אמא צדקה: בחורף שימו עליכם סוודר
חוקרים מצאו כי הפעלת חימום בחורף פוגעת במערכת החיסון וחושפת אותנו למחלות. המלצתם: כבו את המזגנים ולבשו משהו חם
צוות חוקרים בינלאומי ניסה לענות על השאלה הזו במחקר חדש שפורסם בשבוע שעבר ב־UK journal Proceedings of the Royal Society. הצוות, ברובו מאוניברסיטאות בריטיות, מצא שעל האובססיביות שלנו ליצור אקלים אופטימלי אנחנו משלמים מחיר, בעיקר בריאותי. למעשה חימום בחורף הופך אותנו מועדים יותר למחלות ופוגע במנגנון גנטי אבולוציוני שהתפתח מיליוני שנים בסביבה החיצונית. על פי הערכות, כרבע מהגנים שלנו רגישים לשינויים עונתיים. אלא שאופן השפעת השינויים הללו על הגנים רק מתחילה להתבהר.
במחקר נחשף מנגנון שמגביר ייצור של חלבונים מסוימים בעתות של קרה. חלבונים אלה הם שחקנים ראשיים במלחמה נגד מחלות חורף כמו שפעת. מכאן שכאשר הגוף שלנו נחשף לקור, הוא מגביר את היכולת החיסונית שלו. אבל באקלים הקיצי הקבוע שבו אנו חיים הגוף מולך שולל על ידי הטמפרטורה הנוחה והקבועה שהוא חשוף לה, והמערכת החיסונית לא מפעילה את מנגנוני ההגנה נגד מחלות הנגרמות בעתות קרה.
לדעת חלק גדול מהחוקרים בתחום, בקרת האקלים גם מעודדת השמנת יתר: חימום הבית בחורף מאתגר את היכולת הטבעית שלנו לשרוף שומנים. תאי שומן חום (Brown Fat) פועלים לחימום הגוף, וצורכים המון קלוריות כדי לייצר חום גוף בזמן קצר. ד"ר פיונה ג'ונסון מאוניברסיטת לונדון פרסמה בסוף 2011 מחקר פרובוקטיבי על הקשר בין הקיץ הנצחי לשומן החום. במחקר שפורסם ב־journal of Obesity Review היא הצביעה על הקשר בין חימום בתים לאיבוד שומן חום. היא מראה כיצד מאז שנות ה־60, בערך מהתקופה שבה החלה השמנת יתר בעולם המערבי, עלתה הטמפרטורה הממוצעת בבתים ב־3 עד 4 מעלות צלזיוס. אז אולי השנה פשוט תלבשו עוד סוודר.