$
בארץ

ועדת הכספים אישרה: המדינה תחויב לפתוח תוכנית חיסכון לכל ילד

במסגרת דיון מרתוני על חוק ההסדרים אישרה המדינה את ההצעה שלפיה המדינה תפתח עבור כל ילד תוכנית חיסכון ותפקיד אליה 50 שקל בחודש עד גיל 21. על פי פשרה שהושגה בוועדה, לא יינתן פטור ממס על המשיכה, אך לסכום יתווספו 500 שקל נוספים. במקביל אישרה הוועדה את הפחתת הריבית לזכאי משרד השיכון

עמרי מילמן 23:1608.11.15

הצעת החוק הקובעת כי המדינה תפתח עבור כל ילד תוכנית חסכון בה יופקדו 50 שקל בחודש אושרה הערב (א') בוועדת הכספים. על פי ההצעה להורים תהיה גם אפשרות לעשות "מצ'ינג" ולהפקיד לאותה קופה סכום נוסף מקצבאות הילדים שיקבלו, עד לגובה שיקבע שר האוצר, כאשר התקרה המקסימלית היא 140 שקל.

 

במקור הוועדה ביקשה להכניס את כל תנאי המכרז בנוגע לניהול החיסכון ואופי ההשקעות לחקיקה, אך באוצר ביקשו להישאר עם גמישות בנוגע למכרז ולקבוע אותו בתקנות. נציגת האוצר הסבירה בדיון כי באוצר "א סגורים עד הסוף מבחינת מקסום הסכומים הללו על ידי הילדים עצמם ולכן אנחנו מבקשים עוד זמן לבנות את המכרז". בסופו של דבר נקבע כי האוצר יקבע את תנאי המכרז, ובמידה שיחליט על פטור ממכרז יצטרך לדווח על כך לוועדת הכספים. אחת האפשרויות שנבחנות כעת היא כי מי שינהל את אותם חסכונות יהיה בנק הדואר.

 

על פי הסיכום, בגיל 18 הסכום יגיע לילד בלי קריטריונים ועם חתימת הורים, ואילו בגיל 21 אפשר יהיה למשוך את הכסף בלי קריטריונים, ובלי חתימת הורים. במהלך 3 השנים הללו הסכום ימשיך לצבור ריבית. בנוסף ישנו מענה בנוגע לגילום המס על הריבית.

 

אחד הנושאים שעיכבו את אישור הגדלת הקצבאות היה דרישת גפני להחיל פטור ממס על רווחי ההון של אותו חסכון. הפשרה שהושגה בנוגע לתשלום מס על הריבית, אם הילד משך את הסכום בגיל 18, יתווסף לסכום המשיכה 500 שקלים ואם ימשוך בגיל 21 יקבל 500 שקלים נוספים. משיכה לפני גיל 18, תתאפשר לצרכים רפואיים באישור רופא מומחה. גם משיכה כזו תזכה ב-500 שקל נוספים.

 

גפני. הושגה פשרה על מיסוי משיכת הכספים גפני. הושגה פשרה על מיסוי משיכת הכספים צילום: עומר מסינגר

 

בוקר הוחלפה בהנגבי והפחתת תקרת המס לחיסכון פנסיוני אושרה

 

מוקדם יותר עברה הצעת החוק של האוצ להפחתת תקרת הפטור ממס על חסכון פנסיוני לפיה הפטור ממס על הפקדות לפנסיה יינתן לבעלי משכורת חודשים של עד 24.5 אלף שקל, בעוד שהיום ניתן פטור ממס על הפקדות עד לגובה שכר פי 4 מהשכר הממוצע, כ-38 אלף שקל. ח"כ נאווה בוקר (הליכוד) שהודיעה כי היא מתנגדת להצעה הוחלפה בח"כ צחי הנגבי וההצעה אושרה.

 

על פי הערכות האוצר מהלך מסוג זה צפוי להכניס לקופת המדינה 220 מיליון שקל נוספים. כך למשל, על פי הערכות האוצר לאדם עם שכר של 32.5 אלף שקל (עם שכר מבוטח של 26 אלף שקל- 80% מהשכר המלא) הפגיעה החודשית תעמוד על 56 שקל בחודש. אדם עם שכר של 45 אלף שקל (כששכרו המבוטח הוא 36 אלף שקל) יפסיד 395 שקלים בחודש.

 

מוקדם יותר היום אישרה ועדת הכספים את פרק הבריאות בחוק ההסדרים לאחר שאתמול נדחתה ההצבעה עם הגילוי שהאוצר יבטל את המענק לרופאים העובדים בפריפריה. בדיון הקודם התגלה כי משרדי הבריאות והאוצר החליטו על שינוי הקריטריונים לחלוקת המענקים לרופאים שעוסקים במקצועות שנמצאים במצוקת כוח אדם, כמו רופאים מרדימים, ולרופאים המועסקים בפריפריה. עד כה, לפי הסכם שנחתם בין המדינה להסתדרות הרפואית ב־2011, ניתנו מענקים לרופאים שעברו לעבוד בפריפריה ללא קשר להתמחות שלהם.

