המע"מ יופחת הלילה ל־17%
ההפחתה הגיעה על רקע עודפי גבייה של 2.6 מיליארד שקל שהצטברו מתחילת השנה ונתוני הצמיחה האפסיים שנרשמו ברבעון השני. בינואר תיכנס לתוקף הורדת מס החברות
הלילה יירד המע"מ ב־1%, משיעור של 18% לשיעור של 17%, בגלל החלטתם של שר האוצר משה כחלון וראש הממשלה בנימין נתניהו מתחילת ספטמבר, שקבעה שגם מס החברות יירד בינואר מ־26.5% ל־25%. שתי הפחתות המסים צפויות להקטין את הכנסות המדינה בכ־6 מיליארד שקל בשנה.
- ועדת הכספים אישרה: המע"מ יופחת ב-1%
- הורדת המע"מ תוזיל רכבים משפחתיים בעד אלף שקל
- הפחתת 1% במע"מ תחסוך למשפחה 90 שקל בחודש בממוצע
הפחתת המע"מ הגיעה על רקע שני נתונים עיקריים. הראשון הוא עודפי גבייה של כ־2.6 מיליארד שקל שהצטברו בקופת המדינה מתחילת השנה, והשני הוא ההאטה בצמיחה במשק - ברבעון הקודם עמדה הצמיחה על שיעור זניח של 0.1% בלבד. הפחתת המע"מ אמורה לעודד את הציבור להגדיל צריכה, שכן היא אמורה להוריד מחירים. עם זאת, בדרך כלל הפחתות כאלו מתחלקות בין היצרנים לצרכנים, כך שלא צפויות הוזלות של 1% בכלל המוצרים.
ההחלטה להפחית מסים גררה ביקורת קשה מצד חברי הקואליציה כלפי כחלון, שכן לדבריהם הטענות בדבר מחסור בכסף גרמו לו לדרוש מהם לקצץ בהסכמים הקואליציוניים. ניכר כי הוא העדיף להפחית מסים מתוך הבנה שבקואליציה הנוכחית יהיה קשה להפחית את הגירעון עם עודף ההכנסות, בשל הדרישות הסקטוריאליות הרבות מצד חברי הקואליציה. כיום הגירעון עומד על 2.9% - הרבה יותר מיעד הגירעון המקורי הקבוע בחוק, שעומד על 2%.
המע"מ הועלה ל־18% באמצע 2013, על ידי שר האוצר לשעבר יאיר לפיד, שנה לאחר העלאה נוספת של 1%. כלכלנים רבים טוענים שמכיוון שהמע"מ בישראל אינו יציב ועולה ויורד לעתים תכופות, הפחתתו לא תגרום לציבור לצרוך יותר, שכן הוא אינו מאמין ביציבותו. מתוך הנחה או חשש שהוא יעלה בהמשך, לא יזדרז הישראלי הממוצע להגדיל את הצריכה. חיזוק לכך הגיע מכיוונו של כחלון עצמו, שאמר כי אם יתעורר הצורך, יעלה המע"מ שוב.
כך או כך, לפי חישוב "כלכליסט" הפחתת המע"מ ב־1% צפויה לחסוך 90 שקל בממוצע בחודש למשפחה לכל היותר, ורק אם היא באמת תגולגל במלואה לצרכנים.