוועדה הביאו את יו"ר הוועדה, דוד ביטן, לקטוע את הדיונים בסביבות השעה שתיים בלילה ולדחות את המשך הדיון לשבוע הבא.
- ההשראה מנתניהו: החיפזון של כחלון
- ש"ס הסתפקה באזהרה לכחלון, והכנסת אישרה את התקציב בקריאה ראשונה
- הרצוג על התקציב: נתניהו וכחלון - מכרתם את כולנו
בזמן הדיון החליטו חברי הוועדה להוציא שני סעיפים מחוק ההסדרים לחקיקה רגילה, בניגוד לסיכומים המוקדמים בין האוצר לכנסת. כמו כן, הוחלט להחליף את הוועדות שידונו במספר סעיפים אחרים. אנשי האוצר טענו נגד החלטת חברי הוועדה וטענו כי אלה לא עומדים בסיכומים. המשמעות של דחיית הדיון: הקואליציה תצטרך לכנס מחדש את המליאה בפגרה לאישור ההסכמות הסופיות שאליהן תגיע הוועדה, וועדות הכנסת לא יוכלו להתחיל לדון בתקציב בתחילת השבוע כפי שתוכנן, כך שיהיה עיכוב של כמה ימים בקידום התקציב.
לפי התכנון המקורי, הוועדה אמורה היתה להתכנס הבוקר כדי להשלים את הדיון ולנצל את כינוסה המיוחד של המליאה שנמשך מאמש. לאורך השבוע ניהלו אנשיו של שר האוצר כחלון דיונים עם ביטן, ראשי הוועדות הכלכליות בכנסת ונציגים של גופים הקשורים לרפורמות לגבי זהות הוועדות שידונו בסעיפים. נראה היה שהגיעו להסכמות.
אולם בדיון, חברי הכנסת מהקואליציה והאופוזיציה טענו שהאוצר מנסה להעביר שינויי חקיקה מהותיים ללא היגיון. "לא נהיה חותמת גומי", אמרו הח"כים. אנשי האוצר מנגד, כעסו ודחו את הפשרות שהציע ביטן. למרות לחץ מצד יועצת ראש הממשלה, פרח לרנר, שביקשה מביטן לסיים את הדיון כבר בלילה, הוא אמר שהאוצר לא משתף פעולה עם הפשרות - ודחה את הדיון. נציגי הממשלה סירבו שהמליאה תאשר את ההסכמות החלקיות אליהן הגיעה הוועדה.
חברי הוועדה הוציאו שני סעיפים מהחוק והעבירו אותם לחקיקה רגילה. הראשון בפרק במסים - הרחבת סמכויות פקיד השומה בעניין קנס הגירעון. השני עורר את המתח בין הצדדים: צמצום הזכאות לדמי אבטלה עד גיל 35. הח"כים טענו שזו פגיעה בצעירים בתקופה הקשה בחייהם והחליטו להעביר גם את הסעיף הזה לחקיקה רגילה.
שינוי תקופת הזכאות לצעירים עד גיל 35 אמורה לחסוך 80 מיליון שקל. באגף התקציבים התנגדו להוצאת הסעיף, שממילא אמור לעבור לוועדה מקצועית שתדון בו גם אם יישאר במסגרת חוק ההסדרים. מי שהוביל את הוצאת הסעיף לחקיקה רגילה היה יואב קיש מהליכוד.
לאחר הדיון אמר קיש כי "אני תומך בתקציב אך לא אתן יד לפגיעה בדור הצעיר. מדובר בצעירים עד גיל 35 שמטבע הדברים מחליפים עבודות בצורה תדירה יותר ונמצאים לא מעט בסטטוס של 'בין עבודות' או חיפוש עבודה. צמצום דרמטי באפשרות שלהם לקבל דמי אבטלה בזמן כה קריטי היא טעות".
אולם מה שהוביל לפיצוץ היו שינויים בכמה ועדות. האוצר ביקש שוועדת העבודה (בראשות אלי אללוף מכולנו) תדון בסעיף של הפחתת מימון פעולות למניעת תאונות עבודה. הח"כים זעמו על כך שזהו קיצוץ לא ראוי, כי המימון חוסך כסף בחשבון כולל. באוצר השיבו כי יש למצוא מקורות מימון לתקציב וכי "הסעיף הוא לא כמו שזה נשמע" - תשובה שעוררה כעס רב מצד הח"כים. הוועדה החליטה להעביר את החוק לוועדת הכספים בראשות משה גפני. מכאן הדיון כבר לא התקדם ולמרות ניסיון פשרה בהובלת ביטן, הוחלט לדחות את הדיון.
בנוסף הוועדה שינתה כמה ועדות לעומת התכנון המקורי, בלי להוציא את הסעיפים מחוק ההסדרים. הגדלת כיסוי קופת החולים עבור ניתוח פרטי עבר מוועדת העבודה לכספים. דרך דומה עשה הסעיף שקבע שנפגעי תאונות דרכים יטופלו על ידי קופות החולים ולא ביטוח לאומי. גם סעיף התמלוגים שרשות שדות התעופה משלמת למדינה עבר מוועדת הכלכלה לוועדת הכספים.
בשל הפיצוץ, הוועדה לא דנה בחוק ששינסקי 2, ברפורמות בתחום הבנקאות, בהקמת רשות החשמל ובפיתוח הלאומי. זוהי העילה הפורמלית לכך שההחלטות הרבות שנקבעו עד אותו שלב לא חזרו לאישור מליאת הכנסת. כינוס המליאה בפגרה דורש התראה של יומיים. ועדת הכנסת תתכנס ביום שני כך שבכל מקרה דיוני ועדת הכספים שתוכננו להיפתח ביום ראשון - לא יתקיימו. יש לציין שלוועדות יש ימי דיונים מועטים, פחות מ-40, בשל החגים. לכן העיכוב עשוי להתברר כמשמעותי.
כפי שנקבע מראש בשיחות בין כחלון ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, חוק ההסדרים כבר צומצם בכ-15 סעיפים עוד לפני הגשתו לקריאה ראשונה. שתי רפורמות נוספות פוצלו מהחוק לאחר הקריאה הראשונה ויקודמו כחקיקה רגילה: הרפורמה בענף הצאן שיידונו בוועדת הכלכלה ותקופת הצינון בטיפול הרפואי בין מפגש במסגרת ציבורית לטיפול במסגרת פרטית.
סעיפים בולטים שלגביהם הגיעו להסכמה: ועדת הכלכלה תדון ברפורמה בענף הפטם שמטרידה מאוד את ארגוני החקלאים. הוועדה בראשות איתן כבל מהמחנה הציוני תעסוק גם ברפורמת הצאן וחיבור מפעלים לגז. ועדת העבודה תדון ברפורמת הקורנפלקס, ביטוח הרפואי וביטוח לאומי.