$
בארץ

מחצית מהשכירים חיים מפחות מ-5,748 שקל בחודש

נתונים חדשים של הביטוח הלאומי חושפים את הפער בין הסטטיסטיקה למציאות: כאשר מתייחסים גם לחודשים של אבטלה השכר הממוצע ב-2013 ירד לכ-8,200 שקל והפערים בין העשירים והעניים רק גדלים

מיקי פלד 16:1207.10.15

מחצית מהשכירים בישראל השתכרו ב-2013 פחות מ-5,748 שקל בחודש ברוטו, כך עולה מנתונים חדשים שמפרסם היום (ד') הביטוח הלאומי.

 

 

השכר הזה מהווה עלייה של 4.6% לעומת השנה הקודמת (2012), אך בוודאי שלא מדובר בסכום שניתן לחיות ממנו חיי רווחה במקרה שיש יותר מילד אחד, גם אם שני ההורים עובדים. בקרב עצמאים השכר החציוני היה 4,751 שקל בחודש, עלייה של 4.4%.

 

הביטוח הלאומי מסתמך על נתונים שהתקבלו ממעסיקים ודיווחים סופיים של עצמאים, כלומר מבלי לקחת בחשבון תוספת של מענק עבודה (מס הכנסה שלילי). בניגוד לנתונים שמפרסת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, הנתונים של הביטוח הלאומי מאפשרים להסתכל גם על ההכנסה השנתית של שכירים ולא רק חודשית, וכך לקחת בחשבון מצב של אבטלה בחלק מהשנה.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: עמית מגל

 

אם מסתכלים רק על נתוני השכר החציוני (שמחצית מהעובדים השתכרו מתחתיו ומחצית מעליו) לחודש עבודה, כלומר רק של אותם שכירים שעבדו בחודש מסויים, אז התוצאה היא שהשכר החציוני של שכירים הוא 6,249 שקל בחודש ברוטו והשכר הממוצע הוא 9,708 שקל בחודש ברוטו. לשם השוואה, השכר הממוצע של שכירים כאשר מתחשבים גם בחודשים בהם לא היתה עבודה הוא 8,247 שקל בחודש ברוטו.

 

הנתונים של הביטוח הלאומי מראים כי לאורך השנים התחזקה מגמת האי-שיוויון בין השכירים בישראל. אחד המדדים לפערים הוא היחס בין השכר החציוני לשכר הממוצע, כיוון שאם הפער הזה גדל משמעו שיש קבוצה קטנה שמשתכרת שכר גבוה ומושכת את השכר הממוצע כלפי מעלה. כך, אם בישראל בשנות ה-70' השכר החציוני היה כ-90% מהשכר הממוצע, אז כיום מדובר על כ-66%.

 

הנתונים על פי יישוב מראים כי אחת הפערים הללו הם גם פערים בין מגזרים שונים. כך לדוגמה השכר הממוצע ביישובים העירוניים הלא יהודיים נמוך בכ-31% מהשכר הממוצע ביישובים היהודיים. השכר הממוצע הגבוה ביותר נמדד לשכירים המתגוררים בסביון (18,821 שקל) ובכפר האורנים, במועצה אזורית מטה בנימין (18,406 שקל). השכר הנמוך ביותר נמדד אצל השכירים תושבי מודיעין עילית (5,476 שקל), ג'סר אל-זרקא (5,419 שקל) וביר הדאג', כפר בדואי באזור הנגב הצפוני (5,354 שקל).

בטל שלח
    לכל התגובות
    x