בלעדי לכלכליסט
לאומי הקפיא כספים לתחנת הכוח הירוקה של שיכון ובינוי
המהלך הגיע בעקבות הודעת אבנגואה הספרדית, השותפה של שיכון ובינוי בפרויקט הקמת התחנה באשלים, כי היא בדרך לפשיטת רגל. על אף הקושי במציאת מחליפה לאבנגואה, בשיכון ובינוי טוענים: "העבודות ממשיכות ואנו ערוכים לכל תרחיש"
בנק לאומי, המממן העיקרי של פרויקט תחנת הכוח התרמו־סולארית של שיכון ובינוי באשלים, הקפיא ביום חמישי את משיכות הכספים עד הודעה חדשה. זאת לאחר ההודעה של חברת ההנדסה הספרדית אבנגואה, שותפתה של שיכון ובינוי בפרויקט, שהיא בדרך לפשיטת רגל. מאחר שאבנגואה היא קבלנית הפרויקט ובעלת הטכנולוגיה, עלול הדבר לסכן את הקמת הפרויקט, שעלותו הכוללת מוערכת בכ־3.5 מיליארד שקל.
- פרויקט אשלים בסכנה? שיכון ובינוי מחפשת מחליפה לאבנגואה הספרדית
- האוצר חתם על הסכם מימון לתחנת הכוח התרמו-סולארית באשלים
בשיכון ובינוי, בה מחזיקה קבוצת אריסון, טוענים שהפרויקט, המשלב אור שמש וקיטור, איננו בסכנה, משום שההשקעה הראשונית (כ־200 מתוך כ־800 מיליון יורו) כבר הופקדה. החברה מחויבת למשרד האוצר להקמת הפרויקט, אך קיים קושי רב במציאת חברה בסדר הגודל של אבנגואה.
השבוע ייפגשו נציגי שיכון ובינוי עם גופי מימון, הכוללים גם את בנק ההשקעות האירופי (EIB) וזרוע הממשל האמריקאי להשקעות במגזר הפרטי במדינות זרות. פרויקט אשלים החל להתגבש באמצע העשור שעבר במטרה לשפר את ייצור החשמל הירוק בישראל וכלל שתי תחנות תרמו־סולאריות בהספק של 110–120 מגה ואט כל אחת, ותחנה סולארית קונבנציונלית אחת המספקת 30 מגה ואט.
כדי למשוך משקיעים בוצעה ההקמה כמכרז BOT (בנה, הפעל ותחזק ל־25 שנה), וליזמים הובטח תעריף ייצור גבוה במיוחד שנעמד ב־80–85 אגורות לכל קילוואט/שעה. ואכן, את השלב הראשון במכרז עברו לא פחות מ־17 חברות, אך לבסוף נותרה רק מתחרה אחת לכל תחנה. זאת משום שהטכנולוגיה התייקרה בשעה שמחירי הפאנלים הסולאריים הקונבנציונליים צנחו, וכן בשל הדרישות המחמירות של משרד האוצר שכללו פינוי נפלי פגזים בקרקע ששימשה בעבר שטח אימונים.
בשנים האחרונות פשטו רגל אחדות מהחברות המובילות בתחום, ובהן סולאר־מילניום הגרמנית וסולינדרה האמריקאית שהיו שוות בשיאן כמיליארד דולר כל אחת. אבנגואה הספרדית, חברה מובילה בתחומה שמעסיקה כ־28 אלף עובדים בכל העולם, העירה לחיים את המרכז בבית שמש באמצעות חברת־בת שהעסיקה עשרות עובדים.
באוצר ציינו שמאחר שמדובר בפרויקט BOT, המדינה עוד לא הפסידה כלום. גם בסביבת בנק לאומי ציינו כי כל עוד לא החלו לבנות את התחנה, אין משיכות כספים גדולות תמורת הציוד. המשרד להגנת הסביבה קבע כי 5% מסך ייצור החשמל בישראל יתבצע מאנרגיות מתחדשות עד 2014, אלא שבינתיים מדובר בכ־2% בלבד. היעד השאפתי החדש הוא 17% עד 2030.
בנק לאומי סירב להגיב לידיעה.
משיכון ובינוי נמסר: "המקורות הכספיים הדרושים להמשך ההקמה מצויים בקופת הפרויקט והעבודות באשלים ממשיכות כסידרן ואף מקדימות את לוח הזמנים. אבנגואה ממשיכה להיות שותפתנו ומוקדם לקבוע האם יש צורך בהחלפתה, אך אנו ערוכים לכל תרחיש".
ממשרד האוצר נמסר: "אנו ממתינים להחלטות סופיות בדבר עתיד אבנגואה והשפעתן על הפרויקט".
הקריסה הגדולה בספרד
חברת ההנדסה הספרדית אבנגואה, שהוקמה ב־1941 בסביליה מחזיקה ב־607 חברות־בנות ו־244 פרויקטים משותפים ב־50 מדינות ברחבי העולם. החברה, המעורבת מאז 1984 בפיתוח ובניית תחנות כוח סולאריות, מעסיקה 7,000 עובדים בספרד וכ־28 אלף עובדים ברחבי העולם.
בעשור הקודם, כשהקלו הבנקים בספרד את תנאי האשראי, לקחה על עצמה אבנגואה חובות כדי לנצל את המומנטום החיובי בענף הבנייה והתשתיות, עד המשבר הפיננסי ב־2008.
כעת חובות החברה מגיעים ל־9 מיליארד יורו. לאחר ההכרזה על פתיחת תהליך הגנה בפני נושים, מנייתה איבדה 70% ממחירה ברביעי וחמישי, והוצאה ממדד Ibex של בורסת מדריד בשישי. היקף החשיפה של בנקים ספרדיים ובינלאומיים לאבנגואה הוא 20.2 מיליארד יורו, ולממשלת ספרד חשיפה של 415 מיליון יורו.
המנכ"ל סנטיאגו סיאחה התפטר, ונשיא אבנגואה חוסה דומינגס אבסקל ימלא את תפקידו בארבעת החודשים שנותרו לחברה לגבש הסכם.
אם לא תצליח החברה לגבש הסדר ותיכנס להליכי פירוק, תהיה זו פשיטת הרגל הגדולה בתולדות ספרד.
רן אברמסון