"תפקיד רשות החשמל הוא לקבוע תעריפים ולא להגן על הציבור מהממשלה"
מנכ"ל משרד האנרגיה החדש, שאול מרידור: "הקמת רשות החשמל החדשה היא תיקון שאמור להשוות אותנו לעולם"
"המצב החוקי היום שיש רשות חשמל עצמאית ומינהל חשמל ממשלתי, ושניהם בעלי אותם סמכויות, גרר ויכוחים שהביא אותנו כל פעם מחדש למשרד היועמ"ש כדי שיתן פתרון מי צודק. היום אני יכול לומר לכם שאם לאורך השנים היינו משקיעים את הזמן שהיינו במשרד של המשנה היועמ"ש אבי ליכט בפיתוח משק האנרגיה היום היינו רצים ולכן, הקמת רשות החשמל החדשה היא תיקון שאמור להשוות אותנו לעולם", - כך אמר היום (ג') מנכ"ל משרד האנרגיה שאול מרידור, זאת בהופעה רשמית ראשונה לאחר כניסתו לתפקיד.
- נשלם פחות: תעריף החשמל לצרכנים יירד החודש ב-6.2%
- אצבע בעין של נתניהו: כחלון בוחן את מינויה של פרקש־הכהן לתפקיד בכיר באוצר
- האוצר דורש מרשות החשמל לקצץ בחצי את הורדת התעריף
מרידור אמר את הדברים במסגרת הוועדה המיוחדת בראשות ח"כ אלי כהן (כולנו) שאמורה לדון ברפורמות השונות של חוק ההסדרים, כאשר אחת הראשונות היא הקמת רשות החשמל החדשה. מדובר במהלך שהממשלה מנסה לקדם כבר קרוב לשנתיים, ללא הצלחה, כאשר הסיבוב האחרון הוביל להדחה בפועל של יו"ר הרשות אורית פרקש הכהן. תכלית המהלך הוא איחוד רשות החשמל עם מינהל החשמל, מה שיכפיף את שניהם לשר האנרגיה. המהלך אמור לפתור ויכוחי רגולציה, אולם הוא יעניק לראשונה ב-20 השנה האחרונות השפעה של השר על תעריף החשמל.
פרקש - יו"ר הרשות יהיה בניגוד עניינים
במהלך הדיון חזרה היו"ר היוצאת אורית פרקש הכהן על הפגיעה הקשה שהחוק מטיל בעצמאות הרשות. פרקש מנתה את כל כשלי החוק לטעמה וטענה ש"הצעת החוק פוגעת במעמד הרשות ומרוקנת מהתוכן שלה לקיים עבודה מקצועית בתחום התעריפים. נכון לרשות יש עצמאות נפרדת ובהצעת החוק היא הופכת להיות יחידה בתוך הממשלה. בנוסף, יו"ר הרשות יהיה כפוף לשר וזה משפט משמעותי כי אני לא יודעת איך זה יתקבל מהלך בניגוד לעמדת השר גם בנושא תעריפים. מזכירה שבעבר פסלו עובד משרד (יו"ר מינהל החשמל יהודה ניב - ל"ג) שהוא כפוף לשר כי הוא היה בניגוד עניינם אז עכשיו לוקחים את יו"ר המליאה ואומרים לו שאתה כפוף לשר בצד אחד אבל עצמאי בצד ימין. החשש שלנו הוא שיבוטלו איזונים ובלמים", סיכמה.
אורית פרקש הכהן | צילום: נמרוד גליקמן |
מרידור ענה לפרקש ש"השר לא מתערב וגם לא יתערב בתעריפים", ונתן דוגמה את רשות המים או נתג"ז (נתיבי גז), שתיהן עובדות עצמאית בתעריפים אולם כפופות למדיניות השר, מציאות שלא הייתה קיימת היום. "כשהאוצר בזמני בדק רשויות חשמל דומות בעולם שאלנו מה קורה כשהשר קובע מדיניות והרשות לא קובעת, לא הבינו מה רצו - זה לא מבוצע. ותפקיד הרשות הוא לא להגן על הציבור מפני הממשלה אלא לקבוע תעריפים בצורה מקצועית וזהו", אמר.
שטייניץ: "המצב הנוכחי בלתי נסבל"
שר האנרגיה שטייניץ הסביר בדיון ש"הרפורמה הכרחית לתפקוד משק החשמל ולקידום הרפורמה בחברת החשמל. כל הגורמים הממשלתיים הסכימו, כי המצב הנוכחי הוא בלתי נסבל ואי אפשר לבצע כך רפורמות במשק החשמל. ללא רפורמה זו, שר האנרגיה אינו יכול לממש את אחריותו במשק החשמל. אנחנו מתקנים מצב, שכל שרי האנרגיה האחרונים והממשלה ראו בו צורך. ממשלה אינה יכולה לתפקד, כאשר החלטותיה לא מובאות לידי יישום. עם הקמתה של הרשות החדשה, ניתן יהיה לקדם את הרפורמה בחברת החשמל התקועה שנים", אמר שטייניץ וסיכם באומרו, כי "בכל יישום רפורמה יש חששות, אך התוצאה הסופית תהיה גוף מאוחד יותר, בעל סמכויות ברורות יותר, רשות אפקטיבית יותר שתהיה גוף המסייע לממשלה בגיבוש המדיניות וביישומה".
יו"ר חברת החשמל יפתח רון-טל, קרא להצעת החוק "הצלת הנפשות של משק החשמל במדינת ישראל. אי אפשר לתאר את חוסר היכולת של המשק להתנהל וחברת החשמל בתוך זה. כל פעילותנו נקבעת ע"י מדיניות משרד האנרגיה, אך את הכסף לביצוע קובעת רשות החשמל". רון טל הצביע על שלושה כשלים שיש בחוק לתפיסתו והם חוסר השקיפות בדיוני הרשות, חוסר היכולת לערער על החלטותיה פרט לפנייה לבג"ץ וההיתר הנדיב לתפיסתו שניתן לרשות החדשה להענקת רישינוות חשמל עצמאיים למאות יצרני חשמל פוטנציאלים, מהלך שעלול למוטט לתפיסתו את חברת החשמל.