גפני יקדם את ששינסקי בוועדת הכספים כדי להגביר לחץ ציבורי
המלצות הוועדה לבחינת מיסוי משאבי הטבע אמנם נכללו בחוק ההסדרים, אך ראש הממשלה קבע כי ועדה בין־משרדית תחרוץ את גורלן. בתמיכתו של שר האוצר, יו"ר ועדת הכספים יעלה את ההמלצות לדיון ציבורי אחרי החגים כדי לתת להן רוח גבית
יו״ר ועדת הכספים משה גפני יתחיל מיד לאחר החגים בקידום המלצות ועדת ששינסקי 2 לבחינת מדיניות הממשלה בנושא מיסוי משאבי טבע, כפי שאלו נכללו במסגרת חוק ההסדרים. זאת על אף הפשרה של משרד האוצר עם לשכת ראש הממשלה, שלפיה ועדה בין משרדית המכונה "צוות הרביעייה" היא שתגיע להסכמות בדבר צורתו הסופית של חוק ששינסקי. כך, בד בבד עם דיוני הרביעייה, ינהל גפני בכנסת דיון גלוי בנושא ובו יקדם את עמדתו, שהיא כעמדת שר האוצר משה כחלון. זאת, בניגוד להודעתו של גפני לפני כשבועיים לפיה לא ידון בסעיף ששינסקי עד שיוכרע בדיוני הרביעייה.
- כחלון הבטיח לגפני 400 מיליון שקל נוספים בהטבות לפריפריה
- ועדת הכספים אישרה: המע"מ יופחת ב-1%
- גפני: "אין מנועי צמיחה. אנחנו בדרך למיתון"
לשכת ראש הממשלה דרשה לפצל את חוק ששינסקי מחוק ההסדרים ולהחזיר את הנושא לדיון בממשלה, אבל בגלל התנגדותם של שר האוצר כחלון ושר הכלכלה אריה דרעי, ומחשש לפיצוץ בקואליציה, הוחלט להמשיך לקדם את החוק במסגרת חוק ההסדרים.
כפשרה סוכם שתוקם ועדת הרביעייה, שכוללת את אמיר לוי הממונה על אגף התקציבים באוצר, עמית לנג מנכ״ל משרד הכלכלה, אבי ליכט המשנה ליועמ״ש לממשלה ואלי גרונר מנכ״ל משרד ראש הממשלה. על פי ההסכמה, הוועדה אמורה להגיע להסכמה פה אחד בנושא, שאם לא כן, הדיון חוזר לממשלה, ולכן ששינסקי היה צפוי להיות הנושא האחרון שיידון בוועדה.
לכן, על פי הערכות, הקמת הרביעייה היתה למעשה קבורה של המלצות ששינסקי, אך הדיון בוועדת הכספים שמבקש לנהל כעת גפני עשוי לעורר את דעת הקהל הציבורית, והיא תכפה על לשכת ראש הממשלה לקבל החלטות גם אם הן אינן תואמות את הלחצים שמפעילים ראשי רשויות חברי מרכז הליכוד.
גפני עצמו אישר בסוף השבוע כי ״אנחנו נקיים דיון מקצועי ומסודר באופן כזה שלמקבלי ההחלטות בעניין יהיה ברור שהם עומדים למבחן ציבורי. נתחיל את הדיונים בכל מקרה ולא נחכה לרביעייה. אני אפעל על פי הסדר הנהוג ואני לא מתכוון להעביר חוק רק אחרי שהממשלה תקבל את ההחלטה״.
הסוגיות שבהן הרביעייה דנה כוללות בין השאר את הטיפול במנגנון ההחרגה של מיסוי תעשיות ההמשך של כיל, כמו מפעל המגנזיום, תרכובות ברום ומפעלי הדשנים והחומצות.
כיל טוענת שמפעל המגנזיום הוא הפסדי ומתקזז עם רווחיות הפקת האשלג. על בעיה דומה מעידים בכיל גם בפעילות מפעלי הדשנים המיוצרים מפוספטים.
ועל כן, עם פרסום ההמלצות הסופיות של ועדת ששינסקי 2 הודיעה כיל כי בכוונתה לסגור את מפעל המגנזיום, המעסיק כ־400 עובדים, ולהנהיג תוכנית התייעלות במפעל הברום.
גפני, שמצדד בעמדת האוצר לדון במיסוי הפקת כל משאב בנפרד, אמר בסוף השבוע כי ״העיקרון היה והינו מה שהקדוש ברוך הוא נתן לאזרחים שייך לנו ולא לקבוצה מצומצמת״.