נקמת הריבית אפס
ארה"ב ואירופה מפעילות את נשק הריבית האפסית
1. תפסיקו לחסוך בפיקדונות
הבנק המרכזי רוצה שתשקיעו במניות
המטרה של ריבית אפסית ושלילית היא לכרסם בפיקדונות ובחסכונות ולגרום לחוסכים להוציא את הכסף שלהם ולרכוש בו מוצרים ספקולטיביים כמו נדל"ן ומניות, או - במקרה של בנקים - להשקיע בעסקים קטנים ובינוניים. ריביות כאלה גם מספקות אשראי זול להחריד, לא לפשוטי העם כמובן, אלא לבעלי ממון, למוסדות פיננסיים, לגופים שממשלות מאמינות אמונה עיוורת שהם מנועי הכלכלה האמיתיים. ככל שכסף רב יותר יעבור ידיים, כך, על פי התפיסה הכלכלית המקובלת, תהיה הצמיחה גדולה יותר.
2. בועה בשוק המניות
הכסף זורם בעיקר למניות ונדל"ןעל ההנחה שריבית נמוכה תבריא את הכלכלה אפשר להתווכח לא מעט. למעשה ניסיון העבר וההתפתחויות הנוכחיות מעידים שריבית נמוכה פועלת לטובתה של קבוצה מצומצמת מאוד באוכלוסייה, ובעיקר יוצרת בועות מחירים ענקיות בשוקי הנדל"ן והמניות. קובעי המדיניות המוניטרית בבנקים המרכזיים מבקשים להביא לידי צמיחה כלכלית עם כל הכסף שמוזרם לשוק, אבל הנתונים מראים שמאז 2008 האינפלציה באה לידי ביטוי במחירי הדיור והמניות, ונעדרת כמעט לחלוטין מכל שאר הכלכלה.
3. החסכונות דווקא גדלו
הניסיון "להעניש" את החוסכים כשל
אחד הביטויים לכישלון מדיניות הריבית הנמוכה נמצא בהודאה שפרסם לפני שבועיים בנק אוף אמריקה (BofA), אחד המוסדות הפיננסיים הגדולים בעולם, שלפיה שיעור החיסכון רק הולך וגדל אצל האירופים ככל שהריבית יורדת. שוויץ, שבדיה ודנמרק, כולן מנהיגות ריבית שלילית, ואף על פי כן שיעורי החיסכון אצלן רק הולכים ועולים. כלומר, הניסיון "להעניש" את החוסכים לא גרם להם להרחיק את הכסף מהפיקדונות. ההפך הגמור קרה.
4. איך גורמים לאינפלציה
בהעלאת ריבית או בהורדתה?
במקום לגרום לכסף לזרום לכלכלה, האירופים עדים עכשיו לתנועה הפוכה של הכסף: הוא נכנס דווקא לחיסכון. הבנק להסדרים בינלאומיים (BIS), הבנק המרכזי של הבנקים המרכזיים, הזהיר ב־2013 מפני התופעה. מתברר שדפלציה גורמת לאנשים לחסוך יותר. אבל עובדתית, המציאות מלמדת שהתיאוריה המוניטרית משיגה תוצאות הפוכות ממה שהיא מכוונת אליו. על הדיסוננס הזה מעידות כוונות הפדרל ריזרב ו־ECB להעלות את האינפלציה בדצמבר הקרוב: האחד ינסה לעשות זאת בהעלאת הריבית, והשני בהורדתה. מי צודק?