קפיטליזם 3.0
מחיר הדליפה
ענקית האנרגיה BP תפצה את ארה"ב ב־20.8 מיליארד דולר
הפיצוץ באסדת הקידוח של BP במפרץ מקסיקו, 1.5 ק"מ מתחת לפני הים, הביא למותם של 11 אנשי צוות ולפציעתם של 17 אחרים.
הפיצוץ נגרם בגלל הרצון של BP לקצץ בעלויות. הממשל האמריקאי מצא כי הסיבה לדליפה היתה שימוש ביציקת בטון פגום באתר הקידוח, שנבעה מרשלנות BP והקבלן המבצע באתר. בתחילת 2011 האשים הבית הלבן את BP כי אותן תקלות נבעו מרצונה של חברת הענק לקצץ בעלויות.
1. פריסת תשלומים
ארה"ב נתנה ל־BP אורך נשימה
"סגירת החשבון" מול הממשל האמריקאי הביאה את BP לתג מחיר כולל של 54 מיליארד דולר בגין נזקי הדליפה. מדובר בסכום עצום בהשוואה לשווי השוק הכולל של החברה, העומד על 100 מיליארד דולר. אבל בארה"ב כמו בארה"ב, לא אוהבים למוטט חברות ענק, גם אם הן הביאו לפגיעה אנושה באחד מאוצרות הטבע הגדולים של המדינה — ול־BP ניתנו 18 שנה לעמוד בתשלומי הפיצוי לממשל ולנפגעים השונים. אולי בגלל זה אמר מנכ"ל BP בוב דאדלי על סכומי התביעה: "המספרים הם עצומים, אבל עכשיו נוכל לתכנן קדימה".
2. המניה טרם התאוששה
בחמש שנים ירדה המניה ב־43%
התכנון של דאדלי עשוי להביא קצת נחת לבעלי המניות של BP, שראו את המניה מתנדנדת למעלה ולמטה מאז האסון. בשורה התחתונה, מאז תחילת הדליפה ועד היום רשמה מניית BP תשואה שלילית של 43%. באותה תקופה רשם מדד S&P 500 תשואה חיובית של 66%. במילים אחרות: מי מבעלי המניות שהחליטו לנטוש את הספינה של מניית BP עם גילוי הדליפה — עשו בשכל. התוצאות של הדליפה ניכרו היטב גם בדו"חות הרבעון השני: החברה רשמה הפסד של 6.3 מיליארד דולר בגלל הכרה בהוצאות פיצוי נוספות.
3. חמש שנים זה לא מספיק
עוד מוקדם להעריך אם הפיצוי הולם
אף שחלפו יותר מחמש שנים מיום הדליפה (20 באפריל 2010), היקף הנזק האמיתי לסביבה מאותה דליפה הרסנית טרם התברר במלואו, ועל כן קשה מאוד להעריך אם מדובר בפיצוי הולם בעבור הנזקים שגרמה BP לסביבה וליכולת הפרנסה של תושבי מפרץ מקסיקו מדיג ומתיירות.
התובעת הכללית של ארה"ב לורטה לינץ' טענה השבוע כי "BP קיבלה את העונש שהגיע לה", אבל צריך לקחת את הדברים בעירבון מוגבל כשהם מגיעים ממי שחתמה על הפשרה עם BP מטעם הציבור.
4. דולפינים מתים
בעלי חיים לא שורדים באזור הדליפה
עם תופעות הטבע שנצפו בשנים האחרונות במפרץ מקסיקו אפשר למנות מוות לא ברור של דולפינים, הופעה של נקודות כתומות על אלמוגים וצדפים, היעלמות של צבי ים, פגיעה בזנים שונים של עצים וצמחיית ביצות בלואיזיאנה. כמו כן עד היום נמשכת פליטתם של גושי זפת לחוף.
בוני שומאכר, לשעבר פיזיקאית של נאס"א, אמרה ב־2013 בטיסה מעל האזור כי היא רואה הידרדרות של משמעותית של חיי הים מסביב לאתר הקידוח, ובמילותיה: "מפרץ מקסיקו באזורים שמסביב לקידוח הפך למדבר".