$
בארץ

הדיון על מאגר נתוני האשראי: יותר לוביסטים מח"כים בהצעה שתגדיל את התחרות בבנקים

מעט ח"כים הגיעו לדיון בוועדת הכלכלה. מנכ"ל משרד האוצר: החוקים הנידונים בכנסת המעודדים את הבנקים הקטנים, לא יתאפשרו ללא שקיפות של נתוני האשראי. איתן כבל: "אם זה יעבור אחרי חוק ההסדרים, השמיים לא יפלו"

עמרי מילמן 12:3528.10.15

בדיון על הקמת מאגר נתוני אשראי בוועדת הכלכלה, אמר שי באב"ד מנכ"ל משרד האוצר כי "היום בכנסת נידונים מספר חוקים, בהם האג"ח החוץ בנקאי, נושא דו"ח האיגו"ח שיאפשר לבנקים הקטנים למנף את ההון שלהם ולתת יותר אשראי. אנחנו פועלים גם דרך ועדת שטרום. אך כל זה לא יכול לקרות אם לא תהיה שקיפות כך שלכל הגופים תהיה יכולת לספק נתונים ולשלוף נתונים ממאגר נתוני האשראי. היום מרוב ההיסטוריה והנתונים נמצאים בידי הבנקים. ללא המאגר לא ניתן יהיה לייצר את התחרות הזו. לא משנה איך נפעל, כל הצעדים שלא נעשה, התחרות תהיה חלקית ללא המאגר".

 

בדיון שנכחנו בו משתתפים רבים, נכחו מעט מאד חברי כנסת, אך קשה היה לפספס כמות הלוביסטים שנכחו בדיון, שאמור להגדיל את התחרות בענף הבנקאות.

באב"ד ציין בפני יו"ר הועדה איתן כבל כי חשוב לשר האוצר להעביר את חוק נתוני האשראי יחד עם חוק ההסדרים. על כך ענה כבל כי "יש הסכמה כמעט מקיר אל קיר על התפיסה, אני מאד לא רוצה שבגלל סוג של לחץ כזה או אחר נעשה עוול לחוק או לתהליך. אני לא קובע קטגורית. אמרה את זה גם היועצת המשפטית, אם נדרש שזה יעבור שבועיים או שלושה אחרי חוק ההסדרים, השמיים לא יפלו."

 

על שאלתו של כבל מי יהיו אותם שחקנים שיקחו חלק בתחרות אמר באב"ד כי מלבד הגדלת התחרות בין הבנקים עצמם. יש היום גופים כמו פנינוסלה ונאווי והיכולת שלהם לדעת על לקוח שנמצא בבנק הפועלים או בנק לאומי היא פחותה".

 

שי באב"ד, מנכ"ל משרד האוצר. לוחץ להעביר את החוק יחד עם חוק ההסדרים שי באב"ד, מנכ"ל משרד האוצר. לוחץ להעביר את החוק יחד עם חוק ההסדרים

 

באב"ד התייחס לחשש שעולה כי מי שייפגע מהמאגר הוא האוכלוסיות החלשות ואמר "ישנה סוגיה של האוכלוסיות המודרות. אנחנו רוצים להגן על הפרטיות מצד אחד אך לאפשר מידע נרחב. דווקא לאותם מודרים יכולה להיות היסטוריית אשראי טובה, אך היום בגלל שאין היסטוריה לגביהם, הם לא מקבלים. הם כן יוכלו לקבל אשראי, גם אם ברמת סיכון כזה או אחר. לדעתנו זה יעזור להם. עצם זה שיש שקיפות, זה לא אומר שתהיה פסילה מיידית אלא אולי תמחור נכון יותר."

 

גם סגן יו"ר המועצה בוריס דורפמן אמר כי "ברגע שיש מידע על כולם, יש גופים שדווקא מתחרים על אלה עם הדירוג הנמוך ומתמקצעים בזה. בגלל העדר התחרות היום אנשים רבים נדרשים ללכת לשוק האפור. ומידע אלטרנטיבי- לא כל אזרח הוא צרכן של המערכת הבנקאית, דווקא בשכבות החלשות, יש אנשים שאין עליהם מידע. עבור 97% מהאוכלוסייה, מידע מחברת חשמל, למשל, הוא אינדיקציה חיובית".

 

המשנה לנגידת בנק ישראל נדין בודו טרכטנברג אמרה בדיון כי "שוק האשראי הוא שוק בו יש פערי מידע, אלה שווקים שלא עובדים טובים. למה זה עובד במשכנתאות ולא באשראי? כי במשכנתאות יש ביטחונות ברורים - רואים מה הדירה שבה אדם לקנות. הבעיה בשוק האשראי שבן אדם בה לקבל אשראי, רק האדם יודע את כל המידע לגבי עצמו. שי ציין את ההבדל בין הבנקים לבין גופים אחרים. הבעיה היא שגם הבנקים האחרים לא יודעים דבר על לקוח של בנק מסוים." טרכטנברג הוסיפה כי "הצורך בשיתוף הוא גם עבור היציבות וההגנה על הצרכנים ולא רק התחרות, שכן בועת אשראי נוצרת גם מחוסר במידע".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x