 

לטענת משרד הבריאות, התקציב שיועד בהסכם לצורך המענקים, כ־600 מיליון שקל עד 2019, נגמר כבר בשנה שעברה.

 

עתה, שני המשרדים החליטו במהלך 2015, עוד לפני הדיון בוועדה, על תוספת של 75 מיליון שקל שיחולקו על פי קריטריונים חדשים, ובהם גם ביטול המענק האוטומטי לפריפריה ומתן מענק תלוי מקצוע, לפי מקצועות שנמצאים במחסור בפריפריה, כמו רופא משפחה או טיפול נמרץ ילדים.

 

ועדת הכספים אישרה את הפחתת הריבית לזכאי משרד השיכון

 

בתוך כך, הצעת החוק להורדת הריבית לזכאי משרד השיכון אושרה בוועדת הכספים. על פי ההצעה, הריבית לזכאים תרד ב-0.5%, החלטה שתיכנס לתוקף כבר בינואר 2016. על פי ההחלטה, החל מינואר 2017, תחול ירידה נוספת של 0.5% בריבית לזכאי משרד השיכון.

 

הצעת החוק, שאותה יזמו חברי הכנסת אלי כהן ומשה גפני, מתקנת עוול במסגרתו הריבית שאותה מקבלים נכון להיום זכאי משרד השיכון אינה אטרקטיבית ביחס לזו שאותה גובים הבנקים. לדברי ח"כ כהן, "המצב הקיים גרם לכך שהריבית שמשלמים הזכאים עולה על הריבית שמשולמת לבנקים למשכנתאות. תיקון העיוות יביא לכך שרכשי הדירה יקבלו הלוואה עם ריבית מופחתת וכך ישלמו הרבה פחות לאורך זמן על הדירה שיקנו". 

 

האוצר חושף: הסיכומים עם האופוזיציה בעלות של כרבע מיליארד שקלים

 

בדיון בועדת הכספים אמש על חוק ההסדרים, חשף הממונה על התקציבים אמיר לוי כי נעשו סיכומים עם חברי הכנסת מהאופוזיציה בעלות של כ-250 מיליון שקל. הסכום נחשף בעקבות מחלוקת באופוזיה אותם סכומים שהביאו לכך שתקרת הפטור ממס על חסכון פנסיוני תקטן מעד פי 4 מהשכר הממוצע לעד פי 2.5 מהשכר הממוצע, במקום עד פי 3 כפי שקבעה הממשלה מלכתחילה מה שאמור להגדיל את הכנסות המדינה בסכום שווה להוצאות-250 מיליון שקל. ח"כ אורלי לוי אבקסיס, העלתה לדיון את הסיכום שעשתה האופוזיציה עם האוצר שבתמורה למספר בקשות של חלק מחברי האופוזיציה, וטענה כי הסיכום נעשה מאחורי גבה, וכי היא לא הכירה אותו ולכן התנגדותה הנחרצת להפחתת תקרת ההטבה אינה מהווה הפרת סיכופ.

 

ח"כ אראל מרגלית אמרי כי הייתה ככל הנראה אי הבנה בינם לבין פקידי האוצר בנוגע לסיכום לפיו תמורת אותן בקשות תקטן תקרת ההטבה לחסכון הפנסיוני מפי 3 מהשכר הממוצע כפי שקבעה הצעת החוק המקורית, ל-2.5 מהשכר הממוצע.

 

בתגובה לדבריו של מרגלית אמר ח"כ מיקי זהר כי כל חברי הכנסת של המחנה הציוני לא עמדו במילתם וכן התנגדו בסופו של דבר להצעה, מלבד ח"כ רוזנטל, זאת לאור הרצון שלהם לרצות את יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן.

 

בתגובה לטענתו של ח"כ מרגלית חשף הממונה על התקציבים אמיר לוי - "אין לי טענות לאף אחד, יכול להיות שלא הבינו אותי, יכול להיות שכן. ביום חמישי בלילה, לבקשת היו"ר יצאנו החוצה עם מספר חברי כנסת מהאופוזיציה. ועלו מספר בקשות בעלות משמעות תקציבית - 75 מיליון לרופאים בפרירפרייה. ההצעה השנייה הייתה חצי אחוז לריבית למשכנתאות לזכאים. והיו עוד מספר דרישות שנציג בהמשך. כל אלו בסדר גודל של 250 מיליון שקל. אין דרך לממן את זה, אנחנו לא באים למשרד הממשלה ומקצצים להם. באותו לילה שלא נגמר בהצבעה הסיכום היה מאוזן. הירידה מ-3 ל-2.5 היא כ-250 מיליון . שני הסעיפים המרכזיים כ-250 מיליון. מאחר והתחייבנו על מענקים לרופאים והצבעתם על הפחתת הריבית למשכנתאות אני ממליץ לאשר זאת".

 

בהמשך הדיון דרשו ח"כ אבקסיס וח"כ מיקי לוי כי הממונה על התקציבים יחשוף את כל הסיכומים שעשו עימו חברי כנסת, אך לוי לא חשף את ההסכמים ואמר לגפני כי "כשאתה תקבע את מועד הישיבה האחרונה נביא את הכל. אנחנו מחוייבים בזה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x