אסור להפוך לחצר האחורית
נדרשת רגולציה שתקבע אמות מידה פיננסיות מינימליות לשטרי הנאמנות של החברות האמריקאיות המנפיקות בישראל
חברות הנדל"ן האמריקאיות שמגיעות לגייס כסף בישראל יוצרות תופעה שכבר אי אפשר להתעלם ממנה. ממש כפי שחברות הטכנולוגיה הישראליות פונות לשוק האמריקאי כשהן צריכות לגייס כסף, הבורסה בתל אביב ממגנטת אליה חברות המעוניינות לגייס אג"ח חברות. אלה מגויסות לחברת אחזקות ללא ביטחונות, בניגוד לחברה שמחזיקה ישירות בנכסים. ומה סוד המשיכה של הבורסה בתל אביב? הגודל.
ישראל היא מדינה קטנה. עובדה זו שולחת יזמים מחוץ לגבולותיה זה עשורים. בתוך 20 שנה קמו בישראל קניונים ומבני משרדים בקצב שכמעט ולא נראה במדינות אחרות בעולם. השוק הקטן אילץ את החברות לצאת מישראל, אבל מכיוון שהיה להן קשה לגייס כסף בחו"ל — הן גייסו אותו באמצעות חברות אחזקה בישראל. כך נולד שוק האג"ח הקונצרני בישראל.
ככל ששוק הנדל"ן בישראל הלך והתמלא והרצון של החברות לגדול מחוץ לגבולות ישראל גבר — התעצם כוחו של האג"ח קורפורייט. הישראלים מימנו והחברות בנו בחו"ל.
הדודים מאמריקה ראו שהישראלים מכירים ואוהבים את הכלי הזה שנקרא אג"ח קורפורייט, ונדבקו בהתלהבות.
מאז ניצני תופעת גיוסי החוב של החברות האמריקאיות, בשנת 2008, נבנתה בישראל מערכת משומנת של יועצים, עורכי דין, רואי חשבון, מתווכים ויועצי תקשורת שפועלים להביא חברות אמריקאיות לישראל בדיוק באותו אופן.
השטנץ קבוע: מקימים חברה באיי הבתולה (חברות BVI), יוצקים אליה כמה נכסים, מכניסים את הנתונים הפיננסיים לטיוטת התשקיף והיידה, לגיוס. עשרות חברות עושות את דרכן בימים אלה לישראל ואם לא יחול שינוי משמעותי בקצב הגעתן, עד שנת 2020 יהיו בישראל קרוב ל־50 חברות אמריקאיות.
אלא שלפני שזה קורה, על רשות ני"ע לדאוג שאיכות החברות הללו גבוהה — בעזרת רגולציה שמותאמת לחברות מסוגן.
נכון שהגופים המוסדיים, המנהלים את כספי החוסכים, הם אלה שאמורים להיות שומרי הסף של כספי הפנסיה ומצופה מהם להימנע מהשקעה בחברות מסוכנות. הבעיה היא שהחברות האמריקאיות מוכנות לשלם פרמיה גבוהה כדי להיכנס לשוק הישראלי. כך הן מפתות בהצלחה את המוסדיים בריביות גבוהות לעומת אלה שמעניקות החברות הישראליות.
הפתרון הנדרש למצב המסוכן שנוצר הוא רגולציה. כזו שתקבע אמות מידה פיננסיות מינימליות שיהיו בשטרי הנאמנות של החברות האמריקאיות; כזו שתגדיר שרק חברות בעלות היקף נכסים מסוים ומעלה יוכלו להגיע לישראל ולהיסחר כאן; כזו שתבטיח את איכות החברות שמגיעות הנה לפני שהשוק הישראלי יהפוך לחצר האחורית של יזמי הנדל"ן מניו יורק.