$
דעות

סופר מריו עולה שלב

נגיד הבנק המרכזי האירופי צפוי להכריז השבוע על הרחבת תוכנית רכישות האג"ח. למרות סימני ההתאוששות של כלכלת היבשת, הוא יעדיף לפעול כדי שלא לאכזב את השווקים

אורי פסובסקי 08:1001.12.15

זה השבוע של מריו דראגי, ואסור לו לאכזב איש. השווקים בכל העולם מצפים ליום חמישי שבו צפוי נגיד הבנק המרכזי האירופי (ה־ECB) להכריז על סדרה של צעדים מרחיקי לכת, שבימים כתיקונם היו נחשבים לחריגים ביותר - ריבית שלילית (!) רכישת אג"ח (!) - אבל במציאות הכלכלית של השנים האחרונות הפכו איכשהו לחלק מהמיינסטרים בלא מעט מדינות.

 

דראגי נתון בשנים האחרונות במאמץ סיזיפי כביר לגרום לכלכלת גוש היורו לנוע קדימה, שלא לומר למנוע מגוש היורו להתפרק. לפני שלוש שנים, בשיא המשבר בגוש היורו, הוא הכריז על מחויבותו לעשות כל מה שנדרש כדי להצילו, ובהמשך גיבה את דבריו בשטף של נזילות למדינות הגוש ובתוכנית רכישה ענקית של איגרות חוב שבה פתח בחודש מרץ השנה.

 

עד כה נשאו המאמצים האלה פרי, ומריו דראגי היה לסופר מריו. ומסוף אוקטובר, אז הכריז שלרשותו עומד עוד "תפריט שלם" של אפשרויות פעולה, דראגי מאותת על כוונתו לפעול שוב.

 

במה מדובר? לפי ההערכות צפוי דראגי להכריז, אחרי כינוס מועצת המנהלים של הבנק האירופי המרכזי שיתקיים מחר ומחרתיים, על הרחבת תוכנית רכישות האג"ח הנוכחית של הבנק (בסכום של 60 מיליארד יורו בחודש), אל מעבר לספטמבר 2016, ואולי גם על הורדה נוספת של הריבית על פיקדונות בבנק המרכזי שעומדת כבר היום על מינוס 0.2%.

 

הנגיד מריו דראגי נתון בשנים האחרונות במאמץ סיזיפי כביר לגרום לכלכלת גוש היורו לנוע קדימה, שלא לומר למנוע מגוש היורו להתפרק הנגיד מריו דראגי נתון בשנים האחרונות במאמץ סיזיפי כביר לגרום לכלכלת גוש היורו לנוע קדימה, שלא לומר למנוע מגוש היורו להתפרק צילום: איי אף פי

 

כך מגיעה הכלכלה העולמית אל צומת שלא היתה בו כבר שנים: הבנק האירופי המרכזי צפוי לנקוט מדיניות מרחיבה עוד יותר, ואילו הפדרל ריזרב האמריקאי צפוי להתחיל להעלות את הריבית בהמשך החודש, אחרי שבע שנים שהיא נמצאת ברמה אפסית, כלומר להדק את המדיניות שלו. התוצאה, חוץ מכאב ראש בבנק ישראל, אמורה להיות ירידה נוספת של שער היורו מול הדולר, ויש המדברים גם על ירידה של היורו אל מתחת לדולר אחד (מ־1.058 דולר אתמול).

 

הציפייה של השווקים להכרזה של דראגי כבר שלחה את שער היורו מטה. בשבועות האחרונים הוא נחלש גם אל מול השקל לרמות שלא נראו מאז תחילת העשור הקודם - אתמול עמד שער היורו על 4.099 שקלים, שפל של כמעט 14 שנה. במובן מסוים המגמה הזאת מסנדלת את דראגי, שאינו יכול להרשות לעצמו לאכזב את השווקים. סכנת הדפלציה אמנם כבר אינה מאיימת על אירופה, והכלכלה של היבשת מפגינה סימני התאוששות - לכאורה אין צורך בעוד צעדים מרחיבים עכשיו - אבל נראה שהבנק האירופי המרכזי יעדיף לפעול בכל זאת, ולא להסתכן בהיפוך המגמה של החודשים האחרונים.

 

אבל לא רק השווקים משפיעים על המדיניות של דראגי. גווין דיוויס, הפרשן המשפיע של "הפייננשל טיימס", מזכיר שהאינפלציה בגוש היורו עדיין רחוקה מאוד מהיעד הרשמי של 2% (אינפלציית הליבה בגוש עומדת כיום על כאחוז בשנה), ומסביר שבמועצת המנהלים של הבנק האירופי חלחלה ההכרה שלאורך שנים לא עשה הבנק מספיק לעמוד במטרותיו, הניח לגוש היורו להתקרב לדפלציה ולא השיג צמיחה מספקת. עכשיו, כותב דיוויס, "המועצה מפגינה את הקנאות של חוזר בתשובה ומנסה להשלים את החסר בלהט". יש המדברים גם על הצורך ליצור כרית ביטחון שתגן מפני המשבר הבא שעוד יגיע.

 

 

אבל גם ייתכן שהשיקולים של דראגי חורגים מתחום הכלכלה נטו. הפרויקט האירופי כולו נתון ללחצים אדירים היום. גל הפליטים שמציף את היבשת ומתקפת הטרור בפריז מעמידים בסימן שאלה את מדיניות הגבולות הפתוחים בין מדינות האיחוד, שמיסדה לפני 30 שנה אמנת שנגן. כמו שהכריז ז'אן קלוד יונקר בפרלמנט האירופי בשבוע שעבר, "אין שום היגיון במטבע אחד אם שנגן תקרוס". ומכאן הדחיפות הנוספת בהחלטה שמונחת לפתחו של דראגי. כמו ש"האינדפנדנט" הבריטי קובע, "הבנק האירופי אוחז בתקווה הטובה ביותר לקריאה אל הדגל האירופי".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x