מובטלים? עדיף לכם לא לעבוד בעבודה זמנית
גיל, משך תקופת האבטלה ועבודה זמנית - מחקר חדש בדק את הגורמים המשפיעים על הסיכוי של מובטלים לקבל זימון לראיון עבודה לאחר שליחת קורות חיים
אחת הדילמות איתם מתמודדים מחוסרי עבודה היא האם כדאי למצוא עבודה זמנית שאינה קשורה באופן ישיר למקצוע שלהם או השכלתם בזמן החיפושים. כמובן שהיתרון העיקרי, ולעתים הכורח, במציאת עבודה זמנית הוא הפרנסה, בעיקר בזמנים שבהם לא זכאים לדמי אבטלה. בנוסף, מחפשי עבודה עשויים לחשוב שמעסיק פוטנציאלי יראה בכך שעבדו במהלך החיפושים יתרון, שכן הם ייחשבו עובדים חרוצים ובעלי מוטיבציה. עם זאת, עבודה זמנית זוטרה, כמו למשל העבודות בהן השתמשו במחקר – מוכרים ברשתות מזון מהיר, בחנויות בגדים או סופרמרקטים – עשויה דווקא לשלוח למעסיק פוטנציאלי את המסר כי העובד אינו מספיק מתאים או מוכשר. החוקרים מציינים כי במקרים מסוימים כאשר המשרה האחרונה המצוינת בקורות החיים היא זוטרה – מעסיקים פשוט יעברו הלאה ולא יזמנו את המועמד לראיון. "נראה שלאדם מובטל עדיף להישאר ללא תעסוקה ולחפש עבודה מתאימה מאשר להיות מועסק בתפקיד זוטר בעת החיפוש. לחילופין, אם מועמד לעבודה מצא עבודה זמנית זוטרה, עדיף לו לא לציין זאת בקורות החיים", כתבו מחברי המחקר.
גורם נוסף שמשפיע על ההחלטה אם לעבוד במשרה זמנית הוא משך תקופת האבטלה. כלל לא כתוב של עולם העבודה הוא שככל שתקופת האבטלה ממושכת יותר – כך קשה יותר למצוא עבודה. עם זאת, לפי המחקר, לתקופת האבטלה אין השפעה על הסיכוי של המועמד להיות מזומן לראיון. סוג המשרות שנבדק במחקר היה עבודות משרד בדרג ביניים (כמו למשל מזכירות, מנהלות אדמיניסטרטיביות או עוזרים אישיים), והחוקרים מציינים כי יכול להיות שמשך תקופת האבטלה כן משפיע על הסיכוי של מועמדים לעבודה בתחומים אחרים. עוד כותבים החוקרים כי מחקרים קודמים מצאו כי לתקופות אבטלה קצרות אין השפעה על סיכויי המועמדים לעבודה אך לתקופות אבטלה ארוכות יש השפעה שלילית על סיכויים אלה. הם מסבירים את ההבדל בממצאים שלהם ושל אחרים בכך שהמחקרים הקודמים התמקדו בעובדים צעירים ואילו הם התמקדו בעובדים באמצע שנות השלושים עד אמצע שנות החמישים לחייהם.
מטרת המחקר, שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת פרינסטון, אוניברסיטת קליפורניה ואוניברסיטת אריזונה, הייתה לבדוק אילו גורמים משפיעים על סיכוייהם של מועמדים ששלחו קורות חיים למשרה להיות מזומנים לראיון. כדי לבדוק זאת, החוקרים שלחו כ-12 אלף קורות חיים פיקטיביים ל-5,000 משרות שפורסמו בלוחות הדרושים בתחומים אדמיניסטרטיביים. כל המועמדים הפיקטיביים היו בעלי השכלה אקדמית, ניסיון תעסוקתי משמעותי וזו הייתה תקופת האבטלה המשמעותית הראשונה שלהם. החוקרים התמקדו בתקופת האבטלה, גיל המועמד ועבודה במשרה זמנית במהלך החיפושים.
באופן לא מפתיע נמצא כי לגיל המועמד יש דווקא השפעה משמעותית על הסיכוי להיות מזומן לראיון. מועמדים בגילאי חמישים נתקלים בקושי למצוא עבודה ולכן תקופת האבטלה שלהם צפויה להיות ארוכה יותר מאשר זו של מועמדים צעירים יותר